Otomobil Fiyatları Neden Yükseliyor? Dünyada ilan edilen pandemi insanların yaşamlarını birçok noktada etkilediği gibi araç satın alma konusunda da birtakım zorlukların yaşanmasına sebep olmaya başladı. Çünkü virüsün olası tehlikeli etkileri nedeniyle birçok araba üreticisi firma çalışmalarını bir süre durdurma veya yavaşlatma karar aldı. Bundan en çok etkilenen ise haliyle kendisine yeni bir otomobil alma planı içerisinde olan insanlar oldu.
Bazı üreticiler genel olarak üretimlerini sürdürmeye çalışsa da bu araçlar bayilere uygun şekilde ulaştırılamadığı müşteriler araç temini konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaya başladılar. İnsanlar genel anlamda virüs bulaşması riskinden dolayı toplu taşımayı kullanmak istemedikleri için bir araç alma isteği içerisinde oldular. Fakat bu durumun satıcılar tarafından fırsata çevrilmesi her bakımdan araç fiyatlarının gereğinden fazla yükselmesine açık bir şekilde sebep oldu. İkinci el otomobil alma fikirleri de bu noktada ortaya çıktı.
Yüksek Talep Gereken Karşılığı Alamadı
Otohaber Genel Yayın Yönetmenliği görevinde bulunan Halit Bolkan da araç satışlarında fırsatçılık yapılması konusuna yönelik olarak önemli açıklamalarda bulundu. Virüsün etkileri ilk olarak ülkemizde mart ayında görülmeye başlanmıştı. O süre zarfından itibaren insanlar toplu taşıma yerine kendi araçlarına sahip olarak ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak istedikleri için bir araba alma ihtiyacı içerisine girmişlerdi.
Halit Bolkan’ın da değinmiş olduğu bu konuya yönelik olarak dikkat çeken detaylardan biriyse araç piyasasının 2019 yılının son çeyreğinde bir hareketlilik kazanmasıydı. Bu dönemde her ne kadar ertelenmiş talepler gerçekleşmeye başlamış olsa da pandemiyle birlikte üretim durduğu için sipariş verilen araçların da Türkiye’ye girişi maalesef mümkün olmadı. Bu durum ise açık bir şekilde yüksek talep durumuna karşılık olarak düşük bir arz ile karşılık buldu.
Otomobil Fiyat Farkları 150 Bin TL Seviyesine Kadar Yükseldi
Otomobil konusunda iyi bir bilgiye sahip olan Halit Bolkan oldukça fazla sayıda insanın yeni bir araç almak istediğini fakat onlara yetecek kadar aracın bayi alanlarında bulunmadığını sözlerine ekledi. Araç fiyatlarında yüksekliği meydana getiren temel unsurun ise önceden araç sipariş edip bunu temin eden kişilerden veya galericilerden kaynakladığını belirtti.
Yeni araçları pandemiden önce veya başlangıcında temin eden satıcıların bunları bu kısıtlı zamanda yüksek fiyatlardan sattığını söyledi. Birçok araçta beklenmedik şekilde fiyat farkı artışları olduğu gibi özellikle lüks model araçlarda bu fiyat farklarının 150 bin TL’yi gördüğünü ifade etti.
Araçlar Çok Hızlı Satıldı
Ortalama olarak 230 bin TL olan araçlar acil araç satın almak isteyen kişilere yaklaşık olarak 260 bin ve 270 bin düzeylerinde bir fiyatla satıldı. İnsanlar pandemiden çekindiği için böyle bir karar aldıklarından dolayı bu durumdan en çok fırsatçı kişiler istifade etti.
Bu Süreçte Tüketicilerin Kaybı Büyük Oldu
Çeşitli marka ve modele ait araçları hızlı bir şekilde satın alan tüketiciler oldukça yüksek fiyatlardan ödemeler yaptıkları için genel olarak en büyük maddi zararı onlar gördüler. Çünkü satıcılar bu işte kazanan taraf oldu. Halit Bolkan bu durumu vicdana yakılmayacak bir şekilde fırsatçılık yapmak olarak değerlendirdi.
Fırsatçıların Sürekli Tekrar Ettiği Sözler
Bu kadar maddi farkla tüketicileri araç alma konusunda cezbeden etkenlerden biri de fırsatçıların araçların ileride pahalı olacağını söylemeleriydi. Bolkan’a göre fırsatçılara sorulacak olsaydı muhtemelen şunu ifade edeceklerdi. Eğer birkaç ay daha beklerseniz araç fiyatları Euro’nun da yükselmesiyle birlikte daha artacağı için siz zor durumda kalırsınız. Halit Bolkan bunu fırsatçıların bir ikna yöntemi olarak kullandıklarını sözlerine ekledi.