Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu trafik sigortası, trafikteki bir aracın kazaya karışması durumunda, karşı tarafın hasarını karşılayan sigortadır. Yani her hangi bir kaza durumunda araç sigortası sizin aracınızın hasarını değil karşı tarafın hasarını karşılar.
İstanbul’un Avrupa’nın en kalabalık ikinci trafiğine sahip olduğunu düşünürsek, adından da anlaşılacağı gibi Zorunlu Trafik Sigortası yaptırılması zorunludur. Eğer aracınızın trafik sigortası yoksa trafiğe çıkmanız yasal olarak mümkün değildir. İlk trafik denetiminde aracınız trafik sigortası olmadığı gerekçesiyle bağlanır, yani trafikten men edilir.
Trafik Sigortası Ne Zaman Yapılır, Ne Zamana Kadar Geçerlidir?
Trafik sigortası poliçesinin süresi bir yıldır ve her yıl yenilenmesi zorunludur. Trafik sigortası poliçesi başlangıcından itibaren bir yıl geçerlidir ve poliçe bitiminde tekrar yenilenmesi gerekmektedir. Trafik sigortası poliçesi önceden peşin ödeniyordu ancak yeni uygulama sonrası sigorta şirketleri prim ve teminatlarda tamamen serbest bırakıldı. Sigorta şirketleri trafik sigortası prim ücretlerini, aracın türü, ticari olup olmaması, bulunduğu il gibi şartlara bakarak değiştirebilir veya taksit yapabilir.
Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?
Zorunlu Trafik Sigortası genel şartları, kaza durumunda karşı tarafa verilen hasarı karşılar. Sizin aracınızdaki hasarı ödemez. Trafik sigortasında verilen teminatlar her araç için aynıdır fakat teminat limitleri araç türlerine göre değişir. Trafik sigortası fiyatları da araç türlerine bağlı olarak değişir. Trafik sigortası, kazada yaralanan kişilerin tedavi masraflarını, vefat eden kişilerin vefat paralarını, hastane masraflarını ve maddi hasarlarını, poliçenizde yazan tutar miktarında karşılar.
Hangi Durumlarda Zorunlu Trafik Sigortası Ödeme Yapmaz?
‘’Trafik Sigortası hangi durumlarda ödeme yapmaz?’’ sorusu da oldukça sorulan ve kafa karıştıran konular arasında. Bir kaza durumunda trafik sigortası sizin aracınızın hasarını karşılamaz, karşı tarafta oluşan zararı karşılar. Ancak bazı durumlarda trafik sigortası karşı tarafın zararını da karşılamaz. İşte trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar:
-Trafik sigortası, araçlar taşınırken ya da servisteyken oluşan zararı karşılamaz.
-Aracınız çalındıysa, aracınızın diğer araçlara verdiği hasar sizin trafik sigortanızdan karşılanmaz.
-Trafik sigortası, kazadan sonra açılan ‘’Manevi Tazminat’’ davalarında güvence vermez.
-Trafik sigortası, gösteri ve yarışlarda yer alan araçların verdiği hasarları karşılamaz.
-Trafik sigortası, terör eylemleri için kullanılan araçların neden olduğu ve araç sahibinin sorumlu olmadığı zararları karşılamaz.
-Trafik sigortası, kazada zarar gören araca bağlı olan römorkta taşınan eşyaların gördüğü zararlar karşılanmaz.
Bir de bu noktada önemli bir uyarı yapmak gerekiyor. Bütün sigorta türlerinde eğer sigorta primini ödememişseniz, sigorta şirketleri ödeme yapmaz. Eğer zorunlu trafik sigortası primini ödemediyseniz kusurlu olduğunuz bir trafik kazasında, karşı tarafın hasarını cebinizden ödemek zorunda kalırsınız.
Trafik Sigortası Fiyatları ve Trafik Sigortası Sorgulama
Trafik sigortası fiyatları aracın türüne, yaşına göre değişiklik gösterir. Sigorta şirketleri, bazı marka ve model araçlarda daha uygun trafik sigortası fiyatları verebilir veya ödemede daha uygun koşullar yaratabilir. Bu nedenle birden fazla sigorta şirketinden size özel trafik sigortası fiyat teklifi almanızı tavsiye ederiz. Trafik sigortası sorgulama için internete sigorta şirketlerinin internet sitelerini ziyaret edebilir, trafik sigortası teklifi alabilirsiniz. Sigorta şirketlerinin 2015 trafik sigortası fiyatları için geliştirdikleri bölümlere gerekli bilgileri girerek zorunlu trafik sigortası sorgulama yapabilir, size özel trafik sigortası hesaplama yaptırarak fiyat teklifi alabilirsiniz.
Trafik Sigortası İptali
Zorunlu trafik sigortası poliçesi, sigorta şirketi veya sigortayı yaptıran araç tarafı sahibinden iptal edilebilir. Trafik sigortası poliçenizi tek bir durumda iptal edebilirsiniz. Zorunlu trafik sigortasını yaptırdığınız aracınızı sattığınız durumda trafik sigortası iptali yapabilirsiniz. Aracın satış tarihinden itibaren 10 gün içinde sigorta şirketinize baş vurursanız, taşıt sigortası fiyatları baz alınarak, poliçe yenilenmesine kadar olan pirim tutarı hesaplanarak size iade edilir. Örneğin 12 aylık bir poliçe yaptırdınız ve aracınızı 4. ayda sattınız, ödediğiniz poliçe ücretinden 4 aylık ücret kesilir, geriye kalan 8 aylık ücret size iade edilir.
Trafik sigortası poliçeniz sigorta şirketi tarafından da iptal edilebilir. İptalin en başında ise trafik sigortası poliçesinin eksik hazırlanması geliyor. Sigorta şirketi poliçenin eksik veya yanlış doldurulduğunu fark ettiği andan itibaren 8 gün içerisinde sigorta sahibine bildirir. Eğer düzeltilen bilgilere göre trafik sigortası poliçe ücreti farkı çıkarsa, bu fark sigorta sahibinden istenir. Sigorta sahibi çıkan farkı ödemez veya ödeyemezse poliçesi iptal edilir. Bu nedenle trafik sigortası poliçenizi doldururken bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız bu ve bunun gibi sorunlar yaşamamanızı sağlar.
Zorunlu Trafik Sigortası ile Kasko Arasındaki Fark Nedir?
Trafik sigortası ile kasko karıştırılan sigorta türleridir ancak ikisi de tamamen farklıdır. Trafik sigortası kaza durumunda karşı tarafın zararını karşılar, kasko ise sizin zararınızı karşılar. Trafik sigortasını yaptırmak zorunludur, kasko isteğe bağlıdır. Trafik sigortanızı yaptırmaz ve yenilemezseniz aracınız yasal olarak trafiğe çıkamaz, çıktığı takdirde aracınız bağlanır. Trafik sigortası, hasar, yaralanma ve ölüm gibi durumları kapsar, kasko ise sigortanın alımı sırasında sizin isteğinize göre şekillenir. Trafik sigortasının fiyatı ise kaskoya göre daha ekonomiktir.