Operasyonel filo kiralama ve araç yönetiminde dünya lideri konumunda global bir marka olan LeasePlan 32 ülkede 1.5 milyon aracın yönetimini gerçekleştiriyor.
2015 yılı Şubat ayında Doğuş Grubu’nda bulunan hisselerini satın alan LeasePlan Türkiye, bugün 2 bin müşteri ve 18 bin araçlık bir büyüklüğe ulaşmayı başarmış durumda.
LeasePlan, sektörde KonforPlan, HazırPlan, Açık Hesaplama gibi ürünlerin yanı sıra yakıt yönetimi, OGS/HGS yönetimi, filo raporlama, araç ekspertizi hizmetlerini ilk olarak sunan marka olarak öne çıkıyor.
LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, markanın 2015 yılını değerlendirdi ve 2016 hedeflerini anlattı.
“Filo Kiralama Sektörünün en hızlı büyüyen şirketlerindeniz”
“LeasePlan olarak hem biz hem de kiralama sektörü ekonomik büyümedeki yavaşlamaya rağmen 2015 yılını büyümeyle kapatıyoruz. Sektörümüz 2010-2014 arası ortalama % 18 büyüdü, 2015 yılında da buna yakın bir büyüme oranı yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. LeasePlan olarak ise son iki yıldır sektörün en hızlı büyüyen şirketlerinden biriyiz.
Yönettiğimiz filo adedinde yüzde 25 büyüdük. 2014 yılı sonunda 14 bin 300 adet olan yoldaki araç adedimiz bu sene 18 bin’i geçti. Hedefimiz her sene pazarın üzerinde büyümek. 2016 yılında sektörün % 10-12 civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz, LeasePlan Türkiye olarak sektörden daha fazla büyümeye devam ederek araç parkımızı 20 bin’lere çıkarmayı planladık.”
“Ciddi vergilemeye rağmen otomotiv sektörünün büyüme potansiyeli yüksek”
Otomotiv değer zincirinin her tarafında varız. Otomobilleri satın alıyoruz, düzenli bakımlarını yaptırıyoruz. Hasar olduğu zaman da tamirini yaptırıyoruz. Lastiklerini değiştiriyoruz. Arabaları ikinci elde satıyoruz. Biz büyüdükçe otomotiv değer zincirinin her noktasında bizlerle çalışanlar tedarikçilerimiz de büyüyorlar.
Ülkemizde otomotiv en önemli ulaşım aracı ve bu kısa vadede değişmeyecek. Otomotiv sahipliği nüfusa göre oldukça düşük, Türkiye’de araç parkı da oldukça yaşlı. Avrupa’nın da en büyük ticari araç üreticisiyiz. Dolayısıyla otomotiv pazarı her zaman canlı kalmaya devam edecek. Otomotiv üzerindeki ciddi vergilemeye rağmen sektörün büyüme potansiyeli hala yüksek. Araştırmalar, Y jenerasyonunun otomotiv sahipliği konusunda iştahlarının çok daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Bu da otomotiv pazarının kiralama sektörü ile daha yoğun çalışacağını gösteriyor.
Türkiye’de Operasyonel Filo Kiralama KOBİ’lerin ilgisi artıyor
Operasyonel Filo Kiralama sektörünün 2016 yılında da büyümeye devam etmesini bekliyoruz. Artan araç fiyatları, firmaların maliyet yönetimine odaklanmaları bu büyümeyi destekleyen unsurlar.
KOBİ’lerin operasyonel kiralama’nın avantajları ile ilgili artan farkındalıkları ve sektörün KOBİ’lere olan odağı KOBİ’lerin de artan oranda filo kiralama yapmalarını sağlıyor. Filo yöneticilerinin ajandasında ise maliyet yönetiminin yanısıra güvenlik ve çevre konuları öne çıkıyor. Firmalar kullanıcılarını sürüş güvenliği konusunda eğitimlerle desteklemeye önem veriyorlar. Bu tip eğitimler aynı zamanda kullanıcıların ekonomik sürüş özellikleri kazanmasına da dolaylı katkıda bulunuyor. Bunun yanı sıra çevre hassasiyetinin arttığını gözlemliyoruz. Yakıt tüketimini ve karbon salınımını düşürmek şirketlerin önemli öncelikleri haline geldi.
Dünyada ise sahiplikten kullanıma olan geçiş eğilimi artarak devam ediyor. Bu da operasyonel kiralamanın hem bireyler hem de kurumlar tarafından tercih edilmesine sebep oluyor.
Megaşehirleşme, artan trafik yoğunluğu, artan seyahatler operasyonel kiralama sektörünü sadece motorlu araç kiralamaktan çıkarıp müşterilerinin her türlü mobilite ihtiyacını karşılayan çözüm ortakları yapmaya yönlendiriyor. Teknoloji de mobilite çözümleri için artan oranda kullanılıyor.
Müşteri sayısı, araç parkından hızlı büyüyor
Sektörde toplam araç parkı yıllık yüzde 18’ler seviyesinde artarken, müşteri sayısı her yıl neredeyse yüzde 40 artıyor. Dolayısıyla her sene sisteme yeni müşteriler dahil oluyor. Müşteri başına kiraladığımız araç sayısı her yıl düşüyor. Bu aslında sektörün KOBİ’lere ulaşmasının bir sonucudur. İleriki yıllarda bu trendin daha da artacağını düşünüyoruz.
Filo Kiralama sektörü nasıl büyür?
Operasyonel kiralama penetrasyonunun Avrupa’daki yüzde 30-40 seviyelerine ulaşması gerektiğini düşünüyoruz.
Tüm sektör olarak etkin lobi ve tanıtım faaliyetlerinde bulunmamız, ortak standartları oluşturup yaygınlaştırmamız, şeffaf, sağlıklı, hizmet odaklı bir rekabet ortamı yaratmamız, doğru verilerle ve riske dayalı fiyatlama yapmamız, çevre ve güvenlik bilincini arttırıcı faaliyetlerde bulunmamız ve etkin insan kaynağı havuzu oluşturmamız gerekiyor