Otomotiv piyasa sektörü üretim ve satışa sunulma açısından son derece hareketli bir piyasadır. Otomotiv sektöründe satışa sunulan arabaların birçok farklı yönden değerlendirilir ve buna göre satın alınır. Bu değerlendirme kriterlerinden birisi de aracın kaporta bölümüdür. Otomobillerin kaportası değerlendirme açısından büyük bir öneme sahiptir. Peki, kaporta zarar görmüşse boyasız kaporta nasıl düzeltilir, değerlendirme notu düşürülmeyecek şekilde tamir edilebilir mi?
Boyasız kaporta nasıl düzeltilir?
Boyasız kaporta göçük düzeltme, aracın kaporta aksamlarında meydana gelen ve boyanın zarar görmediği göçüklerin, aracın orijinal boyasına zarar vermeden düzeltilerek eski haline getirilmesi işlemidir. Bu işlem piyasada yağlı çekiç olarak da bilinmektedir. Boyasız göçük düzeltmede uygulanan yöntem 3 farklı şekilde görülmektedir.
- Kaportanın arkasından bastırarak düzeltme:
Bu uygulamada aracın ezilmiş olan kaportasının arkasına girebilen çubuk aparatlar kullanılmaktadır. Bu parçalarlakaportadaki göçüğemasaj yapar gibi arkadan dışarıya ittirilerek düzeltilebilmektedir. Düzeltme sonrasında aracın kaportasının dış bölümünde pürüzler meydana gelmiş ise, plastic bir kalem yardımıyla çekiçlenerek bu pürüzler ortadan kaldırılır. Dış yüzeye pasta uygulanarak düzeltilen yüzey temizlenir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için aracın hasar gören bölümünün arkasında yer alan malzemelerin sökülmesi gerekmektedir.
- Vakum yöntemi ile çektirerek düzeltme:
Göçük bulunan kaportanın arkasına ulaşma imkanı olmayan durumlarda göçükleri düzeltmek için vakum yöntemi kullanılmaktadır. Vakumlama uygulaması hasar alan yerin durumuna ve boyutuna göre bu yerin arkasında bulunan döşeme malzemelerini genel olarak sökmeden de uygulanabilmektedir. Vakumla tekniği uygulanan araçlarda boyanın zarar görmesi söz konusu değildir. Bu yöntemde göçüğün şekline ve büyüklüğüne göre yapıştırma aparatı silikonlanarak göçük olan bölgeye yapıştırılır. Yapışkan olan aparat özel pense yardımıyla birkaç defa esnetilir ve istenen düzeltme yapılana kadar çektirilerek kaportadaki göçük düzeltilir. Bu yöntemde gerekli görüldüğünde dış yüzeyde oluşacak pürüzler için plastik kalem ile çekiçlenerek düzeltilip, pasta yardımıyla temizlenmelidir. Vakumlamatekniği, hasarın yeri ve boyutuna göre kaportanın arkasında bulunan malzemeleri genel olarak sökmeden uygulanabilir.
- Manyetik olarak göçük düzeltme:
Manyetik onarım uygulamasıgöçük hasarlarının iyileştirilmesinde etkili bir yöntemdir. Bu uygulamada iç döşeme ve trim malzemesini sökmeye gerek duyulmamaktadır. Diğer uygulamalara göre de zaman tasarrufu sağlayan bir sistemdir. Göçük olan bölümlere yaydığı frekans dalgaları sayesinde hasarlı bölgedeki uzayan sacın boyaya zarar vermeden tekrar onarılması sağlar. Manyetik işlemdiğer uygulamalar gibi çubuk ve yapıştırma işlemleriyle yapılır. Bu sistemde onarım uygulanacağı alandaki metalin kalınlığına ve özelliğine göre ayarlama ve programlama yapabilmektedir.