İstanbul’un 112 ayrı rotasında “İstanbul Trafik Otoritmi” çalışması, trafikteki zaman kaybının boyutunu rakamlarla ortaya koyuyor.
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi, TEM, E5 ve bağlantı yollarındaki araçların geçiş hızları ve varış sürelerini hesaplayarak trafikte kaybedilen zamanı yüzdelerle ortaya çıkardı. Çalışmada İstanbul trafiğinin %84’lük bir kısmının istatistik verileri de elde edilmiş oldu.
İstanbul trafiğinin en yoğun rotası belli oldu
Ölçümler trafiğin en yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde gerçekleştirilmiş. İstoç – Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arası ise trafiğin en yoğun olduğu rota oldu. Bu güzergahta özellikle saat 18:00- 20:00 arasındaki sıkışık trafik nedeniyle %81 oranında zaman kaybı yaşandığı belirlenmiş.
Trafiğin en yoğun saatlerinde güzergahlar ne kadar sürüyor?
Kozyatağı-Taksim arası 17,61 km ve yol açıksa 50 km hızla 21,13 dakika süren yol, sabah ve akşam saatlerinde 14,25 km’ye düşen hız nedeniyle ortalama 73,97 dakika sürüyor.
Bakırköy-Mecidiyeköy hattı en radikal hız düşüşlerinden birini yaşıyor. Açık trafikte 80 km hızla 12 dakikada gidilen mesafe, en yoğun saatlerde 8 km lere düşen hızlar nedeniyle 115 dakikaya kadar çıkıyor.
Taksim-Maslak arası açık trafikte ortalama 45 km hızla 17 dakika sürerken sabah ve akşam trafiğinde 40 dakikaya çıkıyor.
Cevizlibağ- Avcılar arası, 50 km hızla 23 dakika sürerken, yoğun trafikte 68 dakikaya kadar çıkıyor.
Mecidiyeköy-Maslak hattında ise açık trafikte 17 dakika süren yol, yoğun saatlerde 50 dakikaya kadar çıkıyor.
Kozyatağı- Atatürk Havalimanı arası bir çok kişinin uçağını kaçırmasına neden olmuş bir yoğunluğa sahip. 50 kilometrelik mesafe yol açıkken 1 saatte alınabiliyorken yoğun saatte 136 dakikaya kadar çıkabiliyor.
FSM Köprüsü- İstoç trafiğin en yoğun olduğu hat. 20 kilometrelik bu kısa güzergah en az 23 dakikada gidilirken yoğun saatlerde 136 dakikaya kadar yükselebiliyor.