Aracınız çekilirse başınıza gelebilecek 9 talihsiz senaryo bile bazen hafif kalabiliyor, araç çekme sırasında üstüne bir de aracınız hasar görebiliyor. Araçları haklı yada haksız çekilen çoğu sürücünün ortak bir söylemi var: ”araçlarımıza zarar veriyorlar”.
Özensiz araç çekme ile araçlara hasar veriliyor
Aracınızı yol kenarında bir yere park etiniz ve geldiğinizde aracınız yerinde yok. Bu durum zaten oldukça tatsız, ama asıl can sıkıcı olayı aracınızı çekici otoparkından almaya gittiğinizde yaşıyorsunuz. Aracınız çekici tarafından çekilirken zarar görmüş. Jantları çizilmiş yada çamurluğu içine göçmüş. Ya da kimi zaman daha büyük bir hasarla karşılaşıyorsunuz. Çekici görevlilerinin bir çoğu araçlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmuyor. Bu nedenle aracınızı çekerken yürüyen aksamına da zarar vermiş olabilirler, eğer aracınız otomatik vites ise bu ihtimal daha yüksek.
Araç çekmede aracınız hasar gördüyse ne yapabilirsiniz?
Aracınızı çekici otoparkında hasarlı bir şekilde buldunuz. Peki ne yapacaksınız? Bir çok sürücü araçlarının hasarını otopark görevlilerine gösterdiklerinde, otopark görevlilerinin hasarlarını kabul etmediğini söylüyor. Bir çok sürücü bu gibi durumlarda ne yapacaklarını da bilmiyor. Hatta bazı sürücüler ”kimi kime şikayet edeceksin” diyerek sineye çekiyorlar.
Fakat az kişinin bildiği gerçek şu ki, araç çekme işlemleri sırasında aracınıza hasar verilirse hasar bedelini geri alabilirsiniz. Bazı sürücüler bu işin peşini bırakmayarak araçlarına verilen hasarın karşılığını geri alıyorlar. Sizin de başınıza böyle bir olay gelirse, siz de gerekli prosedürü uygulayarak aracınızın hasar bedelini alabilirsiniz. Aracının hasar bedelini çekici vakıflardan tahsil eden bir çok kişi var.
Araçlar çekilirken hasar veriliyor, görevliler araçlara dikkatli davranmıyor
Yönetmeliklerde araba hangi hallerde, nereye çekilir, hangi araç türleri hangi çekiciyle çekilir, çekilirken görevlilerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir, ayrıntılı bir şekilde belirtilmiş. Ancak araçlar çekilirken dikkatsizlikten veya yanlış yöntemlerin kullanılmasından araçlar çiziliyor, tamponları düşüyor, çekici aksamları veya yürüyen aksamları hasar görüyor.
Bu durumdan mağdur olanlardan biride TV Net spikeri Veyis Ateş. Ateş’in aracı Şişli Polis Hizmetlerini Geliştirme ve Destekleme Derneği İktisadi İşletmesi tarafından çekilirken çekici den düşürülüyor. Aracı ağır hasar alan Ateş ise kendi haberini TV Net akşam haberlerine taşıyor.
Bu örnekte olduğu gibi araç çekme sırasında aracı hasar gören ve dava açıp kazanan bir çok mağdur sürücü var. TV Net spikeri Veyis Ateş de aracı çekilirken hasar verilen sürücülerden biri. Açtığı tazminat davası sonunda Şişli Polis Hizmetlerini Geliştirme ve Destekleme Derneği İktisadi İşletmesinden 10 bin TL tutarında tazminat kazanmıştı.
Sürücüler, araç çekme görevlilerinden de şikayetçi
Bu ve bunun gibi durumlardan muzdarip olan bir çok sürücü çekici görevlilerinden de şikayetçi. Sürücüler en ufak bir itirazlarında bile görevlilerden sert tepkiler aldıklarını söylüyorlar. Ayrıca sürücüler çekici görevlilerin işlerini düzgün yapmadıklarını, araçlara dikkatsiz bir şekilde yüklediklerini anlatıyorlar.
BMW 520 çekilmeye çalışılırken..
Çekici görevlilerinin genel tutumlarına sizler de şahit olmuşsunuz veya yakınlarınızdan duymuşsunuzdur. Malesef trafiği daha akıcı hale getirmekle görevlendirilen çekici şoförlerinin bazıları görevlerini layıkıyla yerine getiremiyor. Araç çekmek için trafiği sıkıştırıyorlar, trafiği açmaları gerekirken daha da tıkıyorlar. Hatta bazı çekici sürücüleri işi daha da abartıp insanların canlarıyla oynuyorlar.
Başakşehir’de trafiğe ters yönden ilerleyen çekici..
5 yıl süren araç çekme davası!
Aracına verilen hasarı almak için 5 yıl uğraşıp, kazanan sürücülerden biri de eski gazeteci İbrahim Labernas. Labernas, 2004 yılında aracını İstiklal Caddesi’nde park yasağı olmayan yere park etmiş ve geri döndüğünde aracını park ettiği yerde değil, çekici parkında bulmuş, üstelik hasarlı olarak. İlk olarak karakola gidip tutanak tutturmak istemiş fakat polisler tutanak tutmamışlar. İşte bundan sonra 5 yıllık hukuk mücadelesi başlamış. 5 yıl süren dava sonucunda aracını çektiren polis memuru görevi kötüye kullanmaktan 1 yıl hapis cezası almış.
Çekici arabasını ezdi, polis derneği hakkında suç duyurusunda bulundu
Öğretmen Reşit Ünüvar’ın aracı Beylikdüzü’ndeki apartmanın önünden çekilmiş. Aracını almaya gittiğinde ise, kapısında Beylikdüzü İlçe Emniyet Müdürlüğü yazan ancak sivil plakalı çekicinin aracı kaldırmak için kullandığı ahtapot kolunun otomobilinin üzerine düştüğünü görmüş. Hemen polisi arayıp tutanak tutturan Reşit Ünüvar’ın masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanmış.
Fakat esas problem Ünüvar’ın arabayı satmak istemesiyle başlamış. O dönemde aracın sahibinden ikinci el satış fiyatı 17 Bin TL civarındayken, Ünüvar aracını kazalı olduğu gerekçesiyle sadece 7.500 TL’ye satılabileceğini öğrenmiş. Bunun üzerine Reşit Ünüvar avukatı aracılığı ile çekiciyi kiralayan Beylikdüzü Polis Hizmetlerini Geliştirme ve Destekleme Derneği ve çekicinin sahibi olan Hismak şirketi hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Dava halen devam ediyor.
Aracım çekilirken hasar gördü ne yapacağım?
Bu konudan bir çok vatandaş mağdur. Böyle bir durum sizin başınıza gelirse neler yapabileceğinizi hukuk müşavirimize danıştık. İşte aracınız çekilirken hasar verilirse yapmanız gerekenler:
“Bu tür durumlarda, aracın zararları fotoğrafla tespit edilmeli, mümkünse tanık bulunmalıdır. Aracın kasko sigortası varsa sigorta şirketine ihbar yapılmalı, eğer yoksa aracı çeken işletmeye, vakfa, kuruma doğrudan tazminat davası açılmalıdır. Dava açılmadan, Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığıyla bilirkişi tespiti yaptırılırsa çok daha iyi ve emin sonuçlar alınabilir. ”