Arabalarımızın yere değen tek parçaları olan lastikleri unutmak gerçekten çok kolay. Birçoğumuz lastiklerin düzenli değiştirilmesi gerektiğini sürüş halinde beklenmedik tehlikelerle karşılaşarak anlamak zorunda kalmışızdır.
Lastikler, sıcaklık, basınç, kullanım, zemin, güneş gibi birçok nedene bağlı olarak aşınır, yıpranır ve en önemlisi bayatlar. Birçok değişkene bağlı olmakla beraber ortalama bir lastiğin ömrü 45-60 bin km ve 3-4 yıl olmaktadır. Doğal bir malzeme olan kauçuktan üretilen lastikler yapıları gereği zamanla sertleşmekte ve bu da sürüş sırasında ciddi tehlikelere neden olabilmektedir.
Lastiklerinizin yivleri için diş derinliği yasal sınırı 1.6 mm. Bu sınırı geçince lastiklerinizi değiştirmek durumundasınız. Emniyet güçleri artık kontrollerinde lastik kontrolü de yapıyorlar ve trafik güvenliğini tehlikeye atacak unsurlar kapsamından 77 TL cezası var. Ama ceza bir yana, doğru lastikler daha güvenli yol tutuşları ve fren mesafeleriyle hem sizin hem trafikteki diğer araçların güvenliği için kritik unsurlar.
Lastik güvenliğinde zaman kesinlikle en önemli faktör. Yani 60 bin km yol yapmasanız dahi, hatta aracınızı garajda tutsanız bile 4 yıl sonra lastikleriniz yıpranmış sertleşmiş, şekli bozulmuş ve eskimiş olacağından değiştirmeniz en doğrusu olacaktır.
Aracınızı aldığınızdan beri hiç kullanmamış olduğunuz stepneler de aynı şekilde, takıldıktan sonra en kısa sürede değiştirilmeli. Lastiklerinize her hafta dış görünüm olarak şöyle bir göz atmanızda yarar var. Eğer çatlaklar, sertleşmeler ve biçim değişiklikleri varsa bir uzmana göstermek hayatınızı kurtarabilir.
Lastikler tamir edilebilir olsalar da bazı durumlarda tamir de mümkün olamıyor. Lastik yanağında delik varsa, topuk teli ve örgüler gözle görülebiliyorsa, kauçukta veya lastik örgülerinde buruşma varsa, bazı kimyasallarla temas olmuşsa ve yetersiz basınçla uzun süre kullanım sonucunda iç lastikte benekler oluşmuşsa lastiklerinizi tamir ettirmeniz mümkün olmamaktadır.