Lastikler, çoğumuzun mecbur kalana kadar yenilemediği, bakımını ihmal ettiği fakat araçlarımızın yolla tek temas ettikleri yüzeyler olduklarından sürüş güvenliğinde kilit rol oynayan parçalar.
Ünlü lastik firması Michelin, binlerce kilometre yol yapmak için geliştirilen lastiklerin yıpranmasını; fiziksel, çevresel ve insan faktörü olmak üzere 3 ana kategori altında toplamış.Lastiklerin ömrünü önemli ölçüde azaltan önlemleri sürücülerin dikkatine sunuyor.
Kış lastikleri yazın kullanılırsa ne olur?
Lastikte yırtıklara ve şişliklere dikkat!
Yaşlanma, aşınma, hasar, yol şartlarından zarar gören lastiklerin kilometre ömrü önemli ölçüde azalıyor. Lastik yüzeyinde, yanaklarında meydana gelen kesik, yırtık ve şişlikler nedeniyle ömrünü tamamlayan lastik yol ve yolcu güvenliğini tehdit ediyor. Bakımları düzgün şekilde yapılmayan lastikler ise daha fazla hasar ve aşınmaya maruz kalarak araç güvenliğini azaltıyor.
Aynı lastikle en fazla km nasıl yapılır?
Hava koşulları lastik ömrünü azaltabiliyor.
Aşırı sıcaklık, yağmur, kar, buz, yağ ve gres yağı gibi çevresel faktörlerden de olumsuz etkilenen lastiklerin kilometre ömrü önemli ölçüde azalıyor.
İnsan faktörü lastik ömrünü etkiliyor
Lastik ömrünü tehdit eden bir diğer aktör ise insan faktörü olarak ön plana çıkıyor. Lastiğin rutin kontrollerinin yapılmaması, doğru lastik hava basıncında tutulmaması, patlak şekilde kullanılmış bir lastiğin yeniden şişirilmesi, farklı tiplerde lastiklerin eş zamanlı olarak kullanılması, ani hızlanma ve frenlemeye bağlı kullanış biçimleri, jant ve lastiğin ebatlarının eşleşmemesi, mevsime göre lastik kullanılmaması, balans ayarının yapılmaması nedeniyle zarar gören lastikler direksiyon hakimiyetini azaltarak yol ve yolcu güvenliğini olumsuz yönde etkiliyor.