Steve Jobbs’ın gerçekleştirmeye zamanının yetmediği iki konu olduğunu biliyoruz. İlki Apple otomobilini üretmek ve ikincisi de otomotiv endüstrisini değiştirmekti. iPhone ile hayatımıza giren müziğe, internete hızlıca erişebilmek, çeşitliliği sürekli artan uygulamalar kaçınılmaz olarak Dünya ile iletişim şeklimizi de değiştirdi. Bulunduğumuz ortamlardan beklentilerimiz de değişti, genellikle bizi internete ve sosyal medyaya bağlayabilen, çevrimiçi olmaya imkan veren mekanlara öncelik verir olduk.
Otomobil kullanmak da uzunca bir süredir eskisinden oldukça farklılaşmış durumda, bir otomobilden beklentiler de benzer şekilde değişikliklere uğradı. Park yardımcıları, cruise control, ses aktivasyonu derken sürücüsüz seyahate doğru gidiyoruz.
Geçtiğimiz günlerde J.D Power tarafından Amerika’da otomotiv endüstrisi için bir araştırma yapıldı. Yükselen teknolojileri mercek altına almaya çalışan ve Mart ayında yapılan araştırmaya 16.758 sürücü katılmış. Katılımcılara 22 oto teknolojisinden en çok hangileriyle ilgilendikleri sorulmuş. İşte araştırmanın ilginç sonuçları:
Katılanlardan yeni bir otomobile eklemeyi isteyecekleri eklentileri seçmeleri istendi. Daha sonra bu eklentilerin fiyatları bildirilerek yeniden düzenlemeleri beklendi. Fiyatları belli olmadan önce, sürücülerin yeni otomobillerinde mutlaka istediklerini söyledikleri teknolojiler:
- Mobil cihaz ve uygulama bağlantısı 82%
- Yakıt tasarrufu yardımcısı 79%
- Ses tanıma sistemleri 74%
- Yeni nesil şeffaf gösterge sistemleri (HUD) 74%
Fiyatlar açıklandıktan sonraki durum:
- Yakıt tasarrufu yardımcısı ($50) 72%
- Mobil cihaz ve uygulama bağlantısı ($250) 67%
- Kablosuz bağlantı sistemleri ($300) 58%
- Her yönü gösterebilen kamera sistemi ( $550) 48%
Daha genç jenerasyon, telefonlarını ve otomobillerini birbirine bağlamakla daha fazla ilgilenirken, daha yaşlı sürücüler fiyat açıklandıktan sonra bu özelliğe daha fazla ilgi göstermişler.
İlginç olan başka bir konu, sürücüsüz kullanım sistemlerine olan ilgi. Fiyatlar açıklandıktan sonra bile katılımcıların %58 i düşük hızda çarpışma önleyici sistemlere ilgi gösterirken, daha genç nesil acil durum frenlemesi ve acil durum sürüşü ile ilgilenmişler.
Araştırmanın en kayda değer sonucu ise, sürücülerin otomobillerinin teknolojisini telefonları ve tabletleri kadar yeterli bulmadıklarının ortaya çıkması oldu. Araştırma sonuçlarına göre sürücüler mobil cihazlarını otomobilleriyle daha fazla entegre edebilmek istiyorlar.