Dünyanın en pahalı benzinini ve ona yaklaşan LPG’sini kullanıyoruz. Vergiler nedeniyle otomobil satın alma gücümüz düşüyor ve daha yaşlı otomobillere Avrupa’nın en genç nüfusu olarak en pahalıya biniyoruz. Hal böyleyken yakıt tasarrufu yapabilmek, otomobile sahip olmaktan bile önemli bir hale geliyor.
En tasarruflu otomobilde bile, yakıt tüketimi performansını artıracak çok küçük ama etkili yollar olduğunu biliyor musunuz? Sadece aracınızın rutin bakımlarını yaptırmak ve sağduyulu bir sürüş tarzı benimsemek bile yakıt performansınızı artırabilir. İşte aynı yakıtla daha fazla yol almanın incelikleri:
Uzun süre motor çalışır durumda bekleyeceğiniz durumlardan kaçınmak: Bu iyisi mi İstanbul trafiğine hiç girmeyin anlamına gelmiyor elbette. Ama otomobil üreticileri bile trafik ışıklarında veya motor çalışırken bekleme yapmanızı gerektiren durumlar için START STOP özelliğini geliştirdiler. Bu küçük hareketin etkisini hemen göremeyebilirsiniz fakat uzun vadede yapacağınız tasarruf çok net olacaktır.
90 km’nin altında, hava sıcaklaştığında camları açmak: Oldum olası tartışmalı bir konu olan klima mı, cam açmak mı sorusunun net bir yanıtı yok aslında. Farklı otomobiller ve farklı sürüş tarzları sorunun cevabını değiştirebilir. Ama genel bir kural olarak eğer düşük hızlarda ilerliyorsanız camları açmak, otoban gibi hızla ilerleyeceğiniz yollardaysanız klimayı açmak doğru olacaktır. Çünkü yüksek hızlarda camlar açıkken oluşacak rüzgar kuvveti yakıt performansınızı etkileyecektir.
Hava filtresini temiz tutmak: Aracınızın motoru sürekli olarak hava emiyor ve hava filtresi de bu havanın temizliğini sağlıyor. Filtre kirlendiği zaman, hava emebilmek için motorun daha fazla efor harcaması gerekeceğinden daha fazla yakıt tüketecektir.
Aracınızı depo olarak kullanmamak: Gereğinden fazla yük koyduğunuzda otomobiliniz, aynı parkuru çok daha zorlanarak alacaktır. Aracınızın zorlanması, daha fazla enerji harcaması ve daha fazla yakıt tüketmesi demektir. Aracınızda olabildiğince az şey tutmak yakıt tasarrufunuzu artıracaktır.
Depo kapağını sıkı kapatmak: Deponun kapağının doğru şekilde kapalı olduğundan emin olmaktan söz ediyoruz. Tam kapanmayan depo kapakları, paranızın havaya karışarak yok olması anlamına gelir.
Gideceğiniz yeri tam olarak bilmek: Bir çıkalım buluruz demektense, rotanızı önceden planlamak gereğinden fazla dolanmayı önleyerek daha etkin yakıt kullanımına neden olacaktır. Gideceğiniz yere en hızlı ulaşacağınız en kestirme rotayı aracınıza binmeden belirlemek size yakıt tasarrufu sağlar.
Kaliteli yakıt kullanmak: Yakıt firmalarının katkı maddeleri ile ilgili reklamları ve tanıtımları yalan söylemiyor. Temiz ve etkin motor daha az yakıt tüketimi demektir. Aracınızın yakıt performansını artıran kaliteli katkılı akaryakıtlar aynı zamanda bir depo benzinle daha çok yol almak demektir.
Lastik basıncını olması gereken seviyede tutmak: Lastikleriniz doğru basınçta olmadığında, sürtünme artacağı için direnç de artacaktır. Bunlar arttığında ise aracınızın motoru, aracı olması gerektiği gibi ilerletebilmek için daha fazla efor sarf edecektir. Bu da daha fazla yakıt tüketimi anlamına gelir. Gereksiz yere yakıt harcamak istemiyorsanız, lastiklerinizin basıncının her zaman önerilen seviyede olmasına önem vermelisiniz.
Ani hızlanmalarla huzursuz bir sürüş tarzı benimsemek: Bu tarz bir sürüş tarzı, standart sürüşe göre çok daha fazla yakıt tüketimi gerektirir. Aniden gazı köklediğinizde aracınıza bir anda büyük bir enerji yaratmasını söylemiş oluyorsunuz. Bu da onun yakıtı yudumlamasına değil içmesine neden olacaktır. Sağduyulu bir sürüş tarzı yakıt tasarrufu yapmanın en önemli kuralı.
Otobanda hız yapmamak: Cruise Control, yakıt tasarrufunu olumlu etkileyen bir özellik. Eğer aracınızda bulunuyorsa otoyollarda 90-100 km’nin üzerine çıkmayacak şekilde ayarlarsanız, rüzgar direnci oluşturmadan daha az yakıt tüketebilirsiniz. Sürekli hız değiştirmek hem deponuzu üzer hem de trafikte stabil bir tarzı olmayan sürücüler doğrusu pek hoş karşılanmıyor.