Dün, Amerika’da bir yılda 150 binden fazla yetkili servis kaydına dayanarak yapılan bir güvenilirlik incelemesinden söz etmiştik. Hemen arkasından Almanya’da TÜV SUD, çok sıkı tuttuğu kontrollere dayanarak en az arıza yapan marka ve modellerle, en sık karşılaşılan arızaları belirledi.
Arıza yapan fren mekanizmaları, titreyen şasiler ve kırılan farlar. Bildiğimiz anlamdaki otomobilin mucidi olan Almanya’da, her 4 otomobilden biri TÜV SUD’un kriterlerini geçemiyor. Listenin başlarını ise Alman ve Japon markalar yarı yarıya doldurmuş durumdalar.
2-3 yıllık, 5 yıla kadar, 7,9 ve 11 yıla kadar olan ikinci el otomobillerin arıza kayıtlarına göre hazırlanan listede 3 yıla kadar olan otomobillerde birinci sırayı Opel Meriva aldı. Mazda 2 ve Toyota IQ 2. ve 3. sıradalar. Geçtiğimiz yıl ilk üçte VW Polo, Audi Q5 ve Mazda 3 şeklinde olmuştu. Her yaş grubundaki sıralamada Toyota’nın bir çok modeliyle yer aldığını görüyoruz. Hem 5 hem de 7 yaşa kadar otomobillerin birincisi Toyota Prius oldu. 9 ve 11 yaşa kadar olan otomobillerin birincisi ise Porsche 911 oldu.
En kötü dereceleri alan marka ve modeller ise şu şekilde ; 3 ve 5 yıla kadar olan ikinci el otomobillerde Dacia Logan olurken 7 yıla kadar olan sıralamada arıza bakımından en zorlu 3 model Chrysler PT Cruiser, Fiat Doblo ve Dacia Logan olmuş.
TÜV SUD teknik değerlendirme ekibinin bir yetkilisi, hepimizin bildiği o açıklamayı yapmış, “Araç yaşlandıkça masrafları da artıyor.” En çok da aydınlatma, süspansiyon ve egzos sistemlerinin yıprandığını eklemiş.
Araştırma, Almanya’da yollardaki araçların da giderek yaşlandığını gösteriyor. Bugün Almanya’da trafikteki otomobillerin yaş ortalaması 8.7, bundan 10 sene önce ise bu rakam 7.4 müş.