Havalar soğumaya başlayınca aracınızı da değişen şartlara uyumlu hale getirmek yolda karşılaşabileceğiniz tatsız sürprizleri önlüyor. Soğuk hava sürüş şartlarını en temkinli ve en tecrübeli sürücüler için bile zorlu bir hale getirebiliyor. Bu kış da yollarda güvenle seyahat edebilmeniz için bir kontrol listesi hazırladık.
Lastikleri şişirin
Yılın bu zamanı yağışlar nedeniyle zemin daha da kayganlaşıyor. Lastik basıncınızı optimum seviyede tutmak hem yol tutuşunuzu artırır hem de yakıt tüketiminizi düşürür.
Lastiklerinize yakından bakın
Yıpranmış lastikler ıslak ve buzlu yollarda size asla gereken yol tutuşu vermeyecektir. Lastiklerin ömrü ortalama 4 yıl, eğer lastikleriniz eskimişse kış başlamadan mutlaka değiştirmenizi öneririz. Hangi tür lastik seçeceğinize karar veremiyorsanız şu bilgiler tercih yapmanızı kolaylaştırabilir. Sıcaklığın +7 derecenin altına düştüğü yoğun kış koşullarında 4’ü de kış lastiği olan bir set kullanmanız doğru olur.
Aydınlatma
Kışın havalar geç aydınlanıyor malum. Karanlık sabahlar ve kasvetli akşamlarda aracınızın tüm aydınlatma sistemlerinin çalıştığından emin olmanızda yarar var.
Kırık ampulleri değiştirmek, tüm aydınlatmaların temiz ve çalışır durumda olmasını sağlamanın tam zamanı. Unutmayın kir ve toz aydınlatmanın performansını düşürecektir.
Akü
Aracınızın aküsünün şarj edilmiş olduğundan ve değiştirmeye gerek olmadığından emin olun. Soğuk havalar araçların akülerine daha fazla yük bindirir. Olmadık bir zamanda soğukta sağa çekmemek için akünüze bu dönem bir baktırmanızda yarar var.
Antifiriz
Yaz kış kullanılması gereken bir ürün olan antifiriz, kış aylarında radyatör sistemindeki suyun donmamasını sağlamak ve soğutma sisteminin donmasını engellemekte kritik bir fonksiyona sahip. Kış döneminde en iyisi bir tane de arabanızda bulundurun.
Oto Brandası
Eğer aracı park edebileceğiniz korunaklı bir alan yoksa, aracınızı soğuk hava şartlarından korumak için bir branda edinmeyi düşünebilirsiniz.
Yol yardımı hizmetleri
Eğer kullanmıyorsanız bir yol yardımı hizmeti edinmek kış şartlarında işinizi çok kolaylaştırabilir. Ulaşabileceğiniz erişim bilgilerini de her zaman aracınızda bulundurmayı unutmayın.
Cam sıvısına antifiriz eklemek
Soğukta arabanıza bindiğinizde camların buzlarının çözmesini ve dışarının görünür hale gelmesini beklemek sinir bozucu olabilir. Cam suyuna biraz antifiriz eklerseniz bu sorunu basitçe çözebilirsiniz.
Yakıt deposunu fullemek
Soğuk havalarda hele ki uzun bir yola çıkacaksanız depoyu fullemeyi alışkanlık haline getirmek 0 derecede yolda kalmayı önleyecektir.
En iyisini umarak en kötüye hazırlıklı olmak
Tenha bir yolda yolda kalma ihtimaline karşı tedarikli olmak abartı bir ölçü gibi gelmesin. Temel malzemeleri her koşulda yanınızda bulundurmanızda yarar var. Temel malzemeler derken kastettiklerimiz, el feneri, ilk yardım malzemeleri, cep telefonu araç şarjı, bir çift eldiven, sıcak tutan bir mont ve battaniyeler. Yola çıkmadan telefonunuzu da şarj etmek de acil bir arama yapmanız gerektiğinde sizi kurtaracak alışkanlıklardan.
Fren balataları ve diskleri
Islak ve buzlu yollar fren mesafelerini çok kısaltabilir bu yüzden kış girmeden mutlaka frenlerinizi bir kontrol ettirmenizde yarar var. Hatta gitmişken havalar kötüleşmeden tüm kontroller için servise uğramak iyi bir fikir olabilir.
İç alan koruma
Soğuk hava aracınızın sadece dışını etkilemiyor, iç alanda da deri ve benzeri malzemelerin kurumasına neden olabiliyor. Kış döneminde iç alandaki bu tür malzemelerin de bakıma ihtiyaçları oluyor.
Cam buz çözücü kullanmak
Arabanızda bunlardan bir tane bulundurmak camlar buzlandığında veya kapı buzdan kilitlendiğinde çok işinize yarayabilir. Fiyatı oldukça uygun bu pratik buz çözücüler gerektiğinde çok işinize yarayabilir.
Cama kaynar su dökmeyin
Ön camınıza kaynar su dökmek buzları çözse de camın ve suyun ısısı arasındaki radikal fark ön camınızda küçük çatlaklar oluşmasına neden olabilir.
Güvenli sürüş
Tabii tüm hazırlıkların yanında sağduyulu bir sürüş tarzı olmazsa olmaz. Hız limitleri çerçevesinde yola ve hava şartlarına uygun hızda kullanmak kışın da güvenli sürüşün altın anahtarı.