İkinci el otomobilinizi satışa çıkartmak en iyi fiyata satmanızı sağlarken, aynı zamanda biraz daha dikkatli olmanızı gerektiren de bir süreç. Biraz sağduyu ve tedbirli olarak birçok sorunu oluşmadan önleyebilir ve ikinci el otomobilinizi satılabilecek en iyi fiyata satabilirsiniz.
Türkiye’de 2. el araç satışında en çok dikkat edilmesi gereken şey dolandırıcılık ve hırsızlık. En sık karşılaşılan 5 dolandırıcılık tarzından daha önce şurada söz etmiştik. Şimdi de, aracınızı güvenle satabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenlere değinmek istiyoruz
İlanı verdiniz, mesajlar ve telefonlar gelmeye başladı. Bu aşamada dikkat etmeniz gerekenler şöyle;
- Konuştuğunuz veya yazıştığınız alıcıları incelemeye, önem verin. Alıcılara birçok soru sorarak ne amaçla nasıl bir araç aradıklarını anlamaya çalışmak ilana “Yalnız ciddi alıcılar arasın” yazmaktan çok daha etkili bir yoldur. Sorular sorarak ve sohbeti koyulaştırarak karşınızdakinin niyetini, ciddi bir alıcı olup olmadığını veya sizi bir dolandırmaya çalışıp çalışmadığını daha rahat anlayabilirsiniz.
- Konuşma iyi geçtiyse sıra buluşmaya ve aracı göstermeye geldi. Buluşmaya asla yalnız gitmeyin. Hem güvendiğiniz birinin bakış açısından yararlanabilirsiniz hem de daha güvenli şartlarda buluşmuş olursunuz.
- Nerede buluşacaksınız? Halka açık ve insanların hareketin olduğu bir yeri buluşma alanı seçmeniz yerinde olur. Örneğin bir alışveriş merkezinin açık alan otoparkı ideal bir buluşma alanı olabilir.
- En önemlisi hislerinize ve sezgilerinize güvenin. Alıcıları doğru değerlendirebilmek hem sezgi hem de tecrübe gerektiren bir konu. Eğer tanımadığınız insanlarla görüşmek size zahmetli ve zor geliyorsa, kendinizi rahat hissetmiyorsanız, komisyonu falan hiç düşünmeden bir aracı kuruluşa anahtarı vermeniz en doğrusu olur. Öyle bir durumda belki en iyi fiyata satmamış olabilirsiniz ama en azından kafanız rahat eder.
İlanınız yayında kaldığı sürece aracınızla ilgilenen kişilerden mesajlar ve telefonlar da gelmeye devam edecektir. Alıcılar hakkında şüphe ve soru işareti uyandıran durumları tespit etmek için öncelikle sezgilerinize kulak verin. Aracı alıcılara göstermek ayrı bir zaman ve enerji gerektirdiğinden burada doğru elemeyi yapmak da önem kazanıyor. Eleme yaparken bunlara dikkat edin:
- Aracınızı bir an önce satmak istemeniz anlaşılır bir şey fakat gereğinden fazla acele ederseniz karşı tarafla ilgili uyarı işaretlerini gözden kaçırabilirsiniz. Size şüpheli gelen bir şey olursa telefonu kapatmaktan veya iletişimi kesmekten çekinmeyin.
- Test sürüşü için davet edeceğiniz alıcılarla mutlaka telefonda görüşün. Alıcıyı soru sormaya teşvik etmek de karşınızdaki gerçekten zamanınızı ayırmaya değer bir alıcı mı anlamanıza yardım edebilir. Eğer ne soracağını bilmiyorsa karşı taraf siz modeli, rengi, kasa tipi kilometresi gibi aracınızla ilgili temel bilgileri vererek başlayın.
- Dikkat etmeniz gereken bir diğer grup, hobi olarak araba alım satımı yapan şahıslar. Bu tür alıcılar aracınızı hızla elden çıkarmak için satın almak isterler ve onları agresif şekilde pazarlık etmelerinden tanıyabilirsiniz. En düşük fiyata hemen almak isterler. Tereddütte kalırsanız aracı satıp satmayacaklarını sorabilir ve gelen tepkiyi değerlendirebilirsiniz.
Arabayı göstermek ve test sürüşü için buluştunuz. Kişisel güvenliğinizi korumak için bu birkaç noktaya dikkat etmeniz yeterli.
- Anahtarı potansiyel alıcıya vermeden önce, ehliyetinin bir fotoğrafını çekmek hatta başka birine göndermek biraz aşırı gibi gelse de sonradan pişman olacağınıza baştan tedbirli olmak daha iyi olabilir.
- Test sürüşüne mutlaka siz de katılın. Asla arabanızın anahtarını tanımadığınız bir yabancıya kendiniz arabada olmadan vermeyin.
- Her ihtimale karşı test sürüşü öncesinde aracınızda değerli eşyalarınızı bulundurmayın fakat cep telefonunuz mutlaka yanınızda olsun.
- Test sürüşünü kısa tutmanızda, trafiğin ve insanların bulunduğu alanlarda sürüşü planlamanızda yarar var.
Herşey yolunda gittiyse ve alıcının satın almaya gerçekten niyeti varsa artık pazarlık aşaması başlıyor. Bu aşamada da güvenle ilerlemeniz için son birkaç şey:
- Alıcının size garip gelen talepleri olursa, mesela kendisini bir yere bırakmanızı isterse çekinmeden reddedin. Genelde bu tür talepler bankaya uğramak, notere gitmek gibi şeyler için olabiliyor. Alıcıya satışı sonuçlandırmaya hazır olduğunda görüşmeyi önerin.
- Eğer test sürüşü evinizden başlayıp evinizde bittiyse, potansiyel alıcının hala bir yabancı olduğunu unutmayın ve evinize davet etmeyin.
- Ödemenizi almadan devir işlemlerini nasıl olsa satıldı diye düşünerek aceleye getirmeyin, dolandırıcılıkların birçoğu bu şekilde gerçekleşiyor.