Kışın kar yağdığında ve hele hele düşük sıcaklıklarla buzlanma başladığında otomobilin kontrolü giderek zorlaşıyor. İşte özellikle karlı ve buzlu yollarda araç kullanırken işinize yarayabilecek 10 tavsiye:
Hazırlığın önemi büyük
Karlı ve buzlu yol koşullarında güvenli bir sürüş için en önemli konu aracınızı kış şartlarına hazırlamak ve doğru ekipmanla yola çıkmak. Kış lastikleri artık zaten birçok vilayette kış döneminde zorunlu hale getirildi fakat ciddi soğukların ve yoğun kar yağışının yaşandığı bir bölgedeyseniz üzerinde kar tanesi veya dağ zirvesi bulunan, lastik endüstrisinde en yüksek standartlara uygun lastiklerden tercih etmelisiniz.
Soğuk günlerde aracınızda ihtiyaç duyabileceğiniz bazı temel malzemeleri de bulundurmanızda yarar var. Örneğin buz kazıyıcı, el feneri, kar küreği, battaniye ve aracın dışına çıkmanız gerektiğinde sıcak ve kuru tutacak kıyafetler ve biraz da bisküvi su gibi gıdalar zorlu koşullarda çok yararlı olabilir.
Görün, görünün
Her tür yağış ve zorlu hava koşulunda etrafınızı iyi görebilmeniz ve sizin de başkaları tarafından görüşebilir olmanız çok önemli. Cam suyunun dolu, farların çalışır olduğundan emin olup, gündüz bile olsa farlar açık ilerlemeye çalışın.
Fren mesafesi çok uzuyor
Aracın kontrolü kuru havalara göre kat kat daha zor olacağından ve her zamanki fren mesafenizi bulmak kolay olmayacağından ötürü, takip mesafesini normalin bir 10 katı kadar daha yüksek tutmanız tavsiye ediliyor. 50 km hızla giderken fren yapmayı gerektiren koşulları farkedip aracı durdurmak 12 metreyken, karlı yolda bu 30, buzda 66 metreye çıkıyor. 80 km hızda ise normal yolda 53 metre olan mesafe, karlı yolda 167 metreye, buzda ise 395 metreye kadar çıkabiliyor. Kış koşullarında 50 km’den yüksek hızlarda sürücülerin fren yapmayı gerektirecek durumlara tepki verme süreleri de uzuyor.
Yavaş hızlanmak, yavaş yavaşlamak
Her hava koşulunda altın bir kural olan ani hızlanmalardan kaçınmak ve hızı düşürmek bu havalarda daha da önemli hale geliyor. Ek olarak yavaşlarken de aniden yavaşlamamak aracın kaymasını veya savrulmasını engeller.
Yokuşta gaza yüklenmeyin
Rampa çıkarken araca fazla yüklenmeyin çünkü kar kaplı yolda gaza basmak sadece tekerleri döndürmeye yetecektir. Yokuşlarda düşük viteste olmaksa yol tutuşu artıracaktır.
Bazı yerler hızlı buzlanır
Köprüler, yokuşlar ve üstgeçitler genelde düşük sıcaklıklarda buzlanmanın ilk oluştuğu ve uzun süre buzlu kalabilen alanlar. Buralarda ekstra dikkatli olmanızda yarar var.
Frenlerinizi tanıyın
Her aracın frenleri farklı hassasiyettedir. Acil bir durum oluşmadan önce frenlerinizden nasıl maksimum verimlilik sağlayabileceğinizi test etmek emin olun iyi bir fikir.
ABS, ESC ve AWD
Artık çoğu yeni model araçta ABS bulunuyor. Kış koşullarında AWD, ESC ve ABS’nin kış lastiklerinin yerini tutamayacağını, tüm avantajlarına rağmen eksikliklerinin de olduğunu ve bu yardımcıların fizik kurallarını aşamayacağını unutmayın. Örneğin AWD, hızlanırken yardımcı olsa da durmanız gerektiğinde size destek olamaz ve dönüş manevralarında daha iyi yol tutuşu sağlamaz. ESC ne kadar harika olsa da eskimiş lastiklerle son hız giderken size pek yararı olmayacaktır.
Cruise Control kullanmayın
Yağışlı veya karlı bir zeminde ilerlerken cruise control kaygan zemin nedeniyle tehlikeli olabilir. Kaygan yolda yol tutuşu kaybedecek olursanız doğal olarak anında tepki verebilmek istersiniz, Cruise Control ile bu mümkün olmayabilir.
Savrulmaya başlarsanız..
Herşeye rağmen yine de aracınız savrulmaya başlarsa, hala yapabileceğiniz birkaç şey var. Eğer ön tekerlek kaymaya başlarsa ayağınızı gazdan yavaşça çekerek aracın kendi kendine yavaşlayarak durmasına izin vermeniz en iyisi. Frene basmak veya direksiyonu boşu boşuna döndürmeye çalışmak tamamen boşuna bir çaba. Hatta yol tutuş düzeldiği anda tehlikeli bile olabilir.
Arka tekerleğin savrulması ise tamamen başka bir konu. Bir enstrüman çalmayı öğrenmek gibi kısayolu olmayan, zaman ve pratik gerektiren bir beceri. Bunu ancak tecrübe ile başarabilirsiniz.