Piyasadaki birçok markanın birçok modeli, bağımsız test kuruluşlarının periyodik şekilde düzenlediği güvenlik testlerine tabii tutulmaktadır. Test kuruluşları önerilen ürünler arasından seçim yaparak ürünleri test işlemini uygulamaktadırlar. Ürünler bu testlerden aldıkları puanlarla piyasaya sürülüyor. Bilinçli tüketiciler oto bebek koltuğu seçerken alacakları modelin teste tabi tutulup tutulmadığına ve eğer tutulduysa aldığı puana bakarak tercihlerini yapmaktadırlar.
Bebek oto koltuğu güvenlik testleri nelerdir?
Oto bebek koltuğu söz konusuysa güvenlik testleri şu şekilde gerçeklemektedir;
Test edilen oto koltukları ‘’tasarım ve kullanım’’ ve ‘’dinamik güvenlik’’ olmak üzere iki ayrı değerlendirme yapılmaktadır. Bu değerlendirmenin sonucunda oto bebek koltuklarına en iyi 0.5 ya da en kötü 5.5 arasında bir puan verilmektedir. Bu puanın %50’si tasarım ve kullanımdan oluşurken diğer %50’si dinamik güvenlikten oluşmaktadır.
Dinamik güvenlik değerlendirmesi sırasında iki önemli faktöre bakılmaktadır;
- Aracın sabit duran bir cisme saatte 28 km hız ve 80 derecelik açıyla yan taraftan çarpması
- Saatte 72 km ile seyir halinde olan aracın önden darbe alması
Her iki çarpışma sırasında kafa yaralanmalarını oluşturan kriterler önemsenmektedir. Bunlar çarpışma sırasında kafanın maruz kaldığı enerjinin gücü, boyuna bindirilen yük ve başın ve göğüs bölümünün öne atılma hızı uygulan testlere göre belirlenmektedir.
Tasarım ve kullanımı ölçen testler daha az bilimsel veri içermektedir. Burada değerlendirilen kriterler;
- Kemerleri bağlama ve sıkma
- Kemerlerin çocuğun bedeninin üzerinden takma
- Ürünü arabaya rahat yerleştirme
Oto bebek koltuğunu oluşturan malzemelerin kanserojen madde içerip içermediği gibi kriterler de test edilmekte ve puanı etkilemektedir.
Bebek oto koltuğu alırken nelere dikkat edilmelidir?
Bebek ya da çocuk alışverişinizin en zor kararlarından biri hangi oto bebek koltuğunu satın alacağını belirlemektir. Çünkü oto koltuğu seçerken karşımıza birçok özellik çıkacaktır. Yasal olarak çocuğunuz 36 kg ve 150 cm altındaysa oto koltuğu kullanmak zorunluluktur.
Oto koltuğu seçerken dikkat etmemiz gerekenler;
- Oto koltuğunun grubu, koltuğun hangi ağırlıktaki bebekler ve çocuklar tarafından kullanılacağı kısaca kullanım ağırlık aralıklarına dikkate edilmelidir.
- Hangi standarda uygun olarak üretilmiş olmasına bakılmalıdır. (İki standart mevcuttur. Biri ECE R 44 diğeri ise, I-Size )
- Güvenlik kemeri 3 noktalı mı yoksa 5 noktalı mı buna dikkat edilmelidir.
- Otomobile bağlanma şekillerine dikkat edilmelidir.
- Hangi test kuruluşlarından hangi sonuçları almış olmasına önem verilmelidir.
- Araç içerisinde yan darbelere karşı nasıl bir teknoloji sistemi kullanılmış olmasına dikkat edilmelidir.
Özet olarak, eğer alacağınız ürünün güvenlik açısından test edilip onaylanmış olmasına dikkat ediyorsanız ADAC puanı düşük olan ürünü tercih etmeniz uygun görülmektedir. (ADAC, dinamik testler arasında Almanya tarafından en yaygın uygulananıdır.)
Güvenlikte önce kullanım kolaylığını dikkate alıyorsanız, bu alanda değerlendirme ve test uygulayan kuruluşların puanlarını araştırmanız gerekmektedir.
Eğer aracınızda koltuk ısıtma sistemi bulunmuyorsa ve yakın zamanda aracınıza uygun fiyatlara koltuk ısıtma sistemi satın almak istiyorsanız Tasit.com sitemizden teklifler alabilirsiniz.