Üretim modeli ve tarzıyla tüm Dünya’ya standart belirlemiş bir marka olan Toyota, otomasyon çağında, robotların yerini uzmanlığın alması gerektiği görüşünde. Marka, her bir çalışanını, ustalığını ve yeteneğini daha da geliştirme yolunda bir sanatçı, bir usta olarak görüyor.
Maliyetleri azaltmak, kaliteyi artırmak ve israfı önleyebilmenin insanlarla mümkün olduğunu düşünen marka, bunun için Japonya’daki fabrikalarında son 3 yılda makinelerin değil insanların çalıştığı 100 manuel atölye kurmuş.
Toyota fabrikalarında çalışanların ustalığını artırma görevini üstelenen markanın en tecrübeli mühendislerinden biri, işe yeni başladığı zaman, deneyimli mühendisleri herşeyi yapabilen tanrılar gibi gördüğünü söylüyor ve mühendislerin ustalıklarını geliştirmek ve mühendisliğin temellerine inmek gerektiğini söylüyor.

Toyota, insan uzmanlığının kaliteyi artırarak maliyetleri düşürdüğünü söylüyor.
Sıfırdan otomobil parçası üretmeye çalışmak genç çalışanlar için çok öğretici ve yaratıcı bir süreç çünkü aynı parçayı banttan almalarına kıyasla çok daha fazla fikir veriyor. Programlar hammadde atıklarında %10 azalma sağlanmış. Programın başka parça üretimlerine de yayılacağını söyleyen 65 yaşındaki tecrübeli Toyota mühendisi ve bu çalışmanın da sorumlusu Kawai, aynı işi tekrar tekrar yapmaları için sürekli makinalara bağlı kalamayız, makinalara da öğretebilecek yetenek ve bilgiye sahip olmanın çok önemli olduğunu söylüyor. “Her zaman mükemmel ürünü çıkarabilen hata yapmayan bir makine varsa, biz kullanmaya hazırız. Sonsuza kadar istikrarlı bir makine yok.“
İnsan uzmanlığının yaygınlaşması uzun vadede verimli sonuçlar verecek olsa da, aynı zamanda kısa vadede büyümenin durmasına ve kısa dönem satış rakamlarına mal olarak, en yakın rakiplerin Çin gibi pazarlara daha fazla yerleşmelerinin önünü açabilir. Tüm bunlara rağmen Toyota, üretim maliyetlerini ciddi oranda düşürebilecek ve otomobilleri sadece bir bant üretimi olmaktan çıkararak değer katacak uzun vadeli sonuçlara odaklanmışa benziyor.
Çok kısa süre önce, General Motors, 13 kişinin de ölümüne neden olan arızalı ateşleme mekanizması parçası nedeniyle milyonlarca aracı geri çağırmak zorunda kalmıştı. Kazada hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları markaya tazminat davalarının yanı sıra karşılarında bir muhatap aradılar. Yani markanın hangi çalışanlarının hatadan sorumlu olduklarının ortaya çıkmasını talep ettiler. Bu mümkün olmadı fakat makinelerin yaptığı bu hata, ustalığın ve insan faktörünün büyük önemini açıkça ortaya koyan bir örnek teşkil ediyor.