“Yol açıkken, hava görüşe hiçbir engel oluşturmazken, bir kavşak aranmıyorken neden ilerlemiyor?” diye merak ettiğiniz ve takip ederken adeta acı çektiğiniz sürücüler mutlaka olmuştur. Aşırı yavaş sürmek, pasif şekilde kazalara neden olmak ve trafikteki diğer sürücülerin öfkesini üzerinize çekmek anlamına gelir. Aşırı temkinli sürücülerden korunmak için neler yapabilirsiniz ve yavaş kullanmak nasıl tehlikeli olabilir biraz açalım.
Yavaşlamanın içyüzü: Yavaş sürmek neden tehlikeli?
Çok şeritli bir yolda yavaş ilerleyen bir sürücünün arkasındaysanız, bir an önce sollamak için sabırsızlanabilirsiniz. Aniden hızlanarak, tek düşündüğünüz önünüzdeki araçtan bir an önce kurtulmak olacağı için dikkatsizleşmeniz ve yoldaki diğer etkenleri göz ardı etmeniz daha kolaylaşacaktır.
Köşeyi dönüp önünüzde bir yavaş sürücünün olduğunu fark etmek de aniden durmanızı gerektirebilir ve akan trafikte birden durmak en fazla kazaya neden olan etmenler arasında. Ayrıca aniden durmak akıştaki diğer sürücülerin öfkesini de üzerinize çekmenize ve ortalığın daha da karışmasına neden olacaktır.
Kaza riskinden dolayı diğer sürücülerden daha yavaş sürmekten kaçınmak ve fazla tedbirli sürücüleri de fark etmek gerekiyor.
Zaten bu yüzden otoyollarda minimum hızı gösteren tabelalar yer alır. Türkiye’de bu rakam 40 km. Yasal olarak otobanda 40 km hızdan yavaş giden sürücülere polisin trafiğin akışını engellemekten ceza kesme hakkı var.
Kaç çeşit yavaş sürücü var?
Herkes dönem dönem yavaş kullanabilir fakat bazı sürücülere daha dikkatli yaklaşmanızda yarar var.
Aklı Başka Yerdeki, Dalgın veya Dikkati Dağılmış Sürücüler
Dalgın veya aynı anda bir çok şeyle ilgilenen sürücüler bu kategoriye giriyor. Sadece telefonla konuşan bir sürücünün bile dikkati %37 oranında düştüğü araştırmalarla sabit. Mesaj yazarak araba kullanmanın tehlikeli olduğunu hemen onaylarız fakat yavaş kullanmanın da tehlikeli olabileceği aklımıza gelmez. Eğer araçta cep telefonu kullanmanız gerekiyorsa, özellikle de yazmanız sağa çekmeniz en iyisi çünkü telefona odaklanmışken hem aşırı yavaşlamanız hem de arkanızda birden beliren aracı fark etmemeniz çok mümkün.
Turistler ve Geze Geze Gitmeyi Sevenler
Yabancısı olduğumuz veya tatil için gittiğiniz yerlerde sizin de başınıza gelmiştir. Manzaranın ilgi çekiciliği karşısında sürüş hızı düşer çünkü gördüğünüz güzelliklerin hiçbirini kaçırmamak istersiniz. Bazen de turistler doğru bir hızda kullanmak isteseler bile bölgenin trafiğine ve sürücülerin tarzlarına alışık olmadıkları için yavaş kullanıyor olabilirler.
Ehliyetini Yeni Almış Acemi Sürücüler
Ehliyetini yeni almış gençler daha çok hızlı kullanmayı tercih etmez mi? Öyle bile olsa daha temkinli, çevreyi iyi tanımayan ve tecrübesiz sürücüler bu güven eksikliğini aşırı yavaş kullanarak telafi etme yoluna gidebiliyorlar. Gaza gereken miktarda basmadıkları için arkalarında bir yığılma oluşturabiliyorlar.
Yaşlı Sürücüler
Belli bir yaşın üzerindeki sürücüler zayıflayan refleksler, kemik ağrıları, zayıflayan görüş gibi nedenlerden çok yavaş kullanıyor olabilirler. Dünya’da bu yaş grubundaki sürücüler için güvenli sürüş kursları bulunuyor, fakat henüz bize gelmedi.
Aşırı temkinli ve aşırı yavaş bir sürücüye denk geldiyseniz..
Yakın takiple hem kendinizin hem de yavaş sürücünün gerginliğini artırmadan ve aynı anda 3 yavaş sürücüyü agresif şekilde sollamaya çalışmadan da sorunu çözebilirsiniz.
Sakin olun ve soğukkanlılığınızı koruyun. Sinirlenmek hiçbir işe yaramayacaktır. 1 dakika kadar yola devam edip yavaş sürücünün sizi fark edip etmeyeceğini anlayabilirsiniz. Sizi fark ederse kenara çekilebilir.
Bazen yavaş ve temkinli sürücüler bir süredir yoldalarsa aşırı rahat davranabiliyorlar. Farlarınızı yakıp söndürerek dikkatini çekebilir, sürücüyü hayata döndürebilirsiniz. Uyarınızı fark ettiğinde yavaş sürücü kenara çekilerek yol verecektir.
Son çare elbette tahmin ettiğiniz gibi korna. Eğer yakıp söndürdüğünüz farlara bir tepki alamadıysanız, sakin şekilde- kesinlikle sürekli değil-bir kez kornaya basmayı deneyin.
Güvenle geçerken de dostça bir selam vermek, kimsenin kırılmamasını sağlayacaktır.