Son düzenleme ile Türkiye’de 54 ilde otomobiller için de kış lastiği kullanımı zorunlu hale getirildi. Kış lastiklerinin üreticiler tarafından özellikle hava sıcaklığının +7 derecenin altına düştüğü durumlarda kullanılması öneriliyor. Belirlenen 54 ilde ise kış mevsimi her zaman +7 derecenin altına düşmeyebiliyor. Tartışmalar sürerken, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesi uyarınca kış lastiği kullanmayan sürücülere 77 TL ceza kesilmeye başlandı bile.
Gelişmiş ve özellikle kış şartlarının yoğun geçtiği Avrupa ülkelerinde kış lastiği uygulamalarının nasıl olduğunu araştırdık. Kış lastiği uygulamaları mevsim şartlarına ve bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Lastik yiv derinlikleri 1.6-5 mm arasında, zorunluluğun olduğu durumlarda ise cezalar 70 avro ile 150 avro arasında değişiyor. Fakat çoğu Avrupa ülkesinde sağduyunun gereği olan farklı kriterler mevcut.
Kış lastiğinin zorunlu olduğu ülkeler
Estonya, Finlandiya, Slovakya, Litvanya ve İsveç’te Kasım- Mart ayları arası diyebileceğimiz bir süreçte kış lastiği kullanımı yasal olarak zorunlu. Kullanılması gereken lastiklerin derinlikleri 3 ile 4 mm arasında değişiyor. Üstelik bu kurallar yabancı araçlar için de uygulanıyor. Aynı şekilde Mayıs- Ekim ayları arasında ise kış lastiği kullanma yasağı var.
Yalnızca hava şartları gerektirirse: Kar ve buz varsa zorunlu
Bazı Avrupa ülkelerinde ise kış lastikleri yalnızca hava şartları gerektirdiğinde zorunlu. Avusturya’da yollar kar veya buz kaplandığında 4 ya da 5 mm lik kış lastikleri takılması gerekiyor veya alternatif olarak yol durumuna göre yaz lastikleri de zincirle kullanılabiliyor ve bu durumda hız sınırları var. Araç kiralık dahi olsa araçta kışlık ekipman bulundurmak sürücünün yasal sorumluluğu durumunda.
Almanya’da 2010 yılında kış koşulları için yeni düzenleme getirildi. Kar ve buz olması durumunda kış lastikleri hem otomobiller için hem de motorlar için zorunlu. Fakat eğer kış yumuşak geçiyorsa yaz lastikleri kullanılabiliyor. Almanya’nın mühendislik harikası otoyollarına zarar verdiği için çivili lastiklere izin verilmiyor.
Romanya’da ve Çek Cumhuriyeti’nde sadece karla veya buzla kaplı yollarda kış lastiği kullanımı zorunlu. Hırvatistan’da kar ve buzun olduğu durumlarda kış lastiği veya deriniği en az 4 mm olan yaz lastikleri kullanılabiliyor ve bagajda zincir bulundurmak zorunlu. Ayrıca gerekli görülen durumlarda bakanlık belirli araç tipleri veya yollar için dönemsel zorunluluklar getirebiliyor. Benzer şekilde Lüksemburg’da kış lastiği zorunluluğu yalnızca karın ve buzun olduğu durumlarda var. Norveç’te, ağır araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmasına rağmen otomobiller için bir yaptırım bulunmuyor. Fakat kışın hava şartlarına uygun lastik takmak zorunlu. Slovakya’da da aynı şekilde hava şartları gerektirdiğinde- kar ve buzlanma varsa- kış lastikleri zorunlu.
Kış lastikleri sadece yolda tabela varsa zorunlu
Fransa’da kış lastikleri genel olarak zorunlu değil fakat yolda özel olarak bir tabela ile belirtilmişse zorunlu. İspanya’da da kış lastikleri zorunlu değil, sadece dağlık bölgelerde veya özellikle tabela ile belirtilen yollarda zorunlu ve çivili lastikler kış lastiği olarak kabul ediliyor. İtalya’da da kış lastikleri zorunlu olmamakla beraber, bazı yollarda tabela ile belirtilen dönemlerde kar lastiği veya kış lastiği kullanımı zorunlu.
Bu ülkelerde kış lastiği zorunluluğu yok
Bulgaristan’da kış lastiği zorunluluğu yok ve çivili lastik yasağı var. Danimarka, İrlanda ve İzlanda’da kış lastikleri sadece tavsiye ediliyorlar. Litvanya’da kış lastiği zorunluluğu yok fakat yaz lastikleri Kasım- Nisan arasında kullanılamıyor. Hollanda’da kış lastiği zorunluluğu yok fakat yine de kış lastikleri her kış satılıyor. Çünkü Hollanda’lıların kışları gitmeyi sevdikleri Fransa, Almanya Avusturya gibi ülkelerde kış lastiği zorunluluğu var ve yabancı araçlara da yaptırım uygulanıyor. Kışın çetin geçtiği Polonya’da, kış lastikleri zorunlu değil fakat şiddetle tavsiye ediliyor. Kar ve buzlanmanın olduğu bazı bölgelerde ise zincirler zorunlu.
İngiltere, noktayı koymuş
Yağışlarıyla ünlü İngiltere’de kış koşullarında sürüş kuralları 2010 yılında yeniden düzenlendi. Ülkede kış lastikleri zorunlu değil. İngiltere ulaştırma bakanlığı, kış lastikleri için bir yaptırım gerekmediğini ama isteyen sürücülerin tercih edebileceğini söylüyor. Lastikleri satın alma ve belirli dönemlerde kullanmak için saklama maliyetlerinin, potansiyel fayda ile dengelenmesi gerektiğini ve ülkenin bazı bölgelerinde kış lastiği kullanmayı gerektirecek şartların nadiren oluştuğunu belirtmiş.