Araç muayenesinde son torba yasa ile gecikme bedellerine büyük indirimler gelmişti. Muayene ücretlerini zamanında ödeyen sürücülerin tepkisi nedeniyle, sonrasında düzenli muayene yaptıranlara da bir indirim yapılacağı açıklaması yapılmıştı.
Araç muayenesi hakkında bilmeniz gereken ve ihtiyaç duyacağınız her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Aracınızı muayeneye götürürken ilk yapmanız gereken şey randevu almak. Artık randevusuz muayene yapılmıyor. Muayene randevunuzu online olarak TÜVTÜRK’ün bunun için açtığı şu siteden veya 0850 222 88 88 no’lu çağrı merkezini arayarak alabilirsiniz.
Muayeneye gitmeden önce aracınızın borcunu kontrol etmenizde yarar var çünkü borcu olan araçlar muayene edilmiyor. Trafik borcunuzu e-devlet üzerinden, OGS kaçak geçiş cezanız varsa KGM ihlal sorgulama sayfasından sorgulayabilirsiniz.
Yanınızda bulundurmanız gereken belgeler
Aracınızın muayene edilebilmesi için geçerli bir de egzoz emisyon ölçümüne sahip olmalısınız. Bu belgenin olmaması “ağır kusur” sayılıyor. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle egzoz ölçüm fiyatı 65 TL, Genel muayene randevusu alırken bu ölçümü de yaptırmayı seçebiliyorsunuz.
Muayene için yanınızda götürmeniz gereken belgelerin başında TC Kimlik numaranızın olduğu herhangi bir kimliğin ( nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport) yanında “Ruhsat” geliyor. Eğer devir durumu varsa noterden verilen ve tarihi dolmamış geçici araç tescili belgesini götürmelisiniz.
Trafik sigortası insan taşıyan tüm araçlarda zorunlu bir belge, gitmeden tarihini de mutlaka kontrol edin.
LPG/CNG’li araçlarda tankın üzerindeki bilgi etiketinin okunabilir olması gerekiyor. Aracınızı sonradan LPG/CNG’ye çevirttiyseniz “Montaj Tespit Raporu” ve “Gaz Sızdırmazlık Raporu” nuzu da yanınızda bulundurmak durumundasınız. Aracınız daha önce bu raporlardan onay alamamışsa yeniden yaptırmanız ve yenisini getirmeniz gerekiyor.
Eğer muayeneye götüreceğiniz araç size ait değilse, bir ay içinde bir sefere mahsus muayene yaptırabilirsiniz. Fakat size ait olmayan bir başka aracı yine muayeneye götürmek isterseniz vekalet belgesi isteniyor. Kendi araçlarınız için bu şekilde bir sınır bulunmuyor.
Bunların dışında eğer aracınızda değişiklik yapılmışsa ayrıca yetkili mühendis tarafından çizilen onaylanmış tadilat projesi ve hesapları ve Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı odalardan alınmış trafik tescil müracaat ve işlem formu gerekiyor.
Araç muayene bedeli 2019 yılında ne kadar?
Muayene ücretleri otomobiller, minibüsler, kamyonetler, özel amaçlı taşıtlar, arazi taşıtları, römork ve yarı römorklar için 279.66 TL. Motosikletler, motorlu bisikletler römorklu veya römorksuz traktörler için 142.78 TL.Otobüs, kamyon çekici ve tankerler içinse rakam 377.60 TL olarak belirlendi.
Araç muayeneden en hızlı nasıl geçilir?
Araç muayenesinden bir defada hızlıca geçebilmek için, TÜVTÜRK’ün muayene öncesi ön hazırlık kontrol listesine de bir bakmanızda yarar var.
Ortalama bir muayene 2 saat sürüyor. Sıra makinesinden sıra alıp, belgelerinizle birlikte görevlilerin sizi çağırmasını bekliyorsunuz. Muayene sırasında hem otomobillerde hem motosikletlerde bir çok detaylı kontrol yapılıyor. Otomobiller için nelerin kontrol edildiğini şuradan, motosikletler için buradan görebilirsiniz.
Muayeneniz tamamlandığında belgelerinizin eksik olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz. Bir çok aracın muayeneye geldiği istasyonlarda gözden kaçmalar olabiliyor.
Araç muayenesi sonuçları
Araç muayenesi 4 farklı şekilde sonuçlanabiliyor; kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ve emniyetsiz. Her durumda muayene raporunuzu bir sonraki muayeneye kadar saklamanız gerekli.
Aracınızın kusursuz ve hafif kusurlu çıkması durumunda, aracınıza etiket, trafik belgesine de hologram yapıştırılarak raporunuz teslim ediliyor. Ağır kusurlu veya emniyetsiz çıkarsa, eksiklerinizi tamamlayarak bir ay içinde ücretsiz bir muayeneye gitmeniz gerekiyor. Eksiklerinizi tamamlamadan giderseniz yeni bir muayene ücreti ödemeniz gerekiyor. Emniyetsiz çıkması durumunda ayrıca durum en yakın Trafik Zabıtası’na da bildiriliyor.