Konu sürüş hatalarına geldiğinde hepimiz çoğu zaman suçu karşı tarafta buluruz. Küçük sıyrıklardan büyük çarpışmalara kadar genellikle kendi hatamız olabileceği akla gelmez. Sürüş seviyeniz ne olursa olsun, bu maddelere dikkat etmek bir gün hayatınızı kurtarabilir.
Gerçek: Yola dikkatinizi sandığınız kadar vermiyorsunuz: Sürüş sırasında dikkati dağıtan çok fazla değişken var. Eğer telefon için kulaklık takarak bu sorundan kurtulduğunuzu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Telefonda konuşmak, müzik, yiyecekler, mesajlaşmak, internette gezmek, telefon navigasyonları, hatta radyo dahi, 2-3 bin kg lık bir metali kullanırken tehlike oluşturuyor.
Şeritten çıkmak: Şeritten çıkmak ve yola odaklanmamak çok tehlikeli sonuçları olabilecek sürüş hatalarından. Özellikle yabancı bir bölgede araç kullanıyorsanız, yolun diğer tarafındaki tabelalara odaklanmak yerine önünüzdeki yola odaklanmak en doğrusu. Dikkat ettiğinizi düşünseniz de, yolun diğer tarafındaki tabelalara bakmaya çalışmak şeritten çıkmanıza neden olabilir.
Aynı anda birden çok risk almak: Hem okul tabelasını görmezden gelip hem kırmızı ışıkta geçmek, otobanda kaçırdığınız çıkış için geri gitmeye çalışmak, otobanda U dönmeye çalışmak, TIR makaslamaya ve aniden şerit değiştirmeye çalışmak gibi davranışlar kaza riskini ciddi oranda artırıyor.
Kararsız ve değişken sürüş tarzı: Trafikte en kötü karar, kararsızlıktan çok daha iyi. Çünkü akan trafikte diğer araçlar da sizin kararlarınızdan etkileniyorlar. Önce şerit değiştirip, sonra ani fren yaparak U dönüşü yapmak hem sizi hem başkalarını tehlikeye sokacaktır.
Yorgun veya alkollüyken araç kullanmak: Özellikle hafta sonları ve geceleri sadece bu konuya dikkat etmek bile kazaları önemli ölçüde azaltabilir. Sıkılaşan kontrollere rağmen alkollü araç kullanma konusunda hala bir şey olmazcılık devam ediyor. Sürüş sırasında saniyelik bir refleksi verememek hem sizin hem de özellikle yayalar için telafisi olmayan sonuçlara neden olabilir.
Panikleyerek aşırı telafi yapmak: Otobanda aracınızın tamponu korkuluğa değerse panikleyerek direksiyonu tam ters yöne kırmak gibi hareketler bu konunun en klasik örneği. Özellikle yüksek hızlarda ani manevralar yapmak ölümcül sonuçlara neden olabilir. Durum ne kadar zorlu olursa olsun sakin ve soğukkanlı hareket etmek hayat kurtarabilir.
Lastik basıncını çok seyrek kontrol etmek: Düşük lastik basınçları fazla yakıt kullanımına sebep olmalarının yanı sıra acil durumlarda manevra kabiliyetinizi de önemli ölçüde etkileyecektir.
Yağmur başladığı an yavaşlamamak: Yağmurun yağmaya başladığı ilk 10 dakika genellikle kazaların en fazla olduğu zaman dilimi. Bu süre asfaltta biriken yağın yolu kayganlaştırarak, hava koşullarındaki ani değişime ayak uydurmakta zorlanan sürücüler için tehlikeli hale getirmesi için yetiyor da artıyor. Yağmur başladıysa mutlaka yavaşlayın.
Aracınızı bedeninize göre ayarlamamak: Özellikle kadınlarda direksiyona aşırı yakın şekilde sürüş tarzına yaygın olarak rastlanıyor. Halbuki bir kaza anında airbag’in açılabilmesi için direksiyonla aranızda 20-25 cm mesafe olması gerekiyor.
Klasikler: Kırmızı ışıkta hareket etmek, emniyet kemeri takmamak, hava ve yol koşullarına uygun hız seçmemek. 2012 yılında en sık rastlanan sürücü hatalarının başında %30 oranla hava ve yol koşullarına uygun hızı seçmemek yer alıyordu. Diğer hataları görmek için tıklayın.