Akılcı sürüş alışkanlıkları her mevsim yakıt tasarrufu sağlar fakat havalar soğuduğunda bunlar çok daha etkili hale geliyor. Kış aylarında aracınızın verimliliği yarı yarıya düşebilir. Ve gereğinden fazla yakıt harcamak hem cebinize hem de çevreye zarar.
Kış diyeti
Yoğun kar sırasında bagajda birkaç kilo ekstra ağırlık bulundurmak yol tutuşu artırsa da, ekstra yük soğuk havalardaki yakıt ekonominizi olumsuz etkileyecektir. Daha az yakıtla daha uzun kilometreler gidebilmek için ekstra yükten mutlaka kurtulmalısınız. Direksiyon başına geçmeden önce aracın dışında oluşan kar ve buzu temizlerseniz, tahmin etmediğiniz kadar gereksiz yükten kurtulmuş olursunuz, buz çözücüyü gereksiz yere daha uzun süre kullanmanız da gerekmemiş olur.
“Öndeki arabayı takip et!”
Öndeki arabayı sollama dürtüsüne dayanabilirseniz daha az yakacağınızı biliyor muydunuz? Özellikle karlı havalarda öndeki aracın izlerini takip etmek daha az yakıtla daha uzun gitmenizi sağlar çünkü çok az bir kar bile yağsa aracınız ilerlemek için daha fazla enerji harcamak zorunda kalması anlamına geliyor. Yapabiliyorsanız yol tamamen kardan arınana kadar beklemek veya öndeki aracın izlerinden gitmek en mantıklısı.
Park problemi
Kış aylarında aracınızı kapalı bir garaja park etmek, kullanmadığınız dönemlerde araç sıcaklığını koruyacağından motoru uygun sıcaklığa getirmek daha çabuk olacaktır. Aracınızı sürüş öncesi 30 saniye çalıştırmanız ısınması için yeterli hatta daha fazlası Avrupa ve Amerika’da çevre kirliliği suçuna giriyor ve gereksiz yakıt israfı. 30 saniye çalıştırıp, aracınızın geri kalanının sürüş sırasında ısınmasına izin verin. İlk 5 kilometrede yavaş yavaş ilerlerseniz ekstra yakıt tüketmeden tüm aracın ısınmasını en etkili şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Aracı boşta çalıştırmak
Hava soğukken araçta kısa bir süre beklemeniz gerektiğinde motoru ve klimayı açık tutmak kolay gelse de, eğer 10 saniyeden daha uzun süre duracaksanız motoru kapatmanız en iyisi. 10 saniye çalışır durumdayken aracınızın motoru kapatıp yeniden çalıştırdığınız duruma göre daha fazla yakıt tüketir. Motoru boşa çalıştırdığınız süreyi azaltmak kış aylarında hem yakıt tasarrufu sağlar hem de soğuk havada motorunuzu daha az zorlar.
Ufak işleri güzel havalarda birleştirmek
Maksimum yakıt tasarrufu için halledeceğiniz küçük işler için her seferinde kısa yolculuklar yapmaktansa, önceden planlayarak tek seferde ve hatta en kısa güzergahı kullanarak halletmek de yakıt tasarrufu sağlar.Eğer yağış olmayan günleri seçerseniz ekstra tasarruf etmiş olursunuz. Eğer uğrayacağınız yerlerde fazla kalmayacaksanız, motoru fazla soğumadan yeniden çalıştıracağınız için de daha az yakıt tüketirsiniz.
Frensiz sürüş
Uzun yol şoförlerinin iyi bildiği bir kavramı da hatırlatmakta yarar var. Sadece soğuk havalarda değil her koşulda halen geçerli olan, frensiz sürüş. Yani arabanızın frenleri çalışmıyormuş gibi düşünerek yolda olmaktan söz ediyoruz. Bu da diğer araçlarla aranıza bolca takip mesafesi koymak demek. Yani öndeki araç fren yaptığında fren yapmak yerine ayağınızı gazdan çekerek yavaşlayabileceğiniz bir mesafeden söz ediyoruz. İstanbul trafiğinde maalesef mümkün olmayan bu tekniği uzun yollarda kullanabilirsiniz.
Bonus
Unutmayın, otomobil motorları düşük ve değişmeyen hızlarda fazla efor harcamadan en verimli şekilde çalışırlar. Gaza basıp hızlandıktan sonra aniden frene basıp durmaya çalışmak motoru gereğinden fazla enerji sarfetmeye yöneltir ve sonuçta daha fazla yakıt kullanmaya neden olur. Çoğu otomobil zirve performansına 100 km’nin altında ulaşır bu hızın biraz altında sabit gitmek daha az yakıt tüketmenize neden olacaktır. Yakıt tasarrufu sağlayan diğer basit yöntemlere de göz atmak isteyebilirsiniz.