Arabaların metal aksamlarında zamanla pas ve korozyon oluşabilmektedir. Pas ve korozyonun oluşma sebeplerinden biri de metallerin sıvı ve hava teması sonucunda oksitlenmesidir. Demir atomu su ve hava içindeki oksijen ile birlikte kimyasal tepkimeye girerek zamanla kaportada pas oluşmasına neden olabilmektedir. Arabadaki özellikle de kaportada kısmında oluşan pas nasıl giderilir sorusunun cevabı ise, pas sökücü ürünlerin kullanılması ile alakalıdır.
Kaportada oluşan pas nasıl temizlenir ve boya şart mı?
Öncelikle iyi izole edilmemiş kaporta sacı ya da metal aksamı, açık hava ve nem ile temas ettiği durumda zamanla paslanma ve ileri safhalarda çürümeye kadar gider. Örneğin kaportada oluşan pas farkında olmadan etrafındaki boyanın altında ilerler ve boya altında da köpürme şeklinde yayılmaya devam eder. En ufak bir bastırma ya da dokunma da boya tabakası kırılır ve metal aksamda oluşanpas gün yüzüne çıkar.
Böyle bir durumda paslanmaya karşı araç sahibi kendi başına da kaportaya rötuş yapabilir. Fakat çok büyük paslanmalarda ve çürümüş olan gövde saclarında yapılacak rötuşlar işe yaramayacağı için parça değişimi daha etkili bir çözüm olacaktır. Değişim dışında da paslanmış olan metale aşırı macun kaplanarak da geçici bir çözüm sağlanabilmektedir. Yapılması gereken işlemler ilk başta araçta bulunan paslı bölgenin tespit edilmesidir. Bir spatula yardımı ile boyaya zarar vermeden sadece köpürmüş olan boya kazınarak temizlenmelidir. Kazıma işlemi yapıldıktan sonra ince bir zımpara yardımı ile birlikte bölge, pastan iyice arındırılmalıdır. Bu işlem biraz zaman alabilir ama en iyi sonuca ulaşmak için de zımparalanmış bir zemine ihtiyaç duyulmaktadır. Zımparalanmış olan bölgeye, aracın rengi ile uyumlu olan bir astar boya atılması gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta astar olarak kullanılacak olan boyanın sağlam olan boya bölümüne taşırılmamasıdır.
Bu işlem uygulandıktan sonra son katın boya işlemine geçilir. Ama öncesinde astar boya üzerinde pürüzlü bir yüzey oluşma ihtimaline karşı ince zımpara yardımı ile astar boyanın üzeri hafifçe temizlenmelidir. Son katın boya işleminde boya aracın rengi ile aynı olacak şekilde alınıp uygulanmalıdır. Uygulama esnasında ise bir miktar vernik kullanılması da gerekebilir. Böylece boyanın daha parlak ve net şekilde görünmesi sağlanmış olu.