Mevsime uygun lastik kullanımı hem güvenliğiniz için hem de yakıt tasarrufu için olmazsa olmaz. Hem araba markaları, hem lastik firmaları hem de diğer şirketler lastik saklama hizmeti sunuyorlar. 4 lastiğin saklanma fiyatı 15TL’den 100 TL’ye kadar bir aralıkta değişiyor. Lastiklerinizin iyi saklandığından emin olmak isterseniz, bu tesisleri öncesinde bir görmeniz iyi olabilir. Eğer yeriniz varsa ve kendiniz saklamak istiyorsanız mutlaka dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var, işte bilmeniz gerekenler:
Lastikleri sökmeden önce..
Lastiklerinizi sökmeden önce aracınızdaki yerlerini kaydedip, saklarsanız tekrar kullanacağınızda aşınma durumlarına göre dengeleme yapabilirsiniz. Ön tekerleri arkada, arkadakileri önde kullanmak için yerleştirebilirsiniz.
Saklanacak lastiklerin temizlenmesi
Lastikleri çıkardığınızda iyice temizlemek çok önemli çünkü toz, çamur, zift gibi maddeler kauçuğun zedelenmesine neden olur. Bu maddelerle saklarsanız da lastikler sertleşir ve bozulur. Lastikleri çok basınçlı olmayan bir su ve hafif temizleyicilerle temizlemeli ve bol suyla üzerinde temizlik malzemesi kalmayacak şekilde durulamalısınız.
Kış lastikleri nasıl saklanmalı?
Lastiklerin doğru şekilde saklanması bozulmamaları için çok önemli. Jantlı veya jantsız saklanacak olmalarına göre doğru saklama şekli de değişiyor.
Jantlı lastik saklamada lastikleri jantlarından asabilir veya yanaklar zemine gelecek şekilde yatak saklayabilirsiniz. Lastikleri koyduğunuz zeminin de düz ve delme, yırtma kesme tehlikesi olmayan ve lastiklerin formunu bozmayacak özellikte olması gerekir. Üst üste koyarsanız da ayda bir ters yüz etmenizde yarar var.
Jantsız olarak saklayacaksanız dikey olarak saklamalı ve deforme olmamaları için 4 haftada bir de mutlaka döndürmelisiniz.
Lastikleri nerede saklamak doğru?
Kış lastiklerinin bozulmaması için onları sakladığınız yerin de önemi var. Lastikler kauçuktan üretildiklerinden uzun süre güneş ışığında kalır veya aşırı sıcak veya soğuk ortamda bulunurlarsa hamurları bozuluyor, sertleşip çatlıyorlar. Lastiklerin serin, kuru ve iyi havalandırılan yerlerde saklanması gerekiyor.
Ayrıca lastikleri saklarken, lastik hamurunun özelliğini kaybetmesine neden olacak kimyasal maddelerden, hidrokarbonlardan da uzakta olduğundan emin olmakta fayda var. Transformatörler, elektrik motorları, kaynak cihazları gibi aletler ozon çıkardıklarından lastiklere zarar verebiliyorlar.
Lastikleri saklarken ve taşırken
Lastiklerin hamurları hassastır ve ısı değişimlerinde çabuk tepki verir ve sertleşir, çatlarlar. Bu nedenle lastiklerinizi ya orijinal kılıflarında saklamak ya da hava geçirmeyecek şekilde tek tek poşetle kaplayıp ağzını kapatmak, yırtınma, delinme gibi durumlara karşı bir ölçüde koruma sağlar. Servislerden lastik saklama kılıfları ve lastik saklama poşetleri de edinebilirsiniz.
Eğer istifleyerek saklayacaksanız çok fazla lastiği üst üste koymamak da önemli çünkü ağırlık nedeniyle şekilleri bozulabilir.
Lastikleri taşırken de şekillerini bozmamaya dikkat ederek, üzerinizde sivri, kesici eşyalar olmadan taşımaya dikkat etmelisiniz.