Lastik hava basıncı, her aracın her aracın modeline ve lastik ebadına göre değişiklik göstermektedir. Lastik hava basıncı, sıfır otomobillerin kullanma kitapçıklarında her lastik ebadına göre hava Psi verileri kullanıcıya bildirilmiştir. Araçların şoför kapısının iç kısmında, yakıt depo kapağının iç kısmında ya da bagaj içi gibi yerlerde lastik hava basınçlarının lastik ebatlarına göre kaç Psi olması gerektiği yazılıdır.
Lastik Hava Basıncı Değerleri Hangi Birimlerle Belirtilebilir?
Lastik hava basıncı değerlerinde Psi ve Bar hava basınç birimi olarak kabul gören iki farklı birimdir. Bar, birimin kısaltılmışı olan b harfi ile simgelenir. Bar birimi daha yaygın kabul görmüştür, örneğin Avrupa Birliği tarafından kullanılan da kullanılmaktadır. Fakat dünyanın bazı bölgelerinde Bar yerine Psi birimi kullanılır örneğin ülkemizde olduğu gibi.
Peki, aracınızda basınç birimi Bar olarak verilmiş, lastik şişirme noktalarındaki makineler ise Psi birimi ise ne yapmalıyız? Bu sorunun cevabı çok basit. 1 Bar = 14.5 Psi değere eşittir. Bir örnek verecek olursak: Aracımızdaki veriler bize 185 65 R14 lastik ölçülerine 2.4 Bar basınç uygulamamız gerektiğini söylüyor. Buradan yola çıkarak, 2.4*14.5 işlemi ile 34,8 sonucuna ulaşırız. 34,8 Psi basınç değeri 35 Psi değerine yuvarlanır yani aracımızın lastiğine 35 Psi lastik hava basıncı uygulamamız gerektiğini hesaplayabiliriz.
Dört Lastiğin Hava Basıncı Aynı mı Olmalıdır?
Lastik hava basıncı değerleri, araçtaki yük durumuna ve dağılımına göre birbirinden farklı olmalıdır. Yük durumu ve dağılımı dışında farklı faktörler de vardır ancak en önemlisi budur. Önden çekişli otomobillerin genel olarak yük dağılımı öndedir ve bu da ön lastik hava basıncı olması arkalara göre daha yüksek olması gerektiğini gösterir. Özellikle BMW, Mercedes gibi arkadan itişli araçlarda, yüzde elli-elli yük dağılımları aracın içerisinde bulunan yolcu sayısına önem vermemize sebebiyet verir. Arkadan itişli araçlarda genel olarak arka ve ön lastik hava basıncı Psi değerleri birbirine yakındır. Önden çekişli araçlarda yük dağılımı; motor, ön takım, alt takım gibi ağırlıkların birçoğu ön tarafta olduğu için ön iki lastik hava basıncı arka lastiklere göre fazla olmalıdır.
Lastik Hava Basıncı Olması Gerekenden Yüksek ya da Düşük Olursa
Hava basıncının herhangi bir lastikte düşmesi sonucu aracın tüm lastikleri dengeli olmayacaktır. Dengeli lastik basınçları araçta da denge problemine yol açacaktır. Yolda seyrederken sekmeler, sağa sola çekmeler, deniz üzerinde bir dalganın altınızdan geçiyor olması gibi hisler oluşacaktır. Lastik hava basıncı düşük olan lastik yol üzerinde karşılaşabileceği katı cisimlere daha dirençsiz olacaktır. Lastiğin patlaması sonucu aracınızın kontrolünü kaybedebilir, yüksek hızlarda seyrediyorsanız kaza yapma riskiniz çok yüksek olacaktır.
Lastiklerinizi olması gerektiğinden fazla şişirmeniz durumunda, aracınızdaki en büyük değişiklik yol tutuşu olur. Lastiğin haddinden fazla şişik durumda olması, viraja girerken fazla kavrayamama hissiyatı, savrulma gibi sorunlara neden olur. Ayrıca lastik basıncının çok fazla olması tıpkı düşük olduğundaki gibi katı cisimlere karşı dirençsiz olmasına neden olacaktır. Lastik hava basıncının yüksek olması amortisörlerin fazlasıyla sertleşmesine neden olacaktır. Yolda giderken beşikte sallanır gibi seyredersiniz. Araç bir topun üzerinde gidiyormuş gibi hissedersiniz.
Bu nedenlerle aracınız kaç jant olursa olsun, basınç ayarını aracınızın kılavuzunda yazdığı gibi, yük dağılımını da dikkate alarak ayarlamalı, hatta mümkünse benzin istasyonlarındaki her zaman doğru değerleri vermeyen aletlerden hava basmak yerine, tecrübeli bir lastikçiye götürerek yaptırmalısınız.