Yorgunluğu azalttığı ve yakıt ekonomisini olumlu etkilediği için birçok kişi tarafından benimsenen, sürücülerin hayatını kolaylaştırmak ve verimliliği artırmak için yaratılmış bu sistemler bazı tehlikeleri de içlerinde barındırdığı ortaya çıktı.
Bu kadar hayatı kolaylaştıran sistemlerin nasıl bir tehlikesi olabilir? Bugüne kadar belki düşünebileceğimiz tek tehlikeleri, daha yaşlı sürücülerin sistemi aktive etmek ve deaktive etmekte zorlanabilecekleriydi. VINCI isimli bir derneğin yaptığı araştırma, cruise control sistemlerinin farkında olunması gereken bazı tehlikelerine dikkat çekiyor.
Bir sürüş simülatöründe yapılan ve 90 kişinin katıldığı deneyde, sürücülerden 4 farklı senaryonun her birini 3 farklı koşulda tecrübe etmeleri istenmiş. Bu dört senaryo arasında gişelere yaklaşmak, sollama şeridindeki zincirleme kazaya yaklaşmak, kullanılan şerit üzerindeki inşaat çalışmasıyla karşılaşmak ve radar alanına girmek gibi durumlar oluşturulmuş. Sürücüler her bir senaryoyu, bir kez aracın minimum hızını ayarlayan cruise control ile, bir kez maksimum hızı belirleyen hız limitleyici ile bir kez de her iki cihazı da kullanmadan tecrübe etmişler.
İşte sonuçlar:
-Cruise control kullanan sürücüler, sollama sırasında güvenli olmayan davranışlara daha fazla yatkınlık göstermişler. Hızlarını ayarlamak zaman aldığından sollama şeridinde daha fazla kalmışlar. Hatta aracı solladıktan sonra da sollama şeridini kullanmaya devam etmişler.
– Cruise control kullanan sürücüler, sollama sonrası geçtikleri araçla aralarında güvenli bir takip mesafesi bırakmamışlar. Üstelik sollama sonrası bulundukları şeritte hızları yavaşladığından, mesafe çok daha daralmış.
-Cruise control kullanan sürücüler, cruise control kullanmanın verdiği güvenle diğer sürücüler kadar gittikleri yöne dikkat etmemişler. Şeritten ve hatta yoldan tamamen çıkmak konusunda daha riskli bir konumda kalmışlar.
-Cruise control kullanan sürücülerin tepki vermeleri 1 saniye daha geç olmuş. Ortalama 100 km hızla giderken bu saniyelik fark 30 metrelik bir fark yaratabiliyor.
Araştırmacılar bu sonuçları, cruise control kullanan sürücülerin sisteme olan güvenleri nedeniyle reflekslerinin zayıflamasına bağlıyor. Araştırmanın amacı, hem konfor hem kolaylık sağlayan bu sistemlerin kullanılmaması gerektiğini söylemekten çok, bu sistemlerin ne zaman kullanılıp ne zaman kullanılmaması gerektiğini iyi anlamanın önemine işaret ediyor. Bu sistemleri, yapabileceklerinin ve kısıtlarının farkında olarak bilinçli şekilde kullanmak gerekiyor. Araştırmanın detaylı sonuçları bu sonbaharda açıklanacak. Şu ana kadar açıklanan özetini bu adreste bulabilirsiniz.