Volkswagen CEO’su Hervert Diess tarafından Automobilwoche’ye yapılan açıklamaya göre Türkiye yatırımlarını yapmayacağını duyurdu. Türkiye’ye fabrika yatırımı yerine Slovakya ülkesinde bu yatırımı yapacaklarını belirtti. Son gelişmelere göre Slovakya yeni adres olarak belirlendi ve çalışmalara başlandı. Bunun nedeni olarak Türkiye’ye yeni olarak yapılacak bir fabrikanın maliyetleri yerine Slovakya’da mevcut olan fabrikanın güçlenmesinin pandemi sürecinde daha mantıklı olmasını gösterdi.
Bu şekilde üretim kapasitesini artırarak, volkswagen üretimlerine ağırlık verilmesi planlanıyor. Bu süreçte talebin düşmesi, bu kararın alınmasında oldukça etkili olmuştur. Yapılan açıklamada ise Slovakya yatırım miktarı belirtilmedi. Automobilwoche ise bu yatırım miktarının 1 milyar Euro olacağı konusunda öngörü olarak bildirdi. Ayrı olarak Volkswagen CEO’su tarafından yapılan açıklamada, firma geleceğinin Nokia gibi olmasını istemediği belirtildi.
Tüm bu kararlara etkili olduğu düşünülen, dünyada ticareti olumsuz etkileyen pandemi süreci ve belirsizlik gözüküyor. Bu olumsuzlukların kaldırılması adına çaba gösterilse de üretim firmalarının kemer sıkması ve üretim kapasitesini artırmaya çalışmaları ile piyasada hareket bekleniyor. Yeni pazarlara açılmanın risk faktörünü artırması sonucu, Volkswagen, diğer olumsuz tecrübe yaşayan markalar gibi sonunun olmasını istemiyor. Mevcut fabrikalarından yararlanarak, daha olumlu ve avantajlı bir geri dönüş bekliyor.
Volkswagen Türkiye Yatırımından Neden Vazgeçti?
Volkswagen CEO’su Hervert Diess, yaptıkları değerlendirmeler sonucunda Slovakya dezavantajlarının, Türkiye’ye kıyasla daha az olduğunu belirtti. Yeni bir fabrika kurmanın yanı sıra Türkiye pazarını geliştirme konusunda sıkıntıların yaşanma riski bu yönelimde oldukça etkili. Geçen yıllar içerisinde Türkiye’ye yatırım yapacakken, pandemi sürecinde kararlarında değişikliğe giden Volkswagen bu konuda kararlıydı.
Yatırım planı adına Türkiye’de şirket kurarak, bu yatırımı kanıtlıyordu. Suriye operasyonları nedeni ile yatırımın ertelendiği dönemlerde daha sonra fikir değişiklikleri arttı. Türkiye’de yapılacak yatırım sonucunda, üretim planlarına Passat ve Superb modellerini eklemişti. Artık bu modellerin üretimi Slovenya’nın Bratislava bölgesinde bulunan fabrikanın üretim bandında gerçekleşecek.
Bu bölgenin Volkswagen için stratejik yatırım bölgesi olmasının nedeni, zaten üretimi yapılan, aktif bir fabrikanın olmasıdır. Üretim maliyetlerini, fabrika kurulumuna harcamak yenine mevcut fabrikasında üretimi artırarak, satış yapma planları oldukça mantılı görünüyor. Türkiye’de ve dünya genelinde oluşan bazı siyasi durumların da yatırımcıları olumsuz etkiliyor. Belirsizliğin ortadan kalkması ile birlikte rafa kaldırılan yatırım planlarının yeniden oluşması ortaya çıkabilir.
Son gelişmeler arasında yer alan Türkiye yatırımı ise yakın gelecekte belirsizliğini korumaya devam ediyor. İlerleyen dönemlerde üretim kapasitelini artırma planlarının nasıl sonuç vereceği ise merak konusu. Volkswagen CEO’su tarafından çıkarılan yol haritasının ileriki dönemlerde nasıl geri döneceği ise firma tarafından daha az riskli olarak belirtiliyor. Avantajların ve dezavantajların irdelendiği, son dünya gündeminin etkisi ile böyle bir karar alan marka ürünleri, dünya pazarında yerini alacak, yeni üretimler ile devam edecek.