Bir arabada ortalama olarak 20 adet arıza lambası bulunuyor. Yapılan bir araştırmaya göre sürücülerin yüzde 98’i araçlarındaki arıza lambalarının en anlama geldiğini bilmiyor.
En sık yanan ve arabanız için hayati öneme sahip 15 arıza lambasının ne anlama geldiğini ve yandığında yapabileceklerinizi biliyor musunuz?
1. Hararet göstergesi
Bu uyarı göstergesinin yanması aracın motorunun fazla ısındığı anlamına geliyor. Motor soğutma suyu fazla ısınmış veya ısınmış olabilir. Hararet göstergesi uyarı ışığı yandığında hemen aracı durdurmanız ve motorun soğumasını beklemeniz gerekiyor. Motor soğuduktan sonrada en yakın servise başvurmalısınız.
2. Lastik basınç uyarısı
Lastik basınç uyarı arıza lambası, lastik basıncı düştüğünde ve zincir takmanız gerektiğinde yanar. Acilen lastiklerinizin basıncını kontrol etmenizde fayda vardır.
3. Motor yağı basıncı uyarısı
Gösterge panelinizde bu ikaz ışığı yanıyorsa motor yağ basıncının düştüğünü haber verir. Bu ikaz lambası yandığında aracın acilen durdurulup, yetkili servise haber verilmesi gereklidir. Motor yağı değişimi hizmet teklifi alarak bölgenizdeki en iyi fiyatları karşılaştırabilir ve size en uygun hizmeti online olarak kolayca satın alabilirsiniz.
4. ESP/ASR sistemleri uyarısı
Normalde bu ikaz ışığı pasiftir. ESP/ASR sistemleri devreye girdiğinde bu ışık yanıp söner. Eğer bu arıza lambası sürekli yanıyorsa ESP/ASR sistemleri iptal edilmiş veya devre dışı kalmış demektir. Bilinçli olarak sistemleri kapatmadıysanız servise gitmenizde fayda var.
5. Egzoz sistemi kontrol lambası
Bu uyarı göstergesi araç ilk çalıştığında yanar ve söner. Eğer aracınız hareket halindeyken bu ikaz ışığı yanmaya başladıysa veya araç çalıştıktan sonra sönmüyor ise aracınızın acilen servise götürülmesi gerekiyor demektir. Eğer yanıp sönüyorsa aracınızın servise ihtiyacı var anlamına gelir.
Egzoz sistemi kontrol lambası yandığında aracı kullanılmaya devam ederseniz, aracınızın emisyon kontrol sistemi zarar görür.
6. ABS fren sistemi uyarısı
ABS ışığının sürekli yanması ABS fren sisteminin devre dışı kaldığını gösterir. Fren sistemi ABS’siz olarak çalışmaya devam eder ama ABS sisteminin yeniden çalışır duruma gelebilmesi için yetkili servise başvurmanız gerekir.
7. Adaptif hız sabitleme uyarısı
Bu uyarı lambası otomatik vitesli araçlar için geçerlidir. Otomatik vites kolunun hareket etmesi için fren pedalına basmanız gerektiğini gösterir.
8. Şarj sistemi ikaz lambası
Bu ikaz lambası akünün boşaldığını gösterir. Aracınız çalışırken yanmaya başlarsa, araçtaki gereksiz elektrik aksamı (koltuk ısıtma sistemi, direksiyon ısıtma, rezistans) devre dışı bırakmanız ve acilen servise gitmeniz gerekmektedir.
9. Yakıt miktarı uyarısı
Bu ikaz araçta 7 litre yakıt kaldığını gösterir. Aracınıza yakıt alındığınız halde bu arıza lambası yanıyorsa servise başvurmanız gereklidir.
10. Hava yastığı ve emniyet kemeri sistemi uyarı lambası
Eğer bu ışık sürüş esnasında yanıp sönüyor veya sürekli yanıyorsa hava yastığı sisteminizde arıza olduğunu belli eder ve hava yastığını kapatır. Kaza durumunda ise hava yastığı çalışmaz. En kısa sürede servise başvurmanız yararınıza olacaktır.
11. Cam yıkama suyu uyarısı
Bu ikaz ışığının sürekli yanması cam suyunun bittiği anlamına gelir. Cam suyunu servise girmeden kendinizde doldurabilirsiniz.
12. Fren balatası aşınma uyarısı
Bu ikaz ışığının yanması fren balatalarının aşındığı ve değişmesi gerektiği anlamına gelir. Acilen fren disklerinin değişimi için servise gitmenizde fayda var. Eğer böyle bir uyarı alıyorsanız, Tasit.com’dan fren balata değişimi hizmet teklifi alabilirsiniz.
13. Dizel partikül filtresi uyarısı
Eğer aracınız dizel ise bu ikaz ışığı sizin araçta da var demektir. Bu arıza lambasının yanması dizel partikül filtresinin fazla kurumla dolduğu anlamına gelir. Aracınızı 4. veya 5. viteste 2000 devir/dakikanın üzerinde 15-20 dakika boyunca kullanırsanız dizel partikül filtresi temizlenecektir. Hala sönmezse servise başvurmanızda fayda vardır. Bu değerler araçtan araca değişiklik gösterebilir. Daha ayrıntılı bilgi için aracınızın kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz.
14. Dizel motor uyarısı
Dizel araçlarda bulunan bir arıza lambasıdır. Araçta kontak açıldığında yanar. Söndükten sonra marşa basılır. Eğer sürüş sırasında bu uyarı ışığı yanarsa aracı acilen servise götürmeniz gerekmektedir.
15. Diferansiyel kilidi uyarısı
Hızınızın aşırı hızlı olması bu ikaz ışığının yanmasının birinci sebebidir. Bir diğer anlamı ise arka aks diferansiyel kilidinde mekanik blokaj var demektir.