Mayıs ayında Ferrari, maksimum 7.000 araç satışını hedefleyeceğini açıklamıştı. Markanın kalitesini daha da artırmak ve katma değerli hizmetleri korumak için geçen yılın 7.318 adetlik satışından daha düşük bir rakam belirlediklerini de eklemişlerdi.
Yılın ilk 6 ayında Dünya çapında 3,767 adet Ferrari satışı gerçekleşmiş. Bu rakamın 15 adedi bu yıl Türkiye’de satıldı. Toplam satış, geçen yılın aynı dönemindeki rakamlara göre %2,8 daha yüksek.
Satışlardaki düşük artış oranına ve gelirlerdeki %7’lik artışa rağmen, vergiler öncesindeki kar %22 ile $232.5 milyona fırlamış bulunuyor. Firmanın nakit kaynakları LaFerrari süper otomobili için gereken ileri teknoloji gibi yatırımların masraflarına rağmen 1.6 milyar dolar olarak kayıtlı.
Ferrari’nin açıklaması, düşük satış adetleri yılın ikinci yarısında daha fazla fark edileceği yönünde. Ferrari yetkilileri ilk 6 aylık dönemde azalan satış adedinin artan kara neden olduğunun hissedildiğini de ifade etmişler.
Azalan satış rakamlarına rağmen Ferrari bu karı nereden elde ediyor? Büyük ölçüde kişiye özel hizmetler gibi, Ferrari Klasiklerini restore etme hizmetleri gibi yeni ve katma değerli programlardan. Aynı zamanda lisanslama, perakende ve e-ticaret ürünleri ve İtalya Maranello’daki resmi Ferrari Müzesi’nin rekor sayıdaki ziyaretçi trafiğinden.
Satışların azaldığı ülkeler arasında ilk iki sırada ekonomik kriz nedeniyle İtalya ve vergi kısıtlamaları nedeniyle Çin bulunuyor. Ferrari, Çin’deki daralmanın Hong Kong’ta azaltılan satışlar nedeniyle olduğunu bunun da hem markanın kendi kararının hem de lüks ürünlere getirilecek ek vergilerden kaynaklandığını açıkladı.