2013, otomotiv endüstrisinde belki her yıldan daha fazla teknolojik yeniliğe sahne oldu. Hem sürüş destek sistemleri daha etkinleşerek zaman zaman kontrolü sürücüden alır hale geldiler hem de sürücüsüz otomobillerle ilgili önemli denemeler yapıldı. Nissan 2020 yılına kadar sürücüsüz otomobil üreteceği sözünü verdi.
Bu yıl yüksek teknolojili hibrid süper otomobillerin de tanıtıldığı bir yıl oldu. 880 hp üzerinde güce sahip olan La Ferrari ve Porsche 918 Spyder yıla hibrid süper otomobiller olarak damgalarını vurdular. Hemen hemen tüm markalar elektrikli ve hibrid yeni modeller çıkardılar ve Frankfurt Fuarı bu yıl tarihin en fazla hibrid modeline ev sahipliği yaptı.
Geleceğin yakıtları..
Shell, benzinli otomobillerin sona yaklaştığını ve 2070 yılında yollarda sadece elektrikli ve hidrojen yakıtlı araçların bulunacağını açıkladı ve İngiltere’de bu yönde bir yasa tasarısı bile hazırlandı. Volkswagen, alternatif yakıtlı araçlara yöneldi ve tüm otomotiv endüstrisi Avrupa Birliği emisyon kısıtlarının da etkisiyle hibrid ve elektrikli teknolojilere yöneldiler. Toyota, yakıt hücreli araç teknolojilerine yatırım yapacağını açıkladı.Peugeot hava ile çalışan araç teknolojisini tanıttı. Türkiye’de ilk %100 elektrikli yerli otomobil satışa sunulacak hale getirildi ve güneş enerjisiyle çalışan ARİBA İstanbul- Ankara arası yolculuğunu gerçekleştirdi.
Sürücü destek sistemleri..
Audi, Volvo ve Ford araçların kendi kendilerini park edebilmelerini sağlayan sistemler geliştirdiler. Volvo, yaya ve bisikletli tanıma sistemini tanıttı, otomatik frenleme ve çarpışma önleyici sistemler bir çok üreticinin modellerinde bulunmaya başladı, gelişen kamera ve sensörlerle otomobiller yollardaki tabelaları okumaya ve araç şeritten çıktığında sürücüyü uyarmaya hatta aracı tekrar şeride sokmaya başladılar. Artık LED’li ve adaptif farlar, karşıdan gelen araç olduğunda uzun farları otomatik olarak kısabiliyor. Gece görüşü teknolojileri, uykulu sürücü uyarıları ve kör nokta tespit sistemleri yaygınlaştı. Zamlanan yakıt fiyatları, yakıttan tasarruf sağlayan start stop sistemlerini çok daha önemli bir hale getirdi. Giyilebilir teknolojiler üretildi ve otomobillerin akıllı telefonlarla daha fazla entegre olabilmeleri için çalışıldı.
Sürücüsüz otomobiller
Nissan 2020 yılında sürücüsüz otomobili piyasaya sunacağı iddiasını ortaya attı ve hatta Japonya’da trafiğe açık yollarda sürücüsüz otomobili denedi. Volvo 100 kadar sürücüsüz otomobili İsveç yollarına çıkardı. Mercedes, tarihi olarak manidar bir rotada S serisi ile sürücüsüz denemeler yaptı. Ford, sürücüsüz teknolojileri araştırmak için proje başlattı.
Akıllı telefonlar, uygulamalar..
Otomotiv markaları hem Google hem Apple ile işbirliği yaparak araç içi bilgi ve eğlence sistemlerini sürücülerin araç dışı hayatlarına uyumlu hale getirmeye çalıştılar. Nissan, Google Glass’a rakip 3E adında bir ürün çıkardı. Kullanıcıların en beğendiği araç içi bilgi sistemi Renault R-Link oldu. Volkswagen sürüş tarzınıza göre müzik yapan bir uygulama geliştirdi.