TEB Cetelem Gözlemevi Sonuçları 2015 raporu, Dünya’da (14 ülke) ve Türkiye’de otomobil pazarına ilişkin çok ilginç bazı noktaları ortaya koyuyor. Bu değerli araştırmadan dikkatimizi çeken bazı enteresan sonuçları sizler için özetledik.
Türkiye’de araç parkı yaşlı otomobillerle dolu
Türkiye’de 1000 kişiye 170 otomobil düşüyor. 2014 yılsonu verilerine göre otomobil parkımızın %37’si 16 yaşın, %26’sı ise 20 yaşın üstündeki araçlardan oluşuyor. Hurda teşvik programları ile ilgili adımlar atılsa da sonuçlar yetersiz.
İkinci el otomobiller sıfıra göre daha çok satıyor; Çin ve Japonya hariç
İkinci el otomobil piyasası dünya genelinde tahmin edilebileceği üzere sıfır araç piyasasına göre çok daha hareketli.
Dünya otomobil pazarının hakimleri Sedan ve Hatchback!
Sedan ve hatchback araçlar otomobil satışlarının %80’ini oluşturuyor. Dünya otomobil pazarının hakimi sedan ve hatchback kasa olmuş.
Dünya’da binek otomobillerin %55’i dizel
Avrupa’da icat edilen ve bugünlerde çevreci nedenlerle bırakılmak istenen dizel motor teknolojisi, yine doğduğu kıtada en yüksek satış rakamlarına ulaşmış durumda. En fazla dizel araç Fransa, sonra Almanya’da mevcut. Çinliler dizel araçların kalitesiz olduğunu düşünüyor. Brezilya’da ise dizel yasağı var, sadece ticari araçlar dizel kullanabiliyor.
Bir otomobil almak için kaç yıl çalışmak gerek?
Bir Alman, 6 aylık geliriyle Volkswagen Golf ve eşdeğeri bir otomobil alabiliyor. Avrupa’da bu süre en az 6 ay, Çin’de 5,2 yıl Türkiye’de ise ortalama 2,3 yıl.
Dünyada 1 litre benzin kaç para?
Avrupa ortalamasında benzin fiyatları 1,6 avro, dizel ise 1,5 avro. Türkiye bu ortalamanın 2 avro ve 1,8 avro ile epey üzerinde kalıyor. Üstelik bu yalnızca 2012 yılının verileri. 2014’te ülke ülke benzin fiyatları biraz farklı tabi.
Bir otomobilin ayda yaptığı ortalama km: 1.000 km
Amerika dışında dünyanın aylık kilometre ortalaması 1.000 km oldu. Avrupa ortalamasında 2005 yılında bir otomobil yılda 13.457 km yol yaparken, 2012 itibariyle bu rakam 12.281 olmuş. Yani ikinci el otomobillerin kilometreleri hala aynı anlama geliyor.
Dünyanın ehliyet sahipleri
Avrupa’da yaşlı nüfus otomobil kullanmaya devam ederken, gençlerde ehliyet sahibi olma oranı %92’den %79’a gerilemiş. Sadece İngiltere’de bile 70 yaş üzeri olup da geçerli ehliyeti olanların sayısı 4 milyondan fazla. Kadın sürücülerin sayısında ise artış var, İngiltere’de her yüz sürücünün 66’sı kadın. Gelişmekte olan ülkelerde her 5 yetişkinden sadece 1’inin ehliyeti var.
Yeni otomobil satın alma yaşı Avrupa’da 52
Avrupa’da kadınlar otomobil müşterilerinin %31’ini oluşturuyor. İngiltere ve Japonya özellikle otomobil satın alan kadın oranında en yüksek rakamlara sahip. Ülkemizde bu oran %11. Türkiye’de trafikteki kadın sürücü sayısı da az. 15-64 yaş arasında, çalışan kadın sayısı OECD ülkelerinde %57 iken ülkemizde yüzde 29.
Neden otomobil alıyoruz?
Araştırmaya göre ilk neden “zamandan kazandırması” olarak gözüküyor. Diğer nedenler arasında çok önemli bir ulaşım aracı olduğunun düşünülmesi, özgürlük sembolü olması var. Sürücülerin %81’i için otomobil olmazsa olmaz ulaşım aracı.
Tüm Dünya hemfikir, otomobil alırken en önemli faktör: Fiyat
Araştırmanın yapıldığı 14 ülkenin 12’sinde otomobil alırken en önemli üç faktör aynı sıralama ile karşımıza çıkıyor: Fiyat, yakıt tüketimi ve güvenlik- yol tutuşu. Fakat ilginçtir ki Türkiye’de “yakıt tüketimi” fiyattan önce geliyor.
Yetkili bayiler tüketici için önemli
Yeni otomobil aldığınız bayiye 10 üzerinden kaç verirdiniz sorusuna 7 ile en düşük puanı veren ülkelerin biri Türkiye diğeri Japonya. Türkiye’de yeni otomobil alacağımda yine aynı bayiye giderim diyenlerin oranı ise %54 olmuş.
Küresel otomobil pazarının geleceğe dönük analizini rakamlarla ortaya koymuş bu değerli araştırmanın tümünü Teb Cetelem ‘den inceleyebilirsiniz.