Aracı dış etkilerden korumak için aracın her yerini kaplayan metal örtü, kaporta olarak adlandırılır ve dayanıklı bir sacdan üretilir. Bu dayanıklı sacın da zarar gördüğü durumlar mevcut olup bu zararları gidermek için oto kaporta macunları kullanılır. Peki, hangi durumlarda araca kaporta macunu uygulanır.
Kaporta macununun uygulandığı durumlar
Aracın yüzeyinde küçük hasarlardan ziyade büyük hasar meydana geldiğinde bu hasarları gidermek için oto kaporta macunları kullanılır. Çürük, ezilme, göçme durumlarda araç tamir edilmek üzere kaportacıya götürülür. Kaportacı bu hasarları çelik macun ile tamir eder. Çelik macun çok dayanıklı ve sert bir malzemedir. Çok sert yapıda olan bu macun su ve soğuğa direnç gösterir.
Kaporta macunu yapma işlemi
Piyasada satılan bir oto kaporta macunu aldıktan sonra macunu çekmek için yardımcı birtakım malzemeler edinmelisiniz. Bunun için;
- Macun sertleştiricisi,
- P220 ve P80 kum zımparaları,
- Havalı zımpara makinesi,
temin edinilmelidir. Macun uygulanacak alanda toz kalkmaması için zemininin ıslatılması gerekir.
İşlem yapılacak alanın toz kalkması engellendikten sonra P80 kum zımparası ve havalı makine zımparası yardımı ile hasarlı alan açılır. Yüzey temizleme tineriyle etrafındaki toz parçacıkları temizlenir. Hasarlı alan temizlendikten sonra spatula üzerine macun karılarak koyulur.
Macun kararken sertleştirici oranının ayarlanması önem arz etmektedir. Sertleştirici oranlar macun alınan marka tarafından üzerinde yazmaktadır. Bu oranlara sadık kalarak macun karma işlemi gerçekleştirilmelidir.
Macunun içerisindeki sertleştiricinin rengi başlangıçta bellidir. Macun karıştırıldıkça sertleştiricinin rengi kaybolur. Macun karma işlemi tamamlanınca elde edilen karışım spatula üzerine konulur. Macun karıldıktan hemen sonra çekilmesi gerekir. Aksi takdirde macun katılaşarak yüzey üzerinde pütürlü bir görünüm alır. İlk kat macun çekildikten sonra hava şartlarına göre 10 dakika kuruması için yeterli gelecektir. Gerekirse kurutma makinesi kullanılabilir.
İkinci kat macun için kuruduktan sonra spatulaya bir miktar macun hazırlanmalıdır. Ardından tekrar macun çekilip, kuruması için 30 dakika beklenir. Fazla macunları temizlemek için kum zımpara ile zımparalanır böylelikle yüzey toz ve fazla parçalardan arındırılmış olur. Son olarak yüzey, temizleme tineri ile silinir ve macun çekme işlemi tamamlanır.