Giderek daha da sıkışan ve sıkıştıkça sürücülerin sinirlerinin de aynı oranda gerildiği trafikte artık öfke nöbeti geçirmek günlük rastlanılan doğal bir durum haline geldi. Herkesin sıkışık trafikte uyguladığı rahatlama yöntemleri olsa da, önünüzdeki veya arkanızdaki aracın sürücüsü öfkelendiğinde durumu yönetmek o kadar kolay olmayabiliyor.
İçinizdeki trafik canavarından korunmak için Tasit.com’un hazırladığı öneriler bir gün işinize yarayabilir.
İşte kendinizi sinirli, agresif ve kabadayı sürücülerle bulursanız kullanabileceğiniz bazı ipuçları:
Yangına körükle gitmeyin
Biri yolunuzu kestiğinde genelde çoğunluğun ilk tepkisi kornaya yüklenmek, uzunları yakmak veya el kol hareketleri yapmak olur. Trafik şiddeti tam olarak bükemediğin bileği öpeceksin mantığıyla çalışmadığından tahrik edici hareketler yapana başta biraz rahatlama sağlasa da aslında zaten gergin bir durumu daha da kötüleştirir. Kornaya aralıksız yüklenmeyi, selektör yapmayı ve el kol hareketlerini diğer sürücüleri fark etmedikleri tehlikelere karşı uyarırken kullanın.
Çok şeritli otobanda sollama şeridini boş bırakın
Kulağa basit geliyor ama arkanızdaki sürücünün baskısını hissettiğinizde genelde ondan kurtulmak için ya hızlanmak ya da yavaşlamak eğiliminde olabilirsiniz. Bunu yaparken de farkında olmadan sollama şeridini bloke ederek daha fazla sürücünün öfkesine maruz kalabilirsiniz.
Peki bu durumda ne yapabilirsiniz? Sağa sinyal vererek, arkanızdaki sürücüye güvenli ilk fırsatta şerit değiştireceğinizi haber verebilirsiniz. Bu hareketiniz arkanızdaki agresif sürücünün sizi ölçüsüz bir hızda geçmeye çalışarak tehlikeye atmasını engelleyebilir.
Trafikte en sinir bozucu 10 hareket
Genel bir kural olarak dikiz aynanızı göz ucuyla ara ara kontrol etmenizde yarar var. Eğer arkanızda farlarını yakıp söndüren, korna çalan bir araç varsa bulunduğunuz şeritten en güvenli şekilde ve mümkün olan en kısa sürede çıkmaya çalışın.
Takip mesafesini koruyun
Sıkışmış trafikte ilerlerken içgüdüsel olarak boşlukları hemen doldurmaya çalışırız. Trafik daha da sıkıştığında komşu sürücü öfkesini sizin araçtan çıkarabilir. Özellikle çok yoğun ve her an durabilecek trafikte takip mesafesini biraz artırmak hızlıca kaçmanız gereken durumlarda çok işinize yarayabilir.
Göz teması kurmayın
Trafikte öfke nöbeti geçiren bir sürücü tamamen kişisel duygularıyla hareket ediyor olduğundan ciddiye alınmadığını veya küçük görüldüğünü hissetmek bu duyguları daha da alevlendirebilir. Tıpkı yırtıcı hayvanlarda olduğu gibi, sürücünün gözlerinin içine bakmayın. Yanınızdaki araçta kimin olduğunu gerçekten bilemezsiniz.
Sakinliğinizi koruyun
Karşılaştığınız durum ne kadar sinir bozucu olursa olsun, siz ne kadar haklı olursanız olun sinirlenmenin sizi gideceğiniz yere daha hızlı ulaştırmayacağını hep hatırlayın. Sakin olmak ve sağduyulu kalmak sizi kendi öfkenizden de koruyarak kaza yapma ihtimalinizi azaltır.
Direksiyonu sıkmaya başladığınızda kan dolaşımınız etkilenerek başağrıları çekmenize neden olacaktır. Direksiyonu sıktığınızı fark ettiğinizde müziğin rahatlatıcı etkisinden yararlanın.
Bırakın o park etsin
O park yerini sabırla beklediniz ama diğer sürücü bir anda sizin beklediğiniz alana park ediverdiyse, bırakın etsin. Durumu mantıkla açıklamaya çalışmanız zaten bir işe yaramayacaktır. Belki de sizi gerçekten görmemiş olabileceğine ihtimal verip başka bir park yeri arayın.
Önerilerimizin bir gün işinize yarayabileceğini umuyoruz. Öfkeli sürücülerin tacizi altındaysanız veya böyle bir sürücüyle bir kazaya karıştıysanız polis güçlerini aramaktan çekinmeyin.