Sadece otomobil kullanmaya odaklanmış ve sadece bunu yapan birini en son ne zaman gördünüz? En sürüş sırasında tüm dikkatim yoldadır diyenimizin bile direksiyon başında telefonla konuşmuşluğu vardır. Sürücüsüz araçlarda bile sürücünün dikkati gerekirken, kendi kullandığımız araçlarla sürüş dışında daha farklı ne yapabiliriz diye düşünüyor gibiyiz.
Sürüş sırasında neden başka şeylerle uğraşmak istiyoruz diye baktığımızda ilk akla gelen yollarda geçirdiğimiz zamanın oldukça fazla olması. Akıllı telefonlar, araç içi bilgi ve eğlence sistemleri de durumu pek kolaylaştırmıyor.
En çok yapılan dikkat dağıtıcı, radyoyla veya müzik yayınıyla oynamak
Amerika’da yeni yapılan bir araştırma göstermiş ki, sorunun korkutucu boyutlarını ortaya koymuş. Sürücülerin %80’i sürüş sırasında aynı anda birçok şeyle uğraştıklarını söylemişler. Otomobil kullanırken en fazla yapılan şey radyoyu veya müziği değiştirmeye çalışmak ve telefonla konuşmak. Bunların dışında ise sürücülerin %68’i otomobil kullanırken birşeyler yediklerini, %19’u telefonlarıyla mesajlaştıklarını veya aynada saçlarını düzelttiklerini açıklamışlar. Amerika’daki sürücülerin %14’ü çocuklarını rahat ettirmeye veya durdurmaya çalıştıklarını söylerken %8’i ise kucaklarında evcil hayvanlarıyla araba kullandıklarını söylemiş.
Durum giderek daha da kötüleşiyor çünkü yaptığımızı sansak da aslında aynı anda birçok işi yapmayı beceremiyoruz. Bizde istatistikler olmasa da, Amerika’da var ve bu verilere göre kazaların %80’i dikkat dağınıklığından kaynaklanmış.
Toyota, General Motors, Nissan ve Ford dikkat dağınıklığı ve buna çözüm getirmek için 4 yıl içinde 6 milyon dolardan fazla para harcadılar. Sonuç şuydu: Sürücüler, gözleri yolda olduğu müddetçe, her çaptaki sesli dikkat dağınıklığı ile baş edebilirler. Bunu sanıyoruz biz de söyleyebilirdik.
Otomobil üreticileri konuya nasıl yaklaşıyor?
Sorunun iki boyutu var, hem sürücülerin daha güvenle yol almaları hem de rahat etmelerini sağlamak otomobil üreticileri açısından bir ikilem yaratıyor. Otomobillerimizin giderek evimizin salonlarını ve ofislerimizi aratmıyor olması birçok dikkat dağıtıcı unsurla mümkün oldu. Otomobil tasarımcıları akıllı telefonlarla daha entegre, internete bağlanabilen, laptop bölmeleri, bardak tutucularıyla sürücüyü ve yolcuları daha fazla rahat ettiren araçlar tasarlıyorlar.
Yine de en azından bazı konularda otomobil üreticileri aynı anda çok şeyle uğraşmayı kısıtlayarak, sürüşü daha güvenli hale getirmeye çalışıyorlar. Peki nasıl?
Navigasyon Sistemleri: Araç içi navigasyon sistemlerinin sürücülerin başlarını 30 dereceden daha çok düşürmeden bakabileceği tarzda tasarlandığını biliyor muydunuz? Ayrıca birçok otomobil üreticisi, hareket halindeyken navigasyon sistemine adres girilmesini engelliyor. Bu arada da ses tanıma sistemleri daha da geliştirilmeye çalışılıyor çünkü bugüne kadar olan çalışmalarda sesli sistemlerin tehlikeyi büyük ölçüde önlediği görülmüş.
Bluetooth ve telefon bağlantıları: Hangi yasa çıkarsa çıksın, sürüş sırasında telefonla konuşmayı önlemenin bir yolu varmış gibi gözükmüyor. Bu yüzden otomobil üreticileri de bunu en azından daha az tehlikeli hale getirmeye çalışıyorlar.
Ses sistemleri: Ankette bir numaralı aktivite müziği değiştirmekti hatırlarsanız. Daha kolay kullanılan dijital ara yüzler geliştirmek ve ses teknolojilerini akıllı cihazlarla uyumlu hale getirmek de endüstrinin önem verdiği konulardan biri.
Katlanabilen ön koltuklar: Artık bir çok araçta laptoplar için masa olarak kullanılabilen, priz çıkışlı ön koltuklar yer almaya başladı.