Bilindiği üzere araç soğukken benzinde çalışır ve aracın motoru ısındıktan sonra araçlarda LPG’ye geçer. LPG‘li araçların çalışması için öncelikle aracın motorunun ısınması gerekir. Fakat aracın motoru ısındığı halde araçlarda LPG’ye geçmiyor ise bir arıza söz konusudur.
Aracın LPG’ye geçmeme nedenleri
- LPG regülatör basıncının düşmesi
- MAP sensörü bozulması
- Enjektör arızası
- LPG sistemine bağlı nedenler
Araç LPG’ye geçmiyorsa ne yapılmalı?
Regülatör basıncının azalması regülatörün kullanım süresine, kalitesine, yakıta ve iklimlere göre değişkenlik gösterebilir. Regülatör basıncının düşüp düşmediğini anlamak için regülatör basınç ayar vidasından ölçüm yaparak kontrol edebiliriz. Basınç istenilen seviyeye getirildiğinde hala araç gaza geçmekte sorun yaşıyorsa arıza regülatör kaynaklı değildir.
Map sensörü arızalandığından regülatörden gelen basınç sistem tarafından algılanmaz ve elektronik kontrol ünitesine sinyal gitmez. Elektronik kontrol ünitesi bu algıladığı yanlış sinyali düşük basınç olarak algılar ve aracın gaza geçişini engeller. Bu arızanın giderilmesi için öncelikle Map bağlantı hortumları kontrol edilerek çatlak, kırık ve genişleme olan yerler onarılmalıdır. Hortum kontrolü yapılmadan Map sensörü değiştirilirse boşa değiştirilmiş olur.
Bazı otomobillerde enjektör arızası oluştuğunda aracın benzinden gaza geçmesi otomatik olarak engellenmiş olur. Yüksek devirlerde gaz enjektörleri hata verirse araç kendiliğinden benzine geçiş yapar. Bu arızanın giderilmesi için arızalı enjektörün değiştirilmesi gerekir.
Bütün bu belirtilen kontroller yapıldıktan sonra arıza hala devam ediyorsa LPG’nin elektronik kontrol ünitesinde arıza kontrolü yapılmalıdır. LPG’nin elektronik kontrol ünitesinin arızalı olup olmadığını anlamak için ECU ile bilgisayar bağlantısı kurularak programda okunan değerlerin doğruluğu kontrol edilir. Sistemin doğru olduğunun tespit edilmesi için sistem ayarları silinip fabrika ayarları yüklenmelidir. Programda hata yoksa osiloskop ve bilgisayar programı ile teknik parçalar kontrol edilerek arıza tespiti yapılır. Arızalı parça tespit edildikten sonra parça yerine özel sıvı sıkılarak bölge koruma atına alınır. Bu sayede ECU arızası tamir edilir. ECU tamir edildikten sonra araç benzine geçmektedir.
LPG montajında dikkat edilmesi gerekenler sistem parçalarının yeni ve standartlara uygun olmasıdır. Montajdan sonra düzenli olarak LPG filtre bakım ve değişimi düzenli olarak yaptırılmalıdır.