Otomotivin liderleri geleceği nasıl görüyor? KPMG Türkiye Otomotiv Yöneticileri Araştırması 2016 versiyonu yayınlandı. Otomotiv endüstrisinin liderleriyle yapılan görüşmeler hem yöneticilerin beklentilerini ortaya koyuyor hem de otomotivde geleceğin iş modellerine dair ipuçları veriyor.
Avrupa pazarına girme çabaları sonuçsuz..
Geçtiğimiz 3 yılda Türkiye’de otomotiv yöneticileri, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in oluşturduğu BRIC ülkelerinin otomobil üreticilerinin Avrupa pazarına girecekleri düşünürlerken bu yıl tablo farklı.
Kaliteli olsa bile Çin otomobilinin işi zor
BRIC ülkelerinin AB pazarına girmesinden umut kesilmiş durumda. Bunda hem üretim kalitesinin yetersizliği, marka değeri, ikinci el değerinin olmaması, bayi altyapısı gibi konular başlıca engeller olarak gözüküyor. Özellikle Çinli olup da kaliteli otomobil üreten, marka yaratmaya çalışan hatta Euro NCAP’ten 5 yıldız bile alan Qoros örneğinden sonra Avrupa pazarına girmenin öyle kolay olmadığı netleşti.
Pazarın büyümesi artık düşük vergiye değil milli gelir artışına bağlı
Otomotiv araştırmasında ilk kez kişi başına düşen milli gelir artışı, vergi yüklerinden daha hayati görüldü. Önümüzdeki 5 yıl beklentide bir değişiklik olmayacağı açıklandı.
KPMG Türkiye Otomotiv Sektörü Lideri ve Şirket Ortağı Ergün Kış sektör beklentilerini şöyle aktardı:
“Zaten kullanılmış araç pazarının yeni araçtan 4-5 kat fazla oluşu, düşük gelir nedeniyle yeni araç alınmadığı tablosunu doğrular nitelikte bir sonuç. Ekonomideki genel konjonktür değişimleri doğal olarak her sektörde talebe yansıyor ancak bu taraftaki büyüme, yeni araç alımına yansımıyor. Çünkü sektör için milli gelirin dağılımı da artışı kadar önemli. Bu durum, sektörün sanayiden ticarete her kesimindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için daha dengeli bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor”
İkinci el otomobil pazarı internete yöneliyor
Sıfır araba satışlarının giderek azalan karlılığı, yetkili bayileri farklı arayışlara yöneltiyor. Rapora göre ikinci el araçların internet üzerinden ticareti giderek yaygınlaşacak ve internet üzerinden hızla gerçekleşen satışlar bayilerin nakit yönetiminde önemli bir rol oynayacak.
Otomobil alıcısının bayiden beklentisi değişiyor
Otomobilde tüketicilerin beklenti ve davranışlarında da eskiye göre büyük farklar var. Bunu sadece bu araştırma değil Google’ın yaptığı çalışmalar da gösteriyor. Artık araba almak isteyen biri öncelikle interneti kullanarak bilgi ediniyor. Showroom ziyaretleri azalırken, satışların azalmıyor olması tüketicinin çok daha bilgili ve sonuç odaklı olduğunu gösteriyor. Bayilerden beklenti daha fazla ürün ve hizmet sunulması yönünde.
Büyük tehlike: İran
Tedarik ve yan sanayide ortadoğunun en büyük pazarı olan İran’da yakın zamanda önemli gelişmeler bekleniyor. Bazı markaların bölgede ciddi yatırım planları bulunuyor. Türk otomotiv sanayindeki büyümeyi sürekli kılabilmek için raporda serbest ticaret anlaşmalarının ve gelişmekte olan sektörlerle ikili anlaşmaların önemli olduğu vurgulanıyor. Arge ve tasarım konusunda da ülkemizde yetkinliğin artırılması tedarik sanayinin beklentileri arasında.
Otomotivde geleceğin iş modelleri
Otomotivde geleceği belirleyecek olan yeni teknolojilerin hangileri olacağını esasen hiçkimse bilmiyor. Farklı alanlarda farklı yatırımlarla markalar riski dağıtıyor olsalar da her an iş yapış modellerini tamamen değiştiren teknolojiler çıkabiliyor. Kesin olan şey artık otomotiv üreticilerinin sadece otomobil değil bilişim ve teknoloji firmaları haline de gelecekleri.
Otomotiv Yöneticileri Araştırması 2016, KPMG’nin web sitesinden inceleyebilirsiniz.