Aracınızla yolda kalmak genelde en beklemediğiniz anda başınıza gelir. En yeni ve en bakımlı araçlar bile yolda bozulabilir veya benzini bitebilir. Aracınızla her zamanki gibi ilerlerken bir anda arabanızda bir sorun olduğunu anlarsanız ne yapmalısınız? Her durum için kesin kurallar belirlemek mümkün olmasa da bazı basit öneriler böyle bir durum başınıza gelirse yardımcı olabilir.
Hazırlıklı Olun
“Şans hazırlıklı olandan yanadır” böyle durumlar için söylenmiş. Aracınıza her bindiğinizde, bana bir şey olmaz demeden acil durumlarda hayati önemi olacak malzemelerin yanınızda olduğundan emin olmak, çıkabilecek krizleri önlemenin de en iyi yolu. Aracınızda her zaman temel aletleri, reflektörleri ve yakıt için boş bir bidonu bulundurmanızda yarar var. Bunlardan daha önemlisi, acil durum numaralarını, yol yardımı telefonlarını ve sigortanızın telefon numaralarını torpido gözünde her zaman bulundurun.
Önce Güvenlik
Aracınız eğer yolda teklemeye başlarsa, tam olarak durmadan önce, ani fren yapmadan ve ayağınızı gazdan çekerek yolun en sağına doğru ilerlemeye çalışın ve durduğunuzda el frenini çekin. Eğer aracınız otobanda bir anda durursa, dışarı çıkıp sağa çekmeye çalışmak yapacağınız en kötü şey olur. Ne kadar sinir bozucu olsa da, böyle bir durumda dörtlülerinizi yakarak yardım gelene kadar aracınızdan ayrılmamalısınız.
Aracınız Durduğunda..
Dörtlüleri yakmak ve üçgen reflektörleri aracınıza uygun bir mesafeye yerleştirmek diğer sürücülere bir sorun olduğunu anlatmaya yetecektir. Aynı zamanda aracın kaputunu kaldırmak da arızalı aracın evrensel göstergeleri arasında. Reflektörler özellikle geceleri görünürlüğünüzü artırarak hayat kurtarabilir çünkü geceleyin, trafikteki diğer sürücüler dörtlülerinizden aracınızın durduğunu fark edemeyebilirler. Her durumda her iki aracı da kullanmanızı öneririz. Böylece sizi zamanında fark etmelerini sağlayarak, olası çarpmaları önlemiş olursunuz. Reflektörleri yerleştirmek için aracınızdan çıkmadan önce, yolu iyi kontrol etmek ve yolcu kapısından inmek en güvenli çözüm olacaktır.
Yardım Çağırmak
Eğer yol yardımı hizmeti kullanıyorsanız yol yardımını, sigortanız bunu sağlıyorsa sigorta çağrı merkezini arayarak aracınızı en yakın servise çektirip arızanın giderilmesini sağlayabilirsiniz. Hatta yeni teknolojiler aracın böyle durumlarda yol yardımını otomatik arayarak yerinizin GPS koordinatlarını da servise iletebiliyor. Peki ya bu hizmetleri kullanmıyorsanız? O zaman çekici çağırmak, gezici servislerden yararlanmak veya polis veya jandarmadan yardım istemek gibi alternatifler işinize yarayabilir. Bekleme sürecinde aracınıza yabancıları almamak ve kapılarınızı kilitli tutmak kötü niyetli kişilerin durumunuzdan yararlanmasını engelleyebileceği için tercih edilebilir.
En Sık Karşılaşılan Yol Arızaları Hangileri?
Benzinin bitmesi, akünün bitmesi ve lastik patlaması yolda en sık karşılaşılan problemler arasında. Mekanik arızalar arasında ise en yaygın olanları debriyaj telinin veya vites telinin kopması, mil kırılması, aracın su kaynatması ve hararet yapması.
Türkiye’de hem otomobil üreticileri, hem sigorta firmaları hem de lastik firmaları farklı paketlerle yol yardımları ve hizmetleri sunuyor. Bu hizmetlerin kapsamları ve neler sundukları ise başka bir yazının konusu olacak kadar zengin. Bu kadar çeşitli alternatif arasında mutlaka size uygun bir yol yardımı hizmeti bulabilirsiniz. Yolda kalmalar için en garantili ve güvenli çözüm olan yol yardımı hizmetlerini, kullandığınız aracın veya lastiğin markasına göre veya sigorta poliçenize göre incelemenizi öneriyoruz.