Araçların yüzeylerinin belli bir kullanım ömrü vardır. Zamanla bu kullanım ömrü son bulmaya başlar ve aracın çeşitli bölgelerinde yıpranma başlar. Bazen araç altı çürük tamiri gerektiren bu yıpranmalar için araç sahipleri çeşitli yöntemlere başvurur. Peki araç altındaki çürükler nasıl giderilir?
Araçların Altındaki Çürümeler Ne Zaman Başlar?
Araçların imalatında kullanılan bazı malzemeler neme maruz kaldığında çürüyebilecek özelliktedir. Bu durumdan en çok denize kıyısı olan şehirlerde araç kullananlar mağdur olmaktadır. Nemli bölgede uzun süre kullanılan araçlarda nem dolayısıyla paslanma da görülebilir. Paslanma bir süre sonra çürümeye de meydan verebilmektedir. Paslanma ve çürüme hem görüntüye zarar verebilmekte hem de aracın fonksiyonların yerine getirmesini engelleyebilmektedir. Paslanma görüldüğü takdirde aracı kaportacıya götürüp gerekli onarımları yaptırmak daha uzun ömürlü ve sağlıklı bir sürüş garantilemektedir.
Paslanma ve çürümeyle en çok mücadele eden bölgelerden biri de su giderleridir. Su giderleri ya kapaklı teşkilatlı ya da deliklidir. Söz konusu su giderleri kapı fitilleri yanından su içeri depoladığında devreye girer. Çünkü araç aşırı suya maruz kaldığında dışarı atılması gereken su, su giderleri yoluyla dışarı atılır. Eğer su gideri tıkanır ve su içeride kalırsa bu kaportada çürümeye neden olur. Çürümenin olumsuz etkilerini engellemek için araç taban çürük tamirine başvurmak gerekir.
Araçlarında paslanma ya da çürümeyle karşılaşan araç sahipleri bazen oto çürük tamirini kendi malzemeleriyle evde yapmak isterken bazen de sorunu profesyonel ellere emanet etmeyi tercih edebilmektedir. Araç taban çürük tamiri fiyatları için Tasit.com üzerinden binlerce servis tamir noktasından teklif alabilirsiniz.
Aracınızın çürükler dışında da pırıl pırıl görünmesi için bu yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Araç Altındaki Çürükler Nasıl Giderilir?
Araçlarda çürüme ve paslanmanın önlenebilmesi için bazı yapılar vardır. Ancak bu yapılar zaman, kullanım şartları ya da çeşitli dış faktörlere bağlı olarak zarar görmüş olabilir. Örneğin çekomastik dolgusu adı verilen malzeme bu yapılardan sadece biridir. Zarar görmüş ve yıpranmış bölgeyi onarım için ya malzeme satın alarak evde işlem gerçekleştirilir ya da uzman bir kaportacıya başvurulur. Evde yapılan işlemin uzman bir kaportacı kadar iyi sonuç vermemesi olasılığı göz önünde bulundurmalıdır. Ayrıca evde işlem bir sonraki çürüme ve paslanmayı önleyici olmaktan çok geçici ve dış görüntüdeki rahatsız edici görünümü halletmek amaçlıdır.
Araç altı çürük tamiri gerektirecek noktaya ulaşmış paslanmayı temizlemek için öncelikle birtakım kalitesi ispatlanmış malzemelere ihtiyaç duyurulur. Bu malzemelerden bazıları; kaporta dolgu mastiği, araç rengine uygun boya, boya fırçası, tel fırça, maket bıçağı, antipas astar, kâğıt bant gibi malzemelerdir.
Malzemeler temin edildikten sonra paslanan yüzeyi iyice temizlemek gerekir. Temizlenen yüzeye daha sonrasında maskeleme işlemi gerçekleştirilir. Ardından astar uygulaması yapılır. Bu uygulama boyanın daha iyi tutmasını sağlayacaktır. Dolgu mastiği ile sorunlu alan doldurulup mastiğin kuruması beklenmeli- düzleştirildikten sonra ise boya sürülür. Böylece pasın ilerlemesi önlenmesi/yavaşlaması sağlanmış olur. Bu işlem çürümeye karşı da bir önlem niteliği taşımaktadır. Ancak Araç çürük tamiri hassas bir işlem olması sebebiyle uzman ellere bırakılması hem aracın hem de araç sahibinin sağlığı açısından daha doğru bir tercih olacaktır.