KGS kadar ucuz, OGS kadar hızlı sloganıyla hayata geçirilen Hızlı Geçiş Sisteminde, kolayca temin edilebilmesi hatta bazı bankalarca müşterilerine ücretsiz dağıtılması gibi bazı kolaylıkların yanında can sıkıcı bazı sorunlar da beraberinde geliyor.
HGS Sorgulama, Bakiye Yükleme ve Ceza Sorgulama İşlemleri
HGS Hızlı Geçiş Sistemi nedir?
Henüz hayata geçirilmeden önce, HGS’nin neler getirdiğini sizlere duyurmuştuk.Yatırım maliyeti oldukça düşük olduğu söylenen ve gişelerde duraklamadan geçişe imkan tanıması amacıyla hayata geçirilen HGS, radyo frekansı ile tanımlama (RFID) teknolojisini kullanarak, araçlardaki etiket ile iletişim kuruyor. Kurulan HGS sisteminin Türkiye’den başka sadece Amerika’nın birkaç eyaleti ile Hindistan’da denendiği söyleniyor.
HGS, Tetaş grup şirketlerinden Cyclops Teknoloji A.Ş tarafından geliştirilen bir sistem ve Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı tüm otoyol ve köprü geçişlerinde kademeli olarak uygulamaya girecek.
HGS etiketi nereye yapıştırılmalı?
Son zamanlarda HGS ile geçişlerde yaşanan en büyük problem, HGS kredisi satın alınmış olmasına rağmen geçişlerde alarm verilmesi. Alarm sonucu bir sorun olduğunu anlayan sürücüler hesap bakiyelerine baktıklarında geçiş rakamının da hesaptan düşülmüş olduğunu görüyorlardı. Bu problemler üzerine PTT Ankara Başmüdürü Mehmet Güçlü konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
1 aylık bir sürede 1 milyon 900 bin HGS etiketi satılırken, HGS ile yapılan geçişlerin sayısının 250 bin olduğunu belirten Güçlü, şöyle konuştu: ‘‘HGS etiketlerindeki bakiyeleri yeterli olmasına karşın geçişlerde gişelerin, kaçak geçiş yapar gibi alarm verdiği yönünde şikayetler geliyordu. Bunları incelediğimizde, büyük bir bölümünün vatandaşların, HGS etiketlerini doğru yere yapıştırmalarından kaynaklandığını tespit ettik. PTT işyerlerimizde ve gişelerde görevli arkadaşlarımız, HGS etiketi alan vatandaşlarımıza, etiketleri araçlarında nereye ve nasıl yapıştırmaları gerektiğini özellikle izah ediyorlar. Bunun yanı sıra bu konuda hazırlattığımız broşürleri HGS etiketi alanlara mutlaka veriyorlar.”
HGS etiketi konusunda karışıklık yaşanıyor
Etiketin nereye yapıştırılacağı konusu ciddi önem taşıyor fakat halen süren belirsizlikler nedeniyle konu bir muammaya dönüşmüş durumda. Aracın sınıfına ve türüne göre etiketin yapıştırılacağı yerler değişiklik gösterirken bazı otomobil markalarında modellere göre bile değişen durumlar olabiliyor. PTT’nin hazırladığı HGS etiketi kolay montaj kılavuzunda dahi, markaların farklı modelleri için bayilere danışmak gerektiği belirtiliyor.
Etiketin nereye yapıştırılacağını kısaca özetlemeye çalışan Güçlü; etiketin, aracın iç tarafından ön camın ortasına yapıştırılması gerektiğini, dikiz aynası arkasına veya camın köşelerine yapıştırmanın yanlış uygulamalar olduğunu belirtti. Etiketin, dikiz aynası ön cama monteli binek araçlarda, aynanın bağlantı yerinden 5 santimetre, dikiz aynası tavana monteli araçlarda ise 10 santimetre aşağıya ön camın orta bölümüne yapıştırılması gerektiğini vurgulayan Güçlü, kamyon ve otobüs gibi düz camlı büyük araçlarda ise ön camın alt kısmından 5 santimetre yukarıya yine camın ortasına denk gelecek şekilde yapıştırılması gerektiğini kaydetti.
HGS sistemine ait işlemler PTT Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta olup, HGS’ ye ait geçiş ve ihlal bilgileri Karayolları Genel Müdürlüğü veri tabanından görülemiyor. HGS ile ilgili sorunlarda hgs@ptt.gov.tr e-mail adresine, 444 17 88 PTT Çağrı Merkezine veya PTT Şubelerine başvurulması gerekiyor.