Otomobil kiralamaya, dün resmi gazetede yayınlanan “Kimlik Bildirme Kanunu” ile önemli bir değişiklik getirildi. Bundan sonra araç kiralama firmaları, araç kiralayanların kimlik bilgileri ile kiraladıkları araç bilgisi kiralamanın gerçekleştiği anda emniyet güçlerine bildirmek zorundalar.
Araç kiralandığı anda tüm bilgileri Emniyet görebilecek
Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikte şöyle deniyor: “Araç kiralama şirketlerinin sorumlu işleticileri ve yöneticileri, kiralanan araç bilgileri ile aracı kiralayanların kimlik bilgileri ve kira sözleşmesi kayıtlarını usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak ve bu kapsamda mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak zorundadırlar.” Şartı yerine getirmeyen kiralama firmalarına 10 bin TL para cezası ve tekrarı halinde ruhsat iptali öngörülüyor.
En uygun fiyatla araç kiralayın
Araç kiralama kayıtları 5 yıl silinmeyecek
Kimlik bilgilerinin kaydedilmeyeceği tek istisna, kiralayanın bir kamu kuruluşu olması durumu. Sistemdeki araç kiralama kayıtlar 5 yıl süreyle saklanarak, süre sonunda otomatik silinecek. İçişleri Bakanlığı, araç kiralama firmalarından tüm bilgileri girecekleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı özel bir yazılım kullanmalarını isteyecek ve güvenlik güçleri bu verilere eşzamanlı ulaşabilecek. Emniyet’te bu amaçla oluşturulan özel birim, Terör, Asayiş ve Bilişim Suçlarıyla Mücadele ekipleriyle ortak çalışıyor.
Uygulamanın çıkış nedeni bombalı saldırılar
Gaziantep’teki bombalı saldırılar gibi birçok olayda kiralık araçların kullanıldığı anlaşılınca, İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü hukuki değişiklik için çalışma başlatmış. Emniyet bu kişilere ve araçlara daha hızlı ulaşabilmek için kimlik bilgileri ile birlikte araçlara takip sistemi konulmasını da zorunlu olmasını talep ettiyse de, araç takip cihazı konusuna değişiklikte yer verilmedi.