Ekonomik etkenler bir tarafa, otomobil satışlarında en büyük faktörün halen sürüş keyfi olduğu yapılan yeni bir araştırmayla doğrulandı. Nielsen Otomotiv Grubu’nun 60 farklı ülkede 30 bin tüketici ile yaptığı araştırmada, önümüzdeki iki yıl içerisinde otomobil almayı düşünen kişilerin %84’ü “Sürüş Keyfi” ni satın alma kararlarını etkileyen bir faktör olarak göstermiş. Otomobil satın alacak kişilerin ikinci en büyük motivasyonu %63 ile “İhtiyaç ve pratik nedenler” olurken, statü ve prestij %62 ile 3. sırada yer almış.
Tüm dünyada sürüş keyfi otomobil satın alırken halen en önemli faktör
Sürüş keyfi ülkeden ülkeye önemli bir değişiklik göstermiyor. Asya- pasifik ülkelerinde sürüş keyfi diyenlerin oranı %86 iken kuzey Amerika’da bu oran %80.
Latin Amerika’da otomobil statü simgesi değil
Statü ve prestij Uzakdoğu ülkelerinde hala otomobil satın alma kararını etkileyen önemli bir faktör. Uzakdoğudaki otomobil alıcılarının %75’i otomobili prestij için satın almayı düşünürken, yeşil teknolojilerin giderek daha fazla hakim olduğu Avrupa’da bu oran yalnızca %42. Orta doğu ve Afrika’da bu oran %69, Kuzey Amerika’da %51. Latin Amerikalılar, %49 ile prestijle en az ilgilenen grup olmuşlar.
Daha çok pratik ihtiyaçlar nedeniyle araba alanların ülkesi: Amerika
Amerikalıların %71’i genellikle pratik ihtiyaç nedeniyle otomobil satın almak istiyor. Uzakdoğu ülkelerinde de bu motivasyon %69 ile oldukça yakın. Latin Amerika pratik ihtiyaçlar nedeniyle otomobil satın alan ülkeler listesinin %44 ile en sonunda. Bu açıdan Avrupa ve Orta Doğu- Afrika’da oran %56 ile aynı.
İnternet ve sosyal medya, araç satın alma kararını belirliyor
Nielsen’in araştırmasının ortaya koyduğu bir başka ilginç nokta ise katılımcıların %46’sının internet üzerindeki otomobil reklamlarını satın alma sürecinde çok yararlı bulduklarını söylemeleri olmuş. Televizyon reklamlarını daha etkili bulanlar %42, dergi reklamlarını %32, gazete reklamlarını % 21 iken mobil ve radyo reklamlarını yararlı bulanların oranı ise %20 olmuş.
Araçlar videolardan inceleniyor
Araştırmaya katılanların üçte biri (%34) sosyal medyanın otomobil satın alma kararlarında yeri olduğunu söylemiş. %23 lük bir oran ise araç tanıtımlarının yapıldığı video sitelerinden yararlandıklarını belirtmişler.
Otomobil üreticilerinin, sürücülerin araçlarla olan duygusal bağlarının farkında olduklarını fakat doğru pazarlama stratejilerini belirleyerek hedef kitlelerine ulaşabilmeleri için yaptıkları araştırmanın anahtar niteliğinde olduğunu belirtmiş araştırmayı yapan firmanın CEO’su. Araştırmanın tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.