Saati 10 TL ‘den başlayan fiyatlarla bir Mini, BMW, Smart Mercedes kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Saatlik, belli saatler arasında veya günlük araç kiralama modeliyle insanlar kısa yolculuklarını otomobil sahibi olmadan gerçekleştirebiliyorlar. Özellikle lüks otomobilleri, satın almadan, vergi ve diğer masraflarını üstlenmeden kullanmayı tercih edenlerin sayısı artıyor.
Türkiye’deki örnekler ise DriveYoyo, Atlagit, Mobilizm ve Ortakaraba.com. Hafta içi veya hafta sonu olmasına göre, kullanacağınız saat aralığına göre ve seçtiğiniz otomobilin markasına modeline göre fiyatlar değişiyor fakat 7 TL’den başlıyor. Bu iş modeli ilk çıktığında birçok kiralama firması bunun tutmayacak bir model olduğunu iddia ederken şu anda büyük otomobil firmalarının yanı sıra Avis gibi kiralama firmaları da bu işe yatırım yapmaya çoktan başladılar.
Nasıl Çalışıyor?
Üyelik modeliyle çalışan bu sistemlerde saatlik veya günlük araç kiralanabiliyor. Kilitleri bir kartla açılan otomobillerin vergi, bakım masrafı ve benzin derdi yok. Üstelik lüks araçlar da uygun fiyatlarla kiralanabiliyor. Tüm rezervasyonu internetten veya mobil uygulamalardan gerçekleştirebiliyorsunuz. Ekstra aksesuarlar (çocuk koltuğu, müzik aksesuarları vb.) kullanımınıza hazır. Otomobilleri belirli park noktalarından teslim alıyor, dilerseniz size en yakın park noktasına geri bırakıyor dilerseniz istediğiniz yerde bırakıp vale hizmetinden yararlanabiliyorsunuz. Genellikle yıllık üyelik ücretleri var ve kullandığınız km başına 0,40-0,50 TL arası bir ödeme yapıyorsunuz. Dünyada ise bu belirli bir km aşıldığında uygulanıyor.
Kimler tercih ediyor?
Otomobil satın alacak bütçesi olmayıp da lüks otomobilleri kullanmak isteyenler, öğrenciler, çevreye duyarlı olmak isteyenler, bakım ve diğer masrafları olmadan, park derdi olmaksızın, benzine para vermeden sigortalı araç sürüş keyfi yaşamak isteyen herkes. Artan otomobil vergileri ve herşeyin daha da mobilize olması da sisteme ilgiyi artırıyor.
Dünyada durum ne?
Otomobil kiralama işini tamamen değiştirebilecek olan, Amerika, Avrupa ve Kanada’da yaygın şekilde kullanılan paylaşım sistemleri üç farklı şekilde çalışıyor. Birincisi üyelik ücreti ödenerek kiralanan otomobiller, diğeri ise otostop sistemiyle hem şehir içi hem de şehir dışı yolculuklarda otomobillerini başkalarıyla paylaşanlar ve sonuncusu da kullanıcıdan kullanıcıya kiralanan otomobiller. Üçüncüsü henüz Türkiye’de hayata geçmiş değil. Her üç paylaşım şeklinin de hizmet ettiği şeyler aynı: Trafiğin azalması, atmosfere daha az zehirli gazın salınımı daha az tüketim.
Dünya’da 2012 Aralık itibariyle 27 ülkede 1.7 milyon otomobil paylaşımı yapan üye bulunuyor. Otomobil paylaşım sistemlerinin Dünya’da en bilineni Zipcar. Kısa sürede 760.000 kullanıcıya ulaşan Zipcar, kısa bir süre önce Avis tarafından 500 milyon dolara satın alındı. Hertz (Hertzondemand)’de 84.000 üye, BMW (DriveNow)’de 45.000 üye, Mercedes-Benz (car2go)’da 250.000 üye bulunuyor. Bazı sivil toplum kuruluşları da otomobil paylaşımını destekliyor ve kendi yapılarını oluşturuyorlar. Elektrikli araçların da dahil edildiği sistemin en önemli avantajı park yeri sorununu ve bakım masraflarını ortadan kaldırırken, yakıt masrafını yok edip sigorta sağlıyor olması. Ve elbette iphone ve android uygulamalarıyla, internet üzerinden araç rezerve edebilme seçeneğiyle normal kiralama yöntemlerine göre çok çok hızlı.
Yine de belirtmeden geçmeyelim, 24 saati aşan kiralamalarda diğer araç kiralama servislerinden daha pahalıya geliyor çünkü kullandığınız km başına da bir ödeme yapıyorsunuz. Dünyadaki duruma daha yakından bakmak isterseniz, futureofcarsharing sitesinde ilginç bilgilere ulaşabilirsiniz.