İstanbul trafiği, başka hiçbiryerin trafiğine benzemediğinden ilk kez içinde olacaksanız alışılmadık gelebilir. Şehre gelip de kısa süreli araç kiralama ile İstanbul trafiğini ilk kez deneyimleyecekseniz, bu kozmopolit şehrin kendisine özgü trafiği hakkında bilmeniz gereken birkaç şey var.
İstanbul trafiği kendisine özgüdür
Sanıldığının aksine İstanbul trafiğinde sürücüler, diğer sürücülere ve yayalara diğer şehirlere göre daha fazla yol verirler. Çünkü zaten yavaş akan trafik, hemen geçeyim düşüncesiyle yol verilmediğinde öyle bir sıkışabilir ki, sürücüler yol vermeyerek yarım saat o kavşakta kilitli kalabileceklerinin bilincindedir.
Geçiş önceliği kavramı İstanbul için farklıdır
Ehliyet alırken kural olarak öğrendiğiniz geçiş önceliği gibi kavramlar İstanbul’da biraz farklı çalışır. İstanbul’da boşluğa aracıyla ilk yönelen, geçiş önceliğinin de sahibi olur diyebiliriz. Köprüye çıkan yollarda bunun istisnası bir sağ bir de sol şeritten aracın köprü yoluna çıkması şeklindedir. Ayrıca İstanbul trafiğinde taksi, dolmuş, otobüs ve minibüsler için takip mesafenizi biraz yüksek tutmanız yararınızadır.
Kırmızı ışıkta Formula1 pilotu gibi hissedersiniz
Yoğun trafik nedeniyle otoyol ve köprülerde durarak ilerleyen araçlar, İstanbul’da yolüstü satıcılarına da iş kolları yaratmıştır. Yolda susuz, simitsiz, kağıt helvasız, fındıksız, oyuncaksız, çiçeksiz ve cep telefonu şarj aletsiz kalmayacağınızdan emin olabilirsiniz. Merkez bölgelerdeki çoğu kavşakta kırmızı ışık yandığında etrafınızı sararak camlarınızı ve farlarınızı silen insanlar çıkabilir. Yarış pilotu gibi hissetseniz de bu hizmet ücretlidir ve reddederseniz araçta kiralama firmasına ödemesini yapmanız gereken küçük hatıralar oluşabilir. Bu hizmete 1 TL ila 5 TL arası bir ödeme yaparak kalıcı izlerden de kurtulabilirsiniz.
Trafiğin en yoğun saatleri
İstanbul’da hangi güzergah ne kadar sürer?
İstanbul’da trafik günün hemen hemen her saatinde yoğun, fakat bazı saatler ve bazı bölgelerde trafik ekstra yoğunlaşır. İstanbul’un, Moskova’dan sonra dünyanın en sıkışık trafiğine sahip olduğu araştırmalarla sabit. Eğer kıtalar arası geçiş yapacaksanız, olmanız gereken saatten en az 2 saat önce çıkmanız gerekir denebilir fakat bu durum haftanın gününe, günün saatine, gideceğiniz güzergaha, özel koşullara göre değişebilir.
İstanbul trafiğinin olmazsa olmaz uygulamaları
Yandex trafik uygulaması, günün her anında gideceğiniz rota için size aşağı yukarı doğru bir süre verecektir. İBB Trafik üzerinden de yoğunluk haritasına göz atabilir ve güzergah planlayarak seyahat süresi hakkında aşağı yukarı bir fikir sahibi olabilirsiniz. Hangi Köprü ise size birden mi ikiden mi gitmenin akıl karı olduğunu bildiren İstanbul’a özel bir akıllı telefon uygulaması.
Araç kiralayarak trafiğe çıktıysanız HGS ile tanışın
İstanbul trafiğine eğer kiralık bir araçla çıkıyorsanız, ilk bilmeniz gereken şey otoyol ve köprülerden geçişlerde ücretlerin HGS sistemi üzerinden yapıldığı. TKiralik’tan bölgedeki araç kiralama firmalarının en iyi fiyatlarıyla kiralayacağınız tüm araçları HGS ‘li tercih edebilir ve kullandığınız kadar miktarı aracı teslim ederken ödeyebilirsiniz.
Kamyonsuz şehir İstanbul
İstanbul’da ağır tonajlı araçların 06.00-10.00 arası ve 16.00-22.00 saatleri arası trafiğe çıkmaları yasaktır. Bu araçlar Asya’dan Avrupa’ya veya Avrupa’dan Asya’ya geçişlerde sadece Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanabilirler. Trafikte bu araçları görmeme nedeniniz İstanbul trafiği kamyon ve tırlar olmadan da yeterince yoğun olmasıdır.