LPG sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Yaklaşık olarak %70 bütan ve %30 propan gazlarının karışımıyla oluşmaktadır. Halk arasında yaygın olarak bilinen ismi ise, ‘’Tüpgaz’’ dır. LPG hem kokusuz hem de renksiz bir gazdır. Günümüzde dünyada en yaygın olarak kullanılmakta olan alternatif yakıt türüdür. Bunun nedeni ise oto gazın çevreci ve ekonomik yakıt olmasıdır.LPG sistemlerinde kilit mekanizması olduğu için kaza veya herhangi bir olası durumda mekanizma gazı keser ve gazın etrafa dağılmasını önler. LPG tankı çok kalın olduğu için araç yansa dahi LPG patlama riski çok azdır
LPG Patlama Riski
Toplumumuzda bu konu hakkında birçok yanlış söylenti dolaşmaktadır. LPG sistemi denilince akla ilk olarak LPG patlama ihtimali ve patlama sonucu aracın alev alması gibi benzeri durumlar gelmektedir. Aracınızda LPG sistemi varsa ekstra daha az yakıt tüketirsiniz. Doğru şekilde yapılmış bir LPG montajında LPG patlama riski yok denecek kadar azdır.
.
LPG patlaması nelerden kaynaklanır?
LPG’li araçlarda patlamalar genellikle eski tip olan enjeksiyonlu araçlarda meydana gelmektedir. Patlama sorununa yol açan problemler motor ve LPG sistemine bağlı olarak iki duruma ayrılır. LPG patlamasına neden olan durumlar şu şekildedir;
- LPG beyni arızalı ise motora fazla miktarda yakıt göndereceği için boğulma meydana gelip ani gaz durumundan LPG’de patlama durumu söz konusu olabilir.
- LPG ayarı tam yapılmamışsa, motora giren hava miktarı belirli değilse kalkışlarda LPG’de patlama meydana gelir.
- Ateşleme sisteminde bulunmakta olan buji ve kabloları, dispretör kapağı, ateşleme bobini gibi parçaların arızalı olması patlamaya sebebiyet verebilir.
- Motorun sente ve avans ayarı bozuksa ilk kalkışlarda LPG’li araçlarda patlama ve patlatma meydana gelebilir
LPG’li araçlarda dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bunlar;
- LPG’li araçlarda motor sıcaklığı yüksek olur.
- Aracın motor yağı tüketimi artabilir.
- Rampalarda çok fazla hararet yapacağı için benzin moduna geçiş sağlanmalıdır. Bu geçiş sırasında benzin sistemi kontrol edilmelidir. Aksi durumda benzin kaçak yapabilir.
- Gaz kaçağı durumunda depodan vananın kapatılmasını sağlamanız gerekmektedir.