Kiralık araç sektörünün büyümesini destekleyen unsurlardan biri de Türkiye’deki havalimanı sayısının son yıllarda artması. Neredeyse her şehirde olan havalimanları rent a car gibi sektörlerin büyümesini sağlıyor ve istihdamı arttırıyor. Açılan yeni havalimanlarımızın adlarının nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? İşte yeni ve eski havalimanlarımızın adları ve anlamları.
Ankara Esenboğa Havalimanı
Ankara Esenboğa Havalimanı’nın adının hikayesi oldukça enteresan. Esenboğa kelimesi; Yıldırım Bayezid’i Ankara Savaşı’nda yenen Timur’un komutanından geliyor. Timur’un fillerini komuta eden komutanın asıl adı İsen Buga ve karargahını şu anda havalimanının bulunduğu yere kurmuş. “Mutlu boğa” anlamına gelen İsen Buga, savaştan sonra bölgenin adına konmuş ve Türkçeleşerek Esenboğa adını almış.
Adana Şakir Paşa Havalimanı
Adana Şakirpaşa Havalimanı adını, Adana’nın sel sorununu çözen ve tarımı canlandıran valisi Şakir Paşa‘dan alıyor. Adana’ya 1888 yılında vali olan Şakir Paşa, Adana’nın nehirlerini ıslah ederek sel sorununu çözmüş ve Adana’daki tarım potansiyelini arttırmış.
Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı
Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı ise adını 1650-1707 yılları arasında Ağrı’da yaşamış, edebiyatçı, astronom, şair, tarihçi ve İslam alimi Ahmed-i Hani’den alıyor. Aynı zamanda iyi bir eğitmen ve dil uzmanı olan Ahmed-i Hani ardında bir çok tarih kitabı, şiir divanı, astronomi ve din kitabı bırakmış bir alimdir ve türbesi Ağrı Doğubeyazıt’tadır.
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı adını herkesin bildiği bir kahramandan geliyor. I. Dünya Savaşında Çanakkale cephesinde savaşan Seyit Onbaşı. Asıl adı Seyit Ali Çabuk olan Seyit Onbaşı 1889 Balıkesir doğumlu.
Çanakkale Deniz Savaşında Rumeli Mecidiye Tabyası’nda topçu eri olarak görev yapan Seyit On Başı, Çanakkale Deniz Savaşı’nın kaderini değiştiren bir kahramandır. Hasar alan tabyada, vinci bozuk olan topun 215 kilogramlık mermisini tek başına kaldıran Seyit On Başı yaptığı başarılı atışlarla Ocean gemisini batırmayı başarmış.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı
İstanbul’un Anadolu yakasını dünyaya açan kapı olan Sabiha Gökçen Havalimanı, adını Cumhuriyet’in sembolü olan isimlerden birinden alıyor; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen’den. Soyadı bizzat Atatürk tarafından konulan Sabiha Gökçen Türkiye’nin ilk kadın savaş pilotu ve Dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biridir.
Kars Harakani Havalimanı
Kars Harakani Havalimanı ise adını Anadolu tahindeki önemli bir karakterden alıyor. Kars halkının alışkın olduğu bu ismin tamamı; Ebul Hasan Harakani. Kars’da türbesi ve camisi bulunan Ebul Hasan Harakani; 963 ve 1033 yılları arasında yaşamış. Anadolu’ya gelen ilk evliyalardan olan Ebul Hasan Harakani dönemin en büyük manevi karakterlerinden biridir.
Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı
Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı adını Kıbrıs’ın ilk şehidinden alıyor. 1934 İzmit doğumlu olan Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel 1964 yılında Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda, Kıbrıs Rum uçaksavarından açılan ateş sonucunda vurulunca uçağından paraşütle atlamak zorunda kalmış. Esir düşen Cengiz Topel rumların açıklamalarına göre hastanede hayatını kaybetmiş.
Sivas Nuri Demirağ Havalimanı
2010 yılında adı değişen Sivas Nuri Demirağ Havalimanının adı Türkiye’nin ilk müteahhitlerinden olan Nuri Demirağ’dan alıyor. 1886 Sivas doğumlu olan Nuri Demirağ, ilk Türk demiryolu müteahhidi unvanının sahibidir. Milletvekilliği de yapan Nuri Demirağ 1936 yılında Beşiktaş Barbaros Hayrettin İskelesinin yanında açtığı Tayyare Etüd Atölyesi ile de Türk havacılık sanayinin ilk adımlarını atmış.
Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı
Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı adını şehrin önemli bir siyasetçisinden alıyor. Şerafettin Elçi, 1938 Şırnak doğumlu siyasetçidir. Ankara Hukuk Fakültesi mezunu olan Şerafettin Elçi, 1977 yılında Mardin milletvekili olarak meclise girdi. 11’ler olayında Demokrat Partiden ayrılan Elçi, Bülent Ecevit döneminde Bayındırlık Bakanı olarak 1978-1979 yıllarında görev yaptı. 12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakır’dan BDP destekli bağımsız milletvekili seçilen Şerafettin Elçi 25 Aralık 2012 tarihinde kanserden hayatını kaybetti.
Van Ferit Melen Havalimanı
Van Ferit Melen Havalimanı adını 14. başbakan Ferit Melen‘den alıyor. Ferit Sadi Melen, 1906 Van doğumludur. Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık görevinde bulundu. 1931 yılında Mülkiye Mektebi’nden, şimdiki adıyla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, mezun olan Ferit Melen, ilk olarak maliye müfettişliği görevinde bulundu. 1961 kurucu meclisinden sonra İnönü kabinelerinde Maliye Bakanlığı görevini üstlenen Melen, 1971-1972 tarihlerinde de Milli Savunma Bakanlığı görevinde bulundu. 1972-1973 yılları arasında ise Başbakanlık koltuğunda oturdu.