Zorunlu kış lastiği uygulaması tüm ticari araçlar için 1 Aralık’ta başlıyor. Otomobiller için zorunluluk bulunmasa da, havalar soğumaya başladığında kış lastiklerine geçmek, herşeyden önce daha iyi yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi demek. İşte kış lastiği alırken ve kullanırken sürücülerin en sık yaptığı hatalar:
1.İki tekere kış lastiği taktırıp yeterli olduğunu düşünmek
Sadece iki tekere kış lastiği takmak, otomobile biraz el arabası muamelesi yapmak gibi oluyor. Diğer iki lastiğin zayıf performansını, kış lastiği olan lastikler telafi etsin derken sonuç sürüş güvenliğinden olmak oluyor. Eğer hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüyse güvenliğiniz için tam takım kış lastiğine geçmenizi öneriyoruz.
2.Her kış lastiğini aynı sanmak
Kış lastiklerinin de farklı iklim şartlarına göre birçok farklı çeşiti var. Her kış lastiği her iklim şartına uygun olmayabilir. Kar yağışının hiç yaşanmadığı bölgede kullanılacak kış lastiği ile kuru soğuk yaşanan bölgede en etkili olacak lastik farklı olacaktır.
3.Sadece dergi ve magazinlerin test sonuçlarına göre lastik seçmek
Otomobil dergilerinin, kulüplerinin hatta araba markalarının gerçekleştirdiği lastik testlerinin sonuçları elbette dikkate alınabilir fakat kış lastiklerinde fiyatlarıyla birlikte esas dikkate alınması gerekenler fren mesafesi ve karda çekiş durumudur. Sırasıyla kuru zeminde, ıslak zeminde ve karda frenden sonra karda çekiş önemlidir. Sadece karda iyi sonuç veren, kuru yolda fren performansı zayıf lastikler yeterli değildir.
4.Kış lastiği taktırmak için kar yağmasını beklemek
Çoğumuzun yaptığı bu hatanın en bariz bedeli karda bayi aramak zorunda kalmaktır. Ayrıca kış lastiği kampanyalı fiyatlardan yararlanamamak, acele tercih yapmak zorunda olmak ve sıra beklemek diğer sonuçlardan.
5.Çekiş gücüne güvenerek kış lastiğini pas geçmek
Çekiş gücü yüksek SUV ve 4×4 araçların kış lastikleri olmadan da idare edebileceğini düşünmek kolay. Fakat lastik yapı itibariyle hava sıcaklığına duyarlı bir malzeme ve arabanızın çekiş gücünden bağımsız olarak soğuk havada sertleşerek yol tutuşu azalıyor, fren mesafesi uzuyor.
6.Lastik etiketi okumayı önemsememek
Lastik etiketi 2012’den beri bir Avrupa Birliği zorunluluğu ve artık ülkemizde de uygulanıyor. Lastik etiketlerinde lastikler 3 önemli kritere göre derecelendiriliyor; ıslak zemin fren mesafesi, yakıt verimliliği ve dış gürültü. A en iyi puan, G ise en kötü. En az C seviye bir lastik almanızı öneririz.
7.Bayat lastik satın almak
Lastikler de bayatlar. Lastik ömrünü uzatmanın ve aynı takım lastikle daha uzun yol yapmanın bazı yolları olsa da, lastiklerin hiç kullanmasanız bile ortalama 5 yıl civarında ömrü var. Kış lastiği alırken üzerinde kış lastiği işareti olan, son 3 yıl içinde üretilmiş, garantili bir kış lastiği seçmek en doğrusu. Alacağınız kış lastikleri ne kadar yeniyse o kadar uzun bir kullanım süreniz olur.
En iyi kış lastiği..
En iyi kış lastiği, kar yağdığı zaman fren ve karda çekiş bakımından yeterli ve soğuk havada hem kuru hem de ıslak zemindeki performansı yazın yaz lastiğinin kuru ve ıslak zemindeki performansına en yakın olandır.