Güneş battıktan sonra direksiyon başına geçmenin dezavantajları oldukça fazla. İstatistikler gece gerçekleşen kazaların gündüz kazalarından 3 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Gece güvenli sürüş için gecenin getirdiği tehlikelerin farkında olmak gerekiyor.
Görüş kapasitesi düşüyor – Gece görmenin daha zor olduğu ortada. Karanlıkta yol tabelalarını, diğer sürücüleri, yayaları, bisikletlileri ve hayvanları görmek daha zor. Bu yüzden de doğru mesafeyi ayarlamak da bir sorun haline gelebiliyor.
Çözüm: Yavaşlayın ve diğer araçlarla aranızdaki mesafeyi artırın.
Gece körlüğü – Sanıldığından daha yaygın bir rahatsızlık olan gece körlüğü, ışığın az olduğu ortamlarda veya gece görmeyi zorlaştırıyor.
Çözüm: Gece körlüğü semptomlarınız olsun ya da olmasın, gözlerinizi düzenli kontrol ettirmeniz güvenli sürüş için çok önemli.
Yaş Faktörü – Yaşla beraber görme yeteneğimiz de azalıyor. 50 yaşındaki bir sürücü, 30 yaşındaki bir sürücünün gördüğü gibi görebilmek için iki kat daha fazla ışığa ihtiyaç duyuyor.
Çözüm: Gençlik iksiri bulma ihtimaliniz yoksa tek çare yavaşlamak ve yaşla birlikte etrafınıza daha fazla dikkat etmek.
Gecelerin Alkollüleri –Özellikle hafta sonu geceleri, alkollü sürücülerin yollarda olma ihtimali çok daha yüksek.
Çözüm: Normal şartlarda beklemeyeceğiniz hareketleri diğer sürücülerden bekleyin. Hem daha dikkatli sürmek hem de sinyalinizi bir sonraki hareketinizi net bir şekilde anlatacak şekilde verin.
Peki gece sürüşünü nasıl daha güvenli hale getirebilirsiniz? Yararlı olabilecek bazı tavsiyeleri sizin için derledik:
-Aracınızı gece sürüşüne hazırlamak asla abartılı bir hareket olmaz. Farlar ve fren lambalarının çalışır durumda olduğundan emin olmak ve camlarınızla birlikte aynalarınızı temizlemek kazaları önleyebilir.
– Farlarınızın açısını ayarlarsanız hem yolu daha iyi görmüş hem de diğer sürücülerin görüşünü engellememiş olursunuz.
– Çok standart bilgi ama alkollü araç kullanmak, sürüş becerinizi azaltacağı gibi reflekslerinizi de yavaşlatacaktır, yapmayın.
– Sigara içmek de aynı şekilde gece sürüşü için zararlı. Sigarada yoğun şekilde bulunan nikotin ve karbon monoksit gece görüşünü zorlaştırıyor.
– Özellikle alacakaranlıkta, farlarınızı muhakkak yakın. Sizin yolu daha iyi görmeniz demek diğer sürücülerin de sizi daha iyi görebilmeleri anlamına gelir.
– Her durumda hızı azaltmak ve takip mesafesini artırmak doğru hareket olacaktır. Geceleri diğer aracın hızını ve ne kadar uzakta olduğunu kestirmek çok daha zor.
– Uzunları yakmak hem sizi hem de karşı taraftan gelen diğer sürücüleri tehlikeye atacaktır. Aydınlatılmış alan sizin fren yapabileceğiniz bir mesafeden fazlaysa kör nokta yaratıyorsunuz demektir. Uzunlar, takip ettiğiniz aracın sürücüsünü de etkiler.
– Karşıdan gelen sürücü uzunları yakmışsa, yapabileceğiniz şey yolun sağ ucuna odaklanarak onu bir rehber gibi kullanmak. Farlara direkt olarak bakmayın.
– Gece sürüşünü tehlikeli yapan durumlardan biri de yorgunluk ve yavaşlayan refleksler. Yorgun hissediyorsanız mutlaka durup dinlenin.
– Gece aracınız arızalanırsa, yolun mümkün olan en uzak köşesinde durmanızda yarar var. Reflektörleri ve dörtlüleri yakarak diğer sürücülere görünürlüğünüzü artırmak hayati önem taşıyor.
– Gece görüşü gözlüğü olarak satılan sarı gözlüklere ise inanmayın çünkü bir çok sağlık kuruluşunun yaptığı açıklamalara göre bu gözlükler yalnızca daha iyi gördüğünüzü düşünmenize neden oluyor ve bu da gece sürüşü için oldukça tehlikeli olabilir.
– Bir şehir otobanında değil de, daha kırlık bir alanda yolculuk ediyorsanız, geceleyin önünüze atlayabilecek hayvanlar da sorun olabilir. Farlarınızın hayvanın gözlerindeki parlak yansıması hayat kurtarabilir. Hayvanı görmeden önce gözlerini fark edebilirsiniz. Böyle bir durumda mümkün olan en kısa sürede yavaşlamak ve hayvanın geçmesini beklemek en doğru hareket olacaktır.