İstanbul’da otopark problemi her geçen gün büyüyor. Trafiği tıkayacak şekilde veya yanlış yere park eden araçlar Trafik Vakfı tarafından çekilerek belirlenmiş otoparklara götürülüyor. Bu araçları otoparklara götüren çekicilerin kendileri bazen yeni bir trafik tıkanıklığına sebep olabiliyor. Ayrıca özensiz çekilen araçlar, ekstra masraflara neden oluyor. Bu yazımızda bu konudaki yanlış uygulamalara değinmek istiyoruz.
Normalde bir aracın çekilmesine o bölgedeki trafik polisinin karar vermesi gerekiyor. Fiş kesilmeden araç çekilmemesi ve fişin bir kopyasının da araç sahibine iletilmesi gerekiyor. Çekilecek aracın sahibi gelirse araç otoparka götürülmeksizin, ceza kesilerek aracın sahibine teslim edilmesi gerekiyor. Kaldırma ve çekme sırasında görevlilerin dikkatli ve titiz davranmaları gerekiyor. Görevlilerin hatasından kaynaklanan hasarın çekici sahibince ödenmesi gerekiyor.
Oysa pratikteki uygulamalar bundan çok çok farklı. Araçları çekici tarafından hasara uğratılan, geçerli bir sebep olmadan aracı otoparka götürülen birçok kişi var. Resmi otoparklar dışındaki otoparklara da çekilebilen araçlar, park yasağı bulunmayan noktalardan çekilen araçlar sorunu daha da kronikleştiriyor. Makbuz vermeden alınan ödemeler artık günlük hayatın sıradan gerçeklerine dönüştüler.
Bu uygulamalara maruz kalan çoğu kişi ne yapabileceğini bilmiyor. İstanbul’da İstanbul Trafik Vakfı, Ankara’da ise Ateştaş bu uygulamalardan sorumlu. Yoğun trafikte bir de araç çekicilerinin yarattığı trafik şartları daha da zorlaştırıyor. Eğer kaskonuz varsa, aracınızın çekici ile taşınırken gördüğü hasarı karşılıyor. Otoparkta aracınızda hasar gördüyseniz, otoparktan çıkmadan polisi aramanız ve zabıt tutturmanız gerekiyor.
Yeni çıkan yönetmeliğe göre artık çekiciler istedikleri aracı çekemiyorlar. Aracı çekmek için kesinlikle Trafik Polisinin kararı gerekiyor. Çekilmekte olan aracın yanına sürücüsü gelirse araç çekilemiyor, park cezası araç sürücüsüne tebliğ ediliyor. Ayrıca haksız çekişlerin önlenmesi için aracın bulunduğu yerin fotoğraflarının çekici ekibi ve trafik polisi tarafından çekilmesi gerekiyor.
Aracın çekildiği sırada, aracın hasar görmemesi için gerekli bütün önlemleri araç çekici ekipleri almak zorunda. Eğer araç çekim esnasında hasar gördüyse aracın zararını çekici firma karşılamak zorunda. Karşılamadığı durumda dava açan bu davaları kazanıp tazminat alan bir çok sürücü bulunmakta.
Araçlar hangi durumlarda çekilebilir?
Yeni düzenlemeye göre araçların hangi durumlarda çekileceği kesin olarak belirtildi.
– Belediye otobüsü, taksi, dolmuş, tramvay duraklarına, park etmişse
– Yaya kaldırımı ve geçitlerine, park etmişse
– Okul geçitlerine, park etmişse
– Kamu kurum ve kuruluşları ile hastane, sağlık kuruluşu, garaj, park, konut gibi yerlerin giriş-çıkışlarına, park etmişse
– Usulüne uygun olarak park etmiş araçların ikinci sıra yanına, park etmişse
– Kavşak içlerine, park etmişse
– Tünel girişlerine, park etmişse
– Köprü girişleri ve üzerine, park etmişse
– Yangın musluklarının bulunduğu yerlere, park etmişse
– Özürlülerin araçları için ayrılmış yerlere park etmişse araç çekici ekipleri tarafından çekilebilir. Bunların dışında hiç bir araç çekilemez.
Aracınız çekildiyse hangi otoparkta olduğunu nasıl bulabilirsiniz?
Eğer İstanbul’daysanız, aracınızın hangi otoparka götürüldüğünü ve ne gerekçe ile ne kadar ceza ödeyeceğinizi öğrenebileceğiniz bir servis de mevcut. CEKICI boşluk PLAKANIZI yazarak, 1550 ye sms göndererek veya İstanbul Otopark Projesi internet sitesinden sorgulama yaparak öğrenebiliyorsunuz. Diğer bazı şehirlerde il emniyet müdürlüklerinin web sitelerinden sorgulama yapılabiliyor. İstanbul’da çekilen araçlar, İstanbul Trafik Vakfına ait Taksim AKM Otoparkı, Ortaköy Açık Otoparkı, Kuruçeşme Otoparkı, Suadiye Otoparkı, Sultan Ahmet Otoparkı, Kemerburgaz Otoparkı ve Eyüp Otoparkına götürülüyor.
Aracın çekilmesi uygulamasının günümüzde etkinliğini yitirdiğini ve bir çok kişiye rant kaynağı haline geldiğini söylemek yanlış olmaz. Artık elektronik ceza sistemleriyle ve trafik kameralarının kullanımıyla bu ilkel yönteme bir son verilmesi gerektiğini düşünüyor ve sizleri bu konudaki tecrübelerinizi bizimle paylaşmaya davet ediyoruz. Belki bir kamuoyu oluşturabilir ve yetkililerin dikkatini bu sıkıntılı ve yeniden düzenlenmesi gereken konuya çekebiliriz. Düşüncelerinizi ve yaşadıklarınızı yorumlara bekliyoruz.