İster şirket, ister şahıs olsun, araba alım ve satımında her zaman karşınızda bir insan vardır.
Arabayı satacak kişinin kendinden ve aracından emin olduğu sürece yanında sadece arabanın ruhsatını, vergi dairesinden alınacak olan borcu yoktur belgesini ve nüfus kağıdını bulundurması yeterlidir. Alıcı yada satıcı vekalet vermek suretiyle satış yapacağında, kişiler iki adet fotoğraf, şirketler ise bu evrakların yanı sıra, imza sirküleri bulundurmak durumundadır.
Araç sahibi hayatını kaybetmişse, önce varisler adına ruhsat çıkarılır ve daha sonra araç üçüncü kişilere satış yapılabilir.
Burada asıl önemli olan kişi alıcıdır, alacağı aracın bu işlemler öncesinde herhangi bir haczinin olup olmadığına dikkat etmesi gerekir. Aracın hacizli olduğu her zaman ruhsatta belirlenmemiş olabilir yada vergi dairesine bildirimi yapılmamış olabilir. Bunun için aracın plaka harf gurubuna göre bağlı bulunduğu trafik tescil büro amirliğinden kontrol edilmesi gerekir. Ruhsata işlenmiş hacizlerde de, noter tasdikli “haczi kaldırılmıştır” belgesinin ibraz edilmesi şarttır.
Ülkemizde geçici oturma müsadesi olan, çalışan,öğrenim görmekte olan yabancı uyruklu şahıslar, konumlarına göre teminatlı ya da teminatsız özel tüketim vergisi, gümrük vergisi ve katma dergisi ödemeden kendi araçlarını, aynı usül ve haklara sahip bir başka yabancıya satış yapabilirler. Bu kişilere trafik tescil büro amirliği tarafından özel olan MA-01 den MZ-99 arası tercihli plaka verilmektedir.