Özelikle İstanbul’da ”çekici terörü” olaylarından en az birini duymuşsunuzdur. Belki sizin de aracınız durduk yere çekilmiş ve hasar görmüş olabilir. Vakıflara bağlı olan çekicilerin keyfi bir şekilde araçları çekmeleri, araçları çekerken zarar vermeleri ve çekici görevlilerinin davranışları sürücülerin en çok şikayet ettiği konuların başında geliyor. Sürücülerin bu konu hakkındaki şikayetlerini, başlarına gelen olayları biraz inceledik ve çok şaşırtıcı durumlarla karşılaştık.
Çete mi, mafya mı? Keyfe göre araç çekme
Sürücülerin en çok şikayet ettiği konulardan biri çekicilerin yetkisiz ve haksız bir şekilde araçları çekmesi. Araçların hangi koşullarda çekilmesi gerektiği aslında bir yönetmelikle belirlenmiş durumda. Fakat uygulama farklı. Araçların çekildiği kimi durumlarda çekici şoförlerinin daha fazla prim almak için çekici otoparklarına yakın yerlerden araçları çektikleri söyleniyor. Yönetmeliğe göre bir araç çekilirken, eğer aracın şoförü gelirse araç çekilmez sadece sürücüye park cezası yazılır. Ancak internette sürücülerin paylaştığı hikayelerde sürücüler araçları çekilirken geldiklerini ama araçlarının çekilmesini önleyemediklerini anlatıyorlar.
Araç çekme makbuzu yok
Çekici terörü hikayelerinin içinde rüşvet söylentileri de var. Aracı çekilen bir sürücü, aracı çekilirken geldiğini fakat çekici görevlisinin çekici görevlisinin laubali bir şekilde kendisine sorular sorduğunu ve görevlinin daha sonra aracı indirerek ”Senden otopark parası almayalım, 50 TL ver yeter” dediğini anlatıyor. 50 TL’yi verince de karşılığında makbuz verilmediğini ve park cezasının kesilmediğini ekliyor.
Hatalı park etseniz bile aracı çekme hakkı yok
Yasaya göre, araç hatalı park halinde olsa bile, trafiği engellemiyor, yangın musluğu yaya geçidini kapatmıyor veya toplu taşıma duraklarını engellemiyorsa çekilemez, sadece ceza yazılır. Yani her seferinde mükemmel park etmenize gerek yok. Ancak bir çok sürücü araçlarının ceza yazılması gereken yerde çekildiğini iddia ediyor.
Araç çekilmiş ama polis imzalı belge yok
İnternette sürücülerin anlattığı hikayelerden bir diğeri ise, araçları çekici tarafından otoparka çekildiği halde kendilerine park cezası yazılmaması. Bunu iddia eden sürücüler araçlarının haksız yere çekildiğini ve otopark görevlilerine aracın çekilmesi için gerekli olan polis imzalı belgeyi sorduklarında kendilerine belge gösterilemediğini söylüyorlar.
Park cezaları araç çekildikten sonra yazılıyor!
Bazı sürücüler haksız bir şekilde araçları çekildikten sonra kendilerine neden park cezası yazılmadığını, neden sadece otopark parası alındığını öğrenmek için Trafik Şubesine başvurduklarını söylüyorlar. Sürücüler bu sorgulama sonrası kendilere park cezası yazıldığını anlatıyorlar.
Çekiciler, değnekçiler ve valeler ile birlikte çalışıyor
Çekici terörünün az bilinen diğer bir boyutu değnekçiler ve valeler hakkında. Sürücüler, araçlarını park ettiklerinde değnekçilere para vermezlerse veya onlara sorun çıkarırlarsa araçlarının çekildiğini söylüyorlar. Aynı hikayeler valeler içinde anlatılıyor.
“Lüks araçlar çekilmiyor olan bizim gariban arabalara oluyor”
Keyfe göre araç çekme hikayelerinin bir çoğunda sürücüler şu detayı da hikayelerine ekliyorlar. “O kadar lüks araç içinden sadece benim garibanı çekmişler, lüks araçların hepsini geçti ucuz arabaları topladı, kaldırımı kapatan SUV’u çekmemiş benim yol kenarındaki külüstürü götürmüş” diye anlatıyor aracı çekilen sürücülerden biri.
Plakan 34 değilse araban çekilir
Dertli sürücülerin anlattıklarına göre başka şehirlere ait plaka sahibi olan araçların çekilme riski daha fazla. Hatta bir çok hikayede yabancı plakalı araçların park yasağı olmayan yerlerden çekildiği anlatılıyor. Çekici ekiplerinin bu araçları daha çok çekmesinin asıl nedeni ise sürücülerin şehre alışık olmaması ve şehirdeki park yasağı olan yerleri tam olarak bilmemeleri. Bunu fırsat bilen çekici ekipleri yabancı plakalı araçları daha kolay bir şekilde çekiyor.
“İspark için ayrılmış yerden aracımı çektiler”
Çekici görevlilerinin ne kadar bilinçsizce ve kuralsızca çalıştığını ortaya koyan başka bir hikayede sürücü, aracını cadde kenarında İspark için ayrılmış noktaya park ettiğini ve görevliyi bulamadığını anlatıyor. Park ücretini ödemek amacıyla oradan ayrıldığını geri döndüğünde ise aracının İspark alanından çekici tarafından çekilmiş olduğunu öğreniyor. İspark görevlisini aradığında ise ortalıkta kimseyi bulamıyor.
İstanbullunun aracını Trafik Vakfı Çekiyor
İstanbul’da en çok çekici ve otoparka sahip olan vakıf İstanbul Trafik Vakfı. Vakıf, sadece 2012 yılında 136 bin araç çekmiş. Dönemin vakıf genel müdürü A. İzzet Pulur 75 çekici araçları olduğunu ve günde 5 araç çektiklerini söylemiş Aksiyon dergisine verdiği röportajda. Günümüzde ise bu sayının çok daha fazla olduğu ortada. Ciddi bütçeler ayırılarak satın alınan otomobillerimiz çoğu zaman trafikteki çekicilerin insafına kalmış durumda. Bu konuda sizin başınızdan geçenler var mı? Düşüncelerinizi ve yorumlarınızı aşağıdaki alandan paylaşabilirsiniz.