Çoğu trafik kazasının sürücü hatasından kaynaklandığı ülkemizde bu kazaların sayısı özellikle bayram dönemlerinde artıyor. Dikkat dağınıklığı, kurallara uymamak, yorgunluk gibi nedenlere mahal vermemek aslında biz şoförlerin elinde ancak yaklaşan Kurban Bayramı ile tatil ve uzun yolculuk planları yapanlara güvenli bir bayram yolculuğu için öneriler ve uyarılar da gelmeye devam ediyor.
Kurban Bayramı’nda en uygun fiyatla araç kiralayın
İlk uyarı Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın’dan Kurban Bayramı öncesinde geldi. Türkiye’nin en çok trafik kazası yaşanan dönemleri olan bayramlar uzun yolculukların olmazsa olmaz zamanları. Bayramda uzun yola çıkacak sürücülere 2 saatte bir 15er dakika dinlenmeleri önerilirken, şehirlerarası kadar sehiriçi trafikte de dikkatli olunması gerektiği söylendi.
Sürücü hatasından kaynaklanan trafik kazalarının sayıca fazla olduğu ülkemizde, uykusuz ve yorgun yola çıkılmaması halinde bu sorunun nispeten hafifletilebileceği iletilirken bayramda faciaların önlenmesi için sürücülerden özverili olmaları istendi.
Emniyet Kemeri Hayati
“Tahmin ediyoruz ki Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak. Bayramlar bizim en güzel günlerimizden bir tanesi. Yolun her halini göz önünde bulundurarak, temkinli araç kullanılması gerekiyor. Sürücüler her 2 saatte bir 15 dakika mola vermeli. Sürücülerimizin sürekli mola vermesini ve dinlenmelerini önemsiyoruz.”
Yorgunluk trafik kazası nedeni
Tükenen otobüs biletleri, el yakan uçak biletleri derken yine bayramda ulaşımın en hesaplı yolu araç kiralama olsa da otobüs yolculukları hala en çok tercih edilenler arasında geliyor. Uzun yol sürücülerine sık aralıklar mola vermelerini öğütlenirken “Bayramlarda ambarlar kapalı oluyor. Kamyonlarımız trafikten çekiliyor. Sadece yolcu taşımacılığı yapan otobüslerimiz var. Onlarda 4 saatten fazla araç kullanmıyorlar. Gittikleri yerlere çift şoför gidiyor. Hususi otomobil sürücülerimiz ihlal yaparak 10 saate kadar araç kullanabiliyorlar. Bu sürücülerimiz yollarda dinlenmeli. Otobüs sürücülerimiz zaten bu kuralla dikkat ediyorlar. Özel araç kullananlar sadece hız kurallarına uymaya çalışıyorlar, oysaki yola uykusuz ve yorgun devam edilmemeli” diyerek genel bayram trafiği durumu özetlendi.
Güneşin ilk doğuşu esnasındaki yolculuklara dikkat!
Uzun yolculukların acelesiz ve trafik kurallarına uygun bir şekilde devam ettirilmesi gerektiği söylendi.
Güneşin doğmasıyla birlikte yorgun sürücülerde bir tür rahatlama hissi oluştuğunu ve uyuklama halinin arttığını anlatan Apaydın şöyle devam etti:
“Güneşin ilk doğuşundaki yolculuklarda çok daha dikkatli olunmalı. Özellikle sabah gün ışırken, güneş yorgun şoförün gözüne vurduğu zaman insan beyni dururmuş gibi kendini uykuya veriyor. Gözleri açık uyuyor hatta. O bakımdan sabahın erken saatinde güneşin doğuşlarında, özellikle güneşe doğru gidiliyorsa istirahat edilmeli.
Eğer bunlara dikkat edilirse bayram hüsrana uğramaz, sürücülerimiz sevdiklerine kolay ulaşabilir, hem de araç içerisindeki sevdiklerine zarar vermezler. Her bayramda olduğu gibi bu bayramda yolların kan gölüne dönmesini istemiyoruz. Daha dikkatli araç kullanalım, dalgın olmayalım gideceğimiz yere 1 saat sonra gidelim ama sağlıklı gidelim.”
Uzun yola çıkmadan önce aracın gerekli bakımlarının tamamlanması gerektiği belirtilirken, herhangi bir sebeple küçük yaştaki çocukların ön koltukta oturtulmaması gerektiğinin de altı çizildi. Eğer arabada bebekle uzun yol yolculuğu nasıl yapılıra dair bir fikriniz yoksa veya kafanız karışıksa, bunu daha önce deneyimlemiş kişilere danışabilir veya ilgili haberlerimize göz atabilirsiniz.